Să nu minți, așa sună porunca a 9-a!

lun, 02 aprilie 2018

Am intrat în Săptămâna Mare, perioadă în care noi, oamenii, trebuie să fim mai buni, mai cinstiți și mai sinceri cu cei din jurul nostru. ”În aceste momente ne reamintim şi retrăim ultimele zile din viaţa Mântuitorului, cu întreaga lor tensiune şi dramă lăuntrică, într-o stare de sobrietate şi măreţie în acelaşi timp, de tristeţe, dar şi de bucurie, de pocăinţă, dar şi de nădejde”, spunea părintele Ramon Eugen Ilie, protoiereul Călăraşiului într-una din predicile sale.

Și trebuie să spunem că și sportul românesc are nevoie de o astfel de perioadă de sinceritate, iar handbalul nu face nici el excepîie. Și mă gândesc, în primul rând, la președintele echipei feminine HC Dinamo, din Divizia A, Constantin Căliman, un personaj negativ din handbalul românesc, care nu și-a plătit handbalistele dee șapte luni! Da, ați citit bine, șapte luni, adică aceste sportive n-au primit niciun salariu chiar de la începutul campionatului!

Președintele le-a mințit în permanență, ba că azi, ba că peste o lună, apoi a găsit motivul că trebuie schimbate contractele, apoi le-a pus să se înscrie la ANAF, asta a fost în 2017. În acest an a mai găsit el motive, ba că nu i-au intrat banii de la nu știu ce sponsor, ba că cine trebuia să-l ajute n-o mai face, și tot așa… Handbalistele nu mau cred că-și vor mai primi banii vreodată, pe cale amiabilă! În plus, mai toate fetele au vorbit în stânga și-n dreapta să se transfere, din campionatul viitor, la grupări unde oficialii chiar au cuvânt și plătesc salariile.

Am vorbit pe această temă cu mai mulți oameni din handbal, care spuneau că este o situație unică, pe care nimeni nu o acceptă: ”O stare care nu face cinste handbalului românesc, iar asta ne obligă să ne gândim serios dacă nu cumva ar fi corect să cerem garanții financiare, tuturor echipelor care se înscriu în campionatele Federației. Dar ceea ce nu înțeleg eu, este faptul că nu sunt memorii, că fetele n-au reclamat și în scris situația lor. Cred, totuși, că în baza contractelor pe care le au, își pot găsi rezolvarea în instanțele civile, și chiar foarte repede, fiind vorba de litigii de muncă. Federația poate să le ajute, dându-le libere de contract și blocând viitoarele transferuri ale echipei, mai mult nu poate să facă”, ne spunea unul din membrii Consiliului de Administrație, al FRHandbal.

Am solicitat un punct de vedere și unui oficial de la Dinamo, care și-a dorit să-și păstreze anonimatul, și care mi-a spus: ”HC Dinamo nu are nicio legătură contractuală cu clubul din Ștefan cel Mare. Pot folosi numele Dinamo, este legal, dar n-au nimic în comun. Este adevărat, echipa de acum doi ani se numea CS Dinamo și aveam anumite relații de colaborare oficială, dar din sezonul 2017-2018 am rupt orice legătură. Ca să nu mai spun că, la un moment dat, CS Dinamo a avut conturile blocate, din pricina neplății salariilor către o parte din handbalistele de atunci”, ne spunea omul de la Dinamo.

Am mai scris despre acest subiect, dar nu s-a întâmplat nimic, ba dimpotrivă, președintele Căliman a pus presiune pe fete și le-a interzis să mai vorbească cu presa. Nutresc, totuși, speranța că în această săptămână Căliman va avea ceva remușcări și va dori să se pocăiască, dacă este să mă exprim în limbaj creștinesc. Mai mult, aș vrea să cred că lipsa lui de respect față de munca acestor handbaliste are, totuși, o limită… Sau nu?

P.S. Ieri, pe anumite site-uri, a apărut știrea care-l dădea pe Căliman președinte numit la Minaur Baia Mare. Firește, cunoscătorii handbalului românesc și-au dat seama că este o păcăleală de 1 Aprilie, ba chiar s-au bucurat că acest zvon nu este împlinit. ”Dacă ar fi fost așa, echipa feminină putea să se gândească la faliment, la retrogradare,înainte de a juca primul meci în Liga Națională! Noi avem nevoie de oameni serioși și muncitori, nu de mitici (expresie din Ardeal, care se referă la persoanele superficiale și neserioase, în special la bucureștini!)”, ne spunea unul din oficialii Minaurului.

Ionel Pană

1 comentariu la "Să nu minți, așa sună porunca a 9-a!"
  1. Sandu spune:

    Cetele se complac. Gusy este in spate. Tot Gusy este incompatibila vizavi de jobul care il are la FRH, cu cel de la Dinamo de circa 3 ani. Dedu insa ….serveste .