Opinie/ Ionel Pană scrie despre Rușinea arbitrajului românesc!

mar, 06 iunie 2017

În ultimele 24 de ore s-a discutat, pe toate canalele media, dar și pe la colțuri, despre arbitrajul de la meciul dintre Dinamo și CSM București, câștigat de handbaliștii din Ștefan cel Mare, care și-au asigurat un nou titlu de campioni ai Ligii din România. Eu spun că ceea ce s-a întâmplat în Sala Rapid, locul de desfășurare al evenimentului, este bomboana de pe coliva arbitrajului românesc, care s-a degradat tot mai vizibil, în ultimii trei ani, de când Comisia de arbitri o conduce Bocan, Eminența cenușie a handbalului românesc, cel care face și desface destine, după cum îi dictează interesele.

Nu sunt surprins, de ceea ce s-a întâmplat la meciul dintre Dinamo și CSM, dar mă gândesc cu groază că în sală ar fi putut avea loc un război civil, între susținătorii lui Dinamo și cei ai CSM-ului, înfierbântați și iritați de deciziile proaste ale arbitrilor Georgescu/Moldoveanu. Și se va întâmpla cît de curând o astfel de altercație, poate doar atunci funcționari din Ministerul Tineretului și Sportului să se sesizeze de degringolada ce domnește în handbalul românesc, la toate nivelurile.

Și revin la meciul de aseară, de la Rapid, și spun că este pentru prima oară când mă uit la finalul unei partide, făcut praf de doi arbitri, care n-au avut niciun fel de comunicare coerentă cu masa oficială. Ba mai mult, și cei de la această masă oficială, în frunte cu observatorul, au fost și ei total depășiți de evenimente. Chiar și persoana care a scris foile de arbitraj a făcut greșeli impardonabile, despre care vă vom spune.

În ultimele minute, când s-a u întâmplat toate nebuniile, au fost eliminări și la Dinamo, Mironescu și Vrankovic, dar și de la CSM, din pricina antrenorului Sundovski, sancționat cu două minute, cât și a managerului echipei, Vasiliu, care a primit chiar cartonaș roșu. Nu s-a ținut cont de aceste eliminări – Dinamo a jucat tot mereu în formulă completă, iar CSM a avut un singur eliminat, nu doi, cum era regulamentar. Din surse, am aflat că observatorul Valter Dăncescu și-ar fi recunoscut vina, dar asta nu-l exonerează de sancțiuni. Din pricina lui, arbitrii au dat drumul la joc, fără să țină cont de eliminările dictate chiar de ei. Și nici ceilalți oficiali de la masă nu i-au atenționat pe fluierași sau pe observator, să spună câți eliminați are fiecare echipă. A fost un fel de ”la dolce vita”, și la masă, și în teren, unde se pare că s-a mâncat și semințe, ba chiar s-au spus și bancuri cu Bulă! Dar toate acestea nu-i scuză cu nimic pe cei doi fluierași, care n-au dovedit stăpânire de sine, în haosul creat, și n-au știut să gestioneze corect meciul, până la ultima secundă.

Și pentru ca situația hilară trebuia să aibă un sfârșit pe măsură, persoana care a scris foile de arbitraj a constatat, în ultima secundă, că nu era trecută eliminarea lui Mironescu. După ce au fost împărțite foile, la cele două echipe, aceeași persoană a observat că nici eliminarea dinamovistului Vrankovic nu este consemnată pe foaie. A scris-o repede, dar pe exemplarele echipelor n-a mai apucat să facă rectificarea.

A fost ultimul meci al sezonului, prin care Dinamo și-a adjudecat cel de-al doilea titlu consecutiv. Nu vrem să umbrim bucuria alb-roșiilor, pentru că jucătorii au făcut tot ce le-a stat în putință ca să câștige. Spunem doar că, după încheierea play-off-ului Ligii Masculine, rămânem cu un gust amar, același gust pe care l-am avut și după ce s-a terminat Liga Feminină, cât și cele mai multe turnee semifinale și finale ale juniorilor. În handbalul românesc domnește haosul, unul controlat și dorit, desigur, pentru că cineva profită de pe urma acestei debandade. (Ionel Pană)

Comments are closed.