”Rușine domnule Forminte, unde este indemnizația pe luna aprilie”?

mie, 05 iulie 2017

Plecarea Oliviei Cimpian în Ungaria, a dat curaj mai multor părinți, care au început să fie mai vocali, pe site-urile de socializare, comentând despre situația alarmantă de la Centru Național de Gimnastică de la Deva, despre situația tensionată din sala de antrenament, fapt care a dus la plecarea mai multor gimnaste din lot. Principalul acuzat, nimeni altul decât coordonatorulloturilor de junioare și senioare, Nicolae Forminte.

”Jos cu călăul fetelor – așa a procedat și cu fata mea, o tot teroriza psihic, că a ajuns la un punct limită și nu poate mai mult. A spus că o venit mai NEPREGĂTITĂ de la București. Oare tot staff-ul de acolo nu are nimic de spus??? De ce nu ați trimis-o acasă de la început? Domnul Bellu și doamna Bitang aveau o părere bună despre ea. RUȘINE domnule Forminte, unde este indemnizația pe luna aprilie. Copila o plecat pe 26 aprilie, așa să vă ajute Dumnezeu!!! Rețineți numele, STANCIU DENISA. Vor mai urma și alte plecări. OARE TOȚI SUNTEȚI ORBI”?, declara Marius Stanciu, tatăl Denisei Stanciu, gimnasta plină de energie și care făcea patru aparate, încă de la junioare.

În fața unei astfel de declarații rămâi mut – și ne ducem imediat cu gândul la generația de gimnaste din ciclul olimpic anterior, 2013-2016, generație ”ucisă” cu sânge rece, de antrenorii Adela Popa, Ioan Coroiu și Lucian Sandu, coordonați de cuplul Bellu-Bitang și ocrotiți de federalii Stoica-Apolzan-Grigoraș. După trista experiență a Jocurilor Olimpice de la Rio, din 2016, când după 40 de ani nu ne-am califact echipa feminină sub cercurile olimpice, iată că gimnastica românească este în pericol de desființare, pentru că se autoflagelează din interior.
Spunea Forminte, după Europenele de la Cluj, că două din gimnastele care ne-au reprezentat, Cimpian și Crișan, puteau mai mult, dar n-au avut încredere în forțele proprii. Păi această încredere le este insuflată de către antrenor, de către contextul în care se antrenează, de către atmosferă, dacă este propice pentru performanță – dar se pare că la Deva toate acestea lipsesc cu desăvârșire.

Cu ceva vreme în urmă a plecat în Spania Denisa Florea, acum a părăsit lotul și Olivia Cimpian, dar au mai părăsit Centrul Denisa Stanciu, Alexia Borăscu, Ioana Oprea, Coleen Tătaru sau Ariadna Stanciu. Federalii, aceeași tripletă de tristă amintire, Stoica-Apolzan-Grigoraș, pare să nu reacționeze în niciun fel, pentru că nu performanțele urmăresc ei în aceste zile, ci să se pregătească pentru Adunarea Generală de Alegeri, să-și mai facă rost de un mandat.

Și tot din lumea gimnasticii vin tot mai multe propuneri – oamenii le vor înapoi pe Anda Butuc, pe Asiana Peng, ba chiar și pe Olivia Cimpian, fete care pot face performanță, în opinia lor, dacă sunt antrenate cum trebuie. Din păcate, Stoica este într-un proces cu mama Asianei Peng, căreia i-a cerut 100.000 de euro, pentru că l-a defăimat și i-a spus adevărul despre incompetență. Procesul trebuia să înceapă la Judecătoria Ilfov, dar avocatul acuzatei Peng l-a dorit strămutat la Deva. Instanța de la Deva și-a declinat competența și a trimis dosarul la Curtea de Apel București, Curte care n-a dorit să se complice și a retrimis dosarul la Hunedoara – de data aceasta hotărârea este definitivă.

Așadar, lumea gimnasticii românești se frământă în continuare, nu și-a găsit rostul, încă, după ratările din 2015 și 2016, pentru că drumul pe care a apucat-o nu este cel luminos și transparent, cel al performanței. Credem că Stoica este depășit, că Apolzan stă mai mult drepți, nu drept, în fața șefului său, iar antrenoarea federală Anca Grigoraș nu-și dă seama că este în urmă cu informațiile, că vorbele ei nu mai sunt de folos, în actuala epocă modernă a gimnasticii, a sportului în general. Știu că cei trei au impresia că sunt UNICI, că sunt de neînlocuit, că fără ei gimnastica moare (e moartă de ceva vreme!!), dar le spun că nimeni nu este de neînlocuit, mai ales că, în ultimii ani, și-au dovedit incompetența. Fără ei, gimnastica va respira aer proaspăt, cu oricine îi va înlocui, important este ca oamenii să înțeleagă acest lucru și să voteze schimbarea! (Ionel Pană)

1 comentariu la "”Rușine domnule Forminte, unde este indemnizația pe luna aprilie”?"
  1. Sorin spune:

    Se schimba conducerea FRG sigur,stati linistit dle Pana . Va multumim pt pozitia corecta ce o aveti fata de nevoia de schimbare urgenta a ” groparilor” de la gimnastica si handbal ,odiosii Stoica- Dedu . Dar si la fotbal Burleanu…..