Românul şi tenisul, baba şi mitraliera!

lun, 14 iulie 2014

Cu siguranţă că ţineţi minte vremurile de la şcoală, mulţi le simţiţi şi astăzi, într-un învăţământ fără direcţie, dar în anii 80-90, te scotea profesorul la tablă după catalog. Trăgea la sorţi ca înaintea unui tablou principal ATP sau WTA: “Elev Popescu, treci la tablă!”.

Dacă recunoşteai că n-ai învăţat urma un simplu îndemn: “Stai jos, nesimţitule, 3!”. Cam asta am simţit după o săptămână la care am participat la toate meciurile de tenis de la Bucharest BRD Open. Concluzia e simplă: publicul român nu are cultura sportului, nu are cultura plătitului, are doar cultura luatului gratis.

Publicul român e educat pe stadioanele de fotbal, ba chiar m-am temut ca la finala dintre Simona Halep şi Roberta Vinci să nu apară vreo galerie care să urle ca la degajările portarului, cu oooooo …Şi să o luăm pe puncte:

1. La meciul Irinei Begu, cu Kiki Bertens, unui individ îi suna telefonul. Şi suna şi suna. S-a oprit Camelia Begu, s-a uitat spre tribună, arbitrul l-a descoperit pe individ: “Turn off your phone, please! Thank you”. Omul se ridică în picioare, răspunde la telefon cu voce tare, la care arbitrul de scaun: “Mister, sit down, please! Take a seat, please, thank you!”. Personajul cu o privire blândă de bovină nu ştia ce i se spune, moment în care un alt tip, enervat, a urlat ca din gură de şarpe: “A zis să stai jos şi să închizi în morţii mă-tii telefonul!!!”.

2. La jocurile Simonei Halep, arena centrală s-a umplut, şi chiar dacă juca împotriva unor neica nimeni, locurile 120, 155 sau 180 WTA, de Vroome, Krunic sau Arruabarena, spectatorii strigau către adversarele Simonei: “Hai, fă, cu dublă greşeală”. Mai erau şi cei care învăţaseră limba engleză din filmele pentru adulţi: “One more time!”. Şi urlau şi defilau de ziceai că joacă Steaua în Champions League. Când se termina meciul Simonei Halep, chiar dacă urmau să joace tot românce, pe arena centrală mai rămâneau 100 de spectatori. Cam asta a fost media de spectatori, exceptând jocurile lui Halep. Cred că dacă nu ar fi venit Simona Halep, turneul ăsta era un dezastru pentru public.

3. Penibilul a atins cote maxime la meciul dintre Simona Halep şi Monica Niculescu. Simona a şi făcut un îndemn către public, după ce a distrus-o pe Arruabarena: “Sper să fim amândouă susţinute de public! Şi Monica e româncă”, dar cine dracului o asculta, când un announcer libidinos îi punea nişte întrebări idioate. Publicul începuse să fie nemulţumit că Monica Niculescu i-a luat al doilea set Simonei, iar la 5-1, după ce arbitrul îi scoate două mingi Monicăi afară, deşi au fost în teren, o văd pe Niculescu în lacrimi. Publicul urla ca la un Steaua – Rapid pe Ghencea, în care Halep juca în roş-albastru, iar Niculescu ziceai că-i în insolvenţă şi stă sub podul Grant. Comportament de 2 lei şi 45 de bani. Parcă Niculescu era Sharapova şi spectatorii se răzbunau pe finalele de la Madrid şi Roland Garros.

4. În finala de ieri, am avut doi ultraşi, care stăteau chiar în faţa mea, apropo, la masa presei, chiar dacă aveam acreditare, nu aveam loc, de fapt niciun ziarist nu avea loc, din cauza unor personaje dubioase. Revenind la cei doi, strigau ca la fotbal: “Si-mo-na, ai băut cafea! Si-mo-na, ai băut cafea!”. Apoi, când Simona returna în terenul Robertei, chiar dacă nu se termina punctul, urlau: “Braaaaaaaaaaavo, Simona!”.

5. La festivitatea de premiere, George Cosac, preşedintele Federaţiei Române de Tenis, s-a umplut de penibil. În loc să-i mulţumească Gabrielei Szabo sau Ministerului Tineretului şi Sportului, aşa cum era drept, el a început să-i dea acatiste lui Victor Ponta. Am avut parte de prima poziţie firească şi normală a publicului, au urmat huiduiele la scenă deschisă. Politicul nu are ce căuta în sport, mai ales într-un sport elitist, cum este tenisul. Pentru aspectul acesta, lui George Cosac îi dăm un 2 cu indulgenţă, iar publicului un 4, în vreme ce Simona Halep primeşte un 10 cu felicitări.

Şi nu vi le-am povestit pe alea cu mamaie care şi-a adus salam şi le făcea sandviciuri nepoatelor, care foşneau nişte hârtii şi se plictiseau îngrozitor. Şi nici pe alea cu ziariştii care urlau: “hai cu break-ul, Simona”, în condiţiile în care Halep, repet, juca cu nişte neica-nimeni. Publicul ăsta nu merită tenis, e un public de stadion de fotbal. Românul n-are nicio cultură a sportului, se uită doar pentru că vede mediatizare. Fiţi siguri că dacă apare vreun român în locul lui Tiger Woods, iar presa mediatizează excesiv personajul, vom vedea pe câmpul de rapiţă jucându-se golf.

SURSĂ FOTO: WTA

11 de comentarii pentru "Românul şi tenisul, baba şi mitraliera!"
 1. Anonim spune:

  Felicitari Narcis.

  • george2210 spune:

   Exagerari. Mai ales la punctul 3. Publicul le-a sustinut pe amandoua, desi nu era obligat sa fie neutru. Monica nu avea ochii in lacrimi din cauza asta.

  • gigel spune:

   amice, poate tu esti de toata jena. nu jigni un popor intreg pentru 2-3 idioti care ies in evidenta sau pentru un asa zis jurnalist care este cu nasul pe sus care scrie aberatii / exagerari doar ca sa il bage lumea in seama.

 2. Anonim spune:

  Trist…

 3. romeo spune:

  Bun articolul mai putin faza cu ultrasii. Nu confunda una cu alta. Daca te ai intalni cu ultrasii lui Dinamo de exemplu ai observa cu usurinta ca esti net inferior in ceea ce priveste cultura in sport ca sa ii zic asa.

 4. Corina spune:

  Ce prostii! Pentru cineva care a fost acolo zi de zi de la 2 la 9 astea sunt niste exagerari. La meciul Simonei cu Monica publicul a fost de partea amandurora. Cand striga cineva hai Simona, imediat venea replica hai Monica. Ba chiar Monica era incurajata mai mult jn momente chrie. Da, au fost si nesimtiti dar majoritatea s-a comportat civilizat si mai ales s-a bucurat de tenis si de spectacol.

 5. greuceanu spune:

  Stimate Domnule anonim,

  De ce zic anonim ? pentru ca nu ai nici macar bunul simt de a semna acest articol stimate ziarist.

  Cum poti face asemenea aberatii si sa inventezi asemenea porcarii? Eu cred ca nici macar nu ai fost la vreun meci de tenis in viata ta, dar la turneul WTA Bucuresti.Tot ceea ce ai scris sunt niste minciuni inventate de tine , mai bine te faceai regizor de filme SF, decat ziarist sportiv.Ceea ce spune si Corina in ultimul post este adevarul gol golut stimate domn,si eu am fost acolo si cel putin la meciul romancelor publicul s-a comportat exemplar,incurajandu-le pe amandoua, nu cum aberezi dumneata in articolul de mai sus.

  Ca o concluzie esti un frustrat si un imbecil , care ce viseaza noaptea, probabil scrie dimineata pe WC.

  Cu stima si respect,

  • caezaurus spune:

   Sa ma cac pe natia ta de stelist prost ce esti. Cu stima si respect, KKT prost si gay ce esti 😉

 6. BogDan spune:

  Nația de toată jena denumită generic Rromânia și-a făcut din nou datoria. Felicitări, popor rromân.

  • gigel spune:

   a meciul Irinei Begu, cu Kiki Bertens, unui individ îi suna telefonul. Şi suna şi suna. S-a oprit Camelia Begu, s-a uitat spre tribună, arbitrul l-a descoperit pe individ: “Turn off your phone, please! Thank you”. Omul se ridică în picioare, răspunde la telefon cu voce tare, la care arbitrul de scaun: “Mister, sit down, please! Take a seat, please, thank you!”. Personajul cu o privire blândă de bovină nu ştia ce i se spune, moment în care un alt tip, enervat, a urlat ca din gură de şarpe: “A zis să stai jos şi să închizi în morţii mă-tii telefonul!!!”.

 7. ion spune:

  esti un infect ,doar scandal semeni ,e normal sa culegi furtuna neavenitu dracu …
  comentarii de doi lei ,ai fost si tu prima data la tenis ,sigur ai cautat arenele cu harta bucurestiului in mana ,ca doar esti in taranoi care se descurca prin ilfov de tot rahatul caruia i te incadrezi perfect .