România poate prinde o grupă favorabilă la Cupa Mondială de rugby din 2019

mie, 10 mai 2017

În orașul japonez Kyoto s-a desfășurat, astăzi, tragerea la sorți a grupelor Cupei Mondiale la rugby din 2019. Aflată pe primul loc în ediția 2017/2018 a Rugby Europe Championship (Cupa Europeană a Națiunilor), echipa României ar putea evolua fie în grupa A, fie în grupa B, prima fiind și cea mai facilă.

Iată cum arată tabloul Rugby World Cup 2019, cu mențiunea că douăsprezece formații și-au asigurat prezența clasându-se pe primele trei locuri ale celor patru grupe la ediția precedentă:

Grupa A

Irlanda
Scoția
Japonia
Europa 1 (posibil România)
Câștigătoarea Barajului de calificare (posibil România)

Grupa B
Noua Zeelandă
Africa de Sud
Italia
Africa 1
Câștigătoarea turneului de calificare (posibil România)

Grupa C
Anglia
Franța
Argentina
America 1
Oceania 2

Grupa D
Australia
Țara Galilor
Georgia
Oceania 1
America

Iată care sunt variantele de calificare a României la RWC 2019:
– ocupă primul loc în Rugby Europe Championship 2017/2018 (intră în Grupa A, din postura Europe 1);
– se clasează pe locul 2 în Rugby Europe Championship 2017/2018, după Georgia, calificată direct de la Cupa Mondială din Anglia (intră în Grupa A, din postura Europe 1);
– se clasează în urma formației calificată direct din Rugby Europe Championship, iar apoi se impune în barajul cu ocupanta locului 3 din Pacific Tri-Nations – Fiji, Samoa si Tonga – (intră în Grupa A, din postura câștigătoare a barajului)
– se clasează în urma formației calificată direct din Rugby Europe Championship, iar apoi se impune în turneul de recalificare, la care vor mai participa câte o echipă din zona America, din Africa și din Asia/Oceania (intră în Grupa B, din postura de câștigătoare a turneului de calificare).

Ideal ar fi ca România să evolueze în Grupa A , una din care vor face parte două formații europene, cu care Stejarii au făcut mai mereu meciuri reușite, Japonia, în calitate de țară gazdă, și câștigătoarea barajului de calificare. În Grupa B, Stejarii ar evolua la RWC 2019 alături de două campioane mondiale – Noua Zeelandă (1987, 2011 și 2015) și Africa de Sud (1995, 2007) -, de Italia și de o formație calificată din zona Africii.

Antrenor al echipei României, galezul Lynn Howells a făcut următoarea declarație după tragerea la sorți: “Obiectivul nostru este de a ne califica din postura de Europa 1. Acesta a fost gândul cu care am pornit la drum în această ediție a Rugby Europe Championship. Grupa A, în care avem șanse mari să ajungem, este o grupă bună, care ne dă posibilitatea să obținem rezultate promițătoare, adică acele două victorii care ne pot asigura calificarea directă la ediția din 2023. Este greu de spus în acest moment care dintre adversarii pe care îi vom întâlni sunt mai accesibili, dar până în 2019 mai este mult de construit. Cred că șansele vor fi egale, pentru că într-o astfel de competiție este extrem de importantă ordinea meciurilor, cât vom avea de călătorit între partide și, mai ales, cât de repede se vor recupera jucătorii. De asemenea, turneul pe care îl vom efectua în iunie, în Japonia, unde vom întalni pe una dintre posibilele adversare la Cupa Mondială, este bine venit. Este important ca jucătorii să ia contact cu civilizația niponă, să se adapteze cât mai bine la ce vor găsi acolo, să iasă din starea de confort dată de meciurile jucate acasă. În plus, vom avea astfel contact și cu publicul japonez, cu atmosfera care va fi la meciurile de la Cupa Mondială”.

Comments are closed.