Republica România – contracte nerespectate, lipsă de fair play, încălcarea legilor!

vin, 05 octombrie 2018

Sunt atu-urile unei țări bananiere, așa am impresia, dar din păcate vorbim despre practica unui club din România, CSM București, un club care, de când s-a înființat, a vut să parcurgă rapid treptele afirmării și să ajungă, nu contează cum, la marea performanță. De cele mai multe ori a reușit, pentru că sacul cu fonduri de la Primăria Capitalei a fost unul fără fund, dar cei care au girat cheltuieli mult prea generoase au plătit cu funcția și chiar cu libertatea – vezi edilul Sorin Oprescu!

Nu facem analiza clubului, dar trebuie să vorbim despre echipa de baschet masculin, care începuse să devină o forță pe plan national, ba chiar și European, și care a fost brusc stopată din acest drum, din pricina unui management defectuos și a deciziilor consilierilor din Primăria Bucureștiului. Am scris despre această poveste, cum s-a făcut un menge a trois, CSM – Steaua – Athletic, în care finanțarea principală intra în obligația Primăriei, iar toate avantajele erau de partea cluburilor lui George Boroi și Virgil Stănescu. A fost o “căsătorie“ aranjată, dacă vreți, așa cum se mai face încă printre unele etnii, impusă de Victor Ponta și dusă la “altar” de primarul Sorin Oprescu.

Și dacă prin Protocolul semnat în 2013 se arăta faptul că CSM și Steaua sunt cele care contribuie la alcătuirea unei echipe competitive, n-am înțeles niciodată de ce a apărut și acest Virgil Stănescu, de la Athletic, un personaj care doar cheltuia banii puși la un loc mai mult de CSM și mai puțin de Steaua. Și s-a mers în formula de trei până în acest an (în toamna lui 2017 s-a semnat un nou Protocol), când consilierii din Primărie și-au dat seama, ori li s-a atras atenția, că sunt înșelați, hotărând să rupă convenția, să divorțeze, cum se spune, și de Steaua, și de Athletic.

Dar în Contractul Prenupția, adică în Protocol, era scris negru pe alb că cine renunță la conviețuire, pierde și locul din Liga Națională. CSM București a riscat și a făcut pasul în afară, dar s-a trezit că are jucători, chiar de mare valoare, are și antrenor, și încă din străinătate și cu un CV apreciabil, dar nu poate juca niciunde, poate doar prin parcuri. Cine și-a asumat ieșirea din parteneriat, a mizat, probabil, pe bunăvoința Federației de Baschet, care ar fi putut să primească și CSM-u în competițiel, în baza unei invitații excepționale, dacă ne gândim că perioada de înscriere era depășită, ba chiar se făcuse și tragerea la sorți a etapelor. Din păcate, Consiliul de Conducere al Federației a spus pas, iar baschetbaliștii clubului capitalei au rămas pe dinafară.

Clubul bucureștean a rămas pe cap cu un antrenor strain, finlandezul Jukka Toijala, și cu jucătorii Marius Runkauskas, Dragan Zekovic, Iuri Fraseniuc și Vlad Negoițescu, toți cu salarii de câteva mii de euro fiecare, care apasă greu pe bugetul CSM-ului (informații de pe site-ul totalbaschet.ro). Cei în cauză și-au cerut banii și pe sezonul viitor, motivând că de reziliere au fost anunțați prea târziu, când nu-și mai puteau face alte angajamente. Dar CSM-ul n-a stat prea mult pe gânduri și i-a dat pe toți în judecată, Dosar civil la Judecătoria Sectorului 3 Nr. 22065/301/2018, sperând să scape de aceste obligații. În motivarea clubului se spune că a intervenit impreviziunea (poate imprevizibilul, pentru că în niciun dicționar nu există acest cuvânt!), precum și a imposibilității fortuite de executare a Protocolului de colaborare cu Steaua!!

Numai că cele două Protocoale semnate, și cel din 2013, și cel din 2017, conțin un punct prin care se spune clar: În situația în care prezentul protocol încetează din culpa CSM București, locul din Liga Națională va reveni CSA Steaua, iar locul din Liga I va reveni CSM București. În situația în care Protocolul va înceta din culpa CSA Steaua, locul din Liga Națională va reveni CSM București, iar locul din Liga I va reveni CSA Steaua. Situația este clară, iar Justiția, oricât ar fi ea de oarbă, la propriu, va vedea că CSM București s-a retras din acest parteneriat, fără vreo cauză anume, asumându-și toate responsabilitățile din această denunțare unilaterală.

În plus, poate că CSM București s-ar fi înscris și în Divizia A, dar nu o poate face, cel puțin din două motive – termenul de înscriere a fost depășit de foartă multă vreme, dar și mai grav, Federația a desființa Divizia A, formând trei grupe în Liga Națională ( o decizie surprinzătoare și a Federației, care a schimbat regulile fără ca grupările să fie anunțate cu un sezon înainte!).

Și acum concluziile:
– Antrenorul Jukka Toijala – ”…Am refuzat vreo două oferte, fiindcă eram sub contract și voiam să îmi respect angajamentul, chiar dacă lucrurile nu arătau foarte bine. CSM ne-a spus că nu vrea să reziliem înțelegerile, fiindcă erau siguri că vor prinde un loc în Liga Națională. Acum, după ce acest lucru nu s-a întâmplat, ne dau în judecată! Pentru mine, acest lucru este o nebunie, o lipsă de respect și de fair play”… (preluare de pe site-ul totalbaschet.ro)
– Jucătorul Dragan Zekovic – ”După ce am fost cei mai buni jucători din ligă, participant la All Star Game, și după ce am reușit și cel mai bun sezon din carieră, a trebuit să stau acasă și să văd cum tot succesul nostru se destramă. Și pentru ce? Pentru jocurile lor de putere, din cauza lipse lor de profesionalism, a vanității, a ego-ului lor și a lipsei de respect pentru efortul celorlalți. Până la urmă, nu îmi pasă de motivele lor. Eu am fost păgubit atât financiar, cât și profesional și de când CSM a deschis un dosar împotriva mea, și din punct de vedere emotional… Așadar, sper ca Republica România, ca membră a Uniunii Europene și cu sistemul lor judiciar, să arate valorile Justiției, protejării drepturilor omului și a standardelor judiciare de nivelul UE”… (preluare de pe site-ul totalbaschet.ro)

Ionel Pană

Comments are closed.