Reportaj / Fă-te frate cu Pană până treci Ilfovul

lun, 26 ianuarie 2015

Costel și Marian Pană sunt singurii frați care au antrenat până acum în fotbalul din Ilfov, e adevărat că în perioade diferite. Marian Pană și-a lăsat amprenta la CS Otopeni, echipă pe care a promovat-o în a doua ligă în 2004 și a lăsat-o pe primul loc în Liga a II-a în 2007, când a părăsit gruparea de la Aeroport.

Deține un record de invidiat în fotbalul românesc, peste 5 ani antrenați la Otopeni. Costel Pană are deja 3 echipe la activ, CS Ștefănești, ACS Buftea și acum Progresul Cernica.

VEZI POVESTEA ACUMULATORULUI

Ca și pe vremea când jucau împreună, Marian și Costel Pană sunt aproape nedespărțiți când vine vorba de fotbal. Își dau sfaturi unul altuia, fără supărări și certuri, iar fotbalul e totul pentru cei doi frați.

interviu pana (31)

Șoapte din tribuna de la Buftea

Costel Pană a debutat ca tehnician în Ilfov la CS Ștefănești, în 2011, dar își amintește că după 4 etape a hotărât să plece, considerând că obiectivul impus era imposibil de realizat: “Nu am avut un început prea bun în Ilfov, pentru că la Ștefănești, când m-a adus Nae Nicolae, mi-am dat seama după 4 runde că e imposibil să promovăm în Liga a II-a. Am strâns doar 5 puncte în aceste patru meciuri, apoi am hotărât că e mai bine să plec. Nici a doua experiență n-a fost una plăcută, la ACS Buftea. Am debutat ăn returul din 2012, iar după 6 etape m-au dat afară că am pierdut la Domnești. Varianta reală este că prin minutul 70 al meciului, aveam doi eliminați, iar din tribună un oficial de la Buftea îmi spunea ce schimbări să fac. După meci a fost o discuție foarte aprinsă și am lăsat echipa pe locul 1”, povestește Costel Pană.

VEZI POVESTEA CELOR DE LA 30 DECEMBRIE

Despre Cernica, fostul internațional are numai cuvinte frumoase, echipă pe care o pregătește din etapa a III-a: “La Cernica avem condiții foarte bune de pregătire, iar obiectivul este să construiesc o echipă competitivă, nu una care să tragă la promovare, momentan. Am și o clauză în contract prin care pot pleca dacă am ofertă de la un nivel superior al fotbalului românesc. Deocamdată mi-e bine la Cernica, sper să avem rezultate și mai bune și să terminăm cât mai sus în campionat. Nu știu dacă voi lucra cu fratele meu, dar nu ar fi o idee rea, cred că ne-am înțelege”.

Otopeni și recordul lui Marian Pană

.

Fratele mai mic cu un an are o experiență mult mai bogată în meseria de antrenor și deține un record pentru fotbalul din Ilfov: a stat 5 ani pe banca lui CS Otopeni, echipă pe care a format-o și a dus-o din Liga a III-a până spre primul eșalon. Are un regret, totuși, că nu a avut conducerea răbdare cu el să promoveze în Liga I, dar și că n-a rămas în relații bune cu primarul Gheorghe Silviu Constantin. Acum antrenează departe de București, pe FC Bihor Oradea, dar speră ca-ntr-o zi să revină în Ilfov, unde să construiască o echipă puternică. “Pentru mine, CS Otopeni e un capitol special din viață, e a doua echipă pe care am antrenat-o dubă debutul de la Petrolul Târgoviște. La Otoepni m-am format ca antrenor, am beneficiat de toate condițiile pe care poate să le aibă un tehnician la nivelul ligilor II și III. Făcusem la Otopeni o grupare foarte puternică, dar cred că s-a vrut îndepărtarea mea pentru că totul devenise monoton. Am rămas cu regretul sincer că oamenii n-au avut răbdare să promoveze cu mine, pentru că eu meritam acest lucru și îmi pare rău că nu am rămas într-o relație bună cu primarul Silviu Constantin. În rest, am fost la echipe cu apa la gât, singura grupare puternică pe care am format-o a fost U Cluj, o echipă nou-promovată, dar cu 18 puncte după 14 etape în Liga Iam ajuns la un acord să plec, pentru că apăruseră niște divergențe cu suporterii”, ne-a declarat Marian Pană.

DECLARAȚIE
“L-am avut adversar pe Marian într-un Dinamo – FC Argeș, iar Sburlea a intrat la el să-i rupă picioarele. M-am dus la Sburlea să-l fac praf, chiar dacă era coechipier de-al meu, dar sângele apă nu se face. Era vorba de fratele meu”
Costel Pană, antrenor Progresul Cernica

“Mi-ar plăcea să fiu aproape de casă, să revin în fotbalul ilfovean, chiar și în Liga a II-a și mai ales să formez o echipă, așa cum am făcut și cu CS Otopeni”
Marian Pană, antrenor FC Bihor Oradea

REMEMBER
Mircea Lucescu, cu ochii pe frații Pană

interviu pana (8)

Costel și Marian Pană au început fotbalul la Moreni, acolo unde s-a născut rapid și a murit tot cu viteză echipa Flacăra, grupare care a adus în micuțul oraș dâmbovițean pe FC Porto, cu puștii de atunci Vitor Baia, Couto sau Rui Costa, viitori internaționali lusitani. “Stăteam la doi pași de stadion, așa că nu ne-a fost greu să începem. După o miuță acasă, mergeam la stadion, făceam și acolo antrenament, iar acasă, iar miuță. Jucam fotbal 5-6 ore pe zi. Am crescut fără tată, pentru că a murit când eram noi mici, iar mama tot timpul ne spunea să avem grijă și să punem pe primul loc școala”, își amintește Costel.

VEZI IMAGINI DE LA RUINA DANUBIANEI

“Aveam 9 ani când am fost legitimat… Se faceau antrenamente numai cu mingea. În ’84 am debutat la echipa mare, nu înainte sa trec și pe la echipa națională de tineret. Am reușit să promovez în Liga I, pentru prima dată, iar în meciul de debut am marcat împotriva Chimiei Râmnicu Vâlcea”, continuă acesta. Costel și Marian Pană au fost aduși la Dinamo în 1990 de regretatul Vasile Ianul, însă Mircea Lucescu pusese ochii pe Costel încă din 1987. “Nea Mircea m-a vrut, însă Postelnicu s-a opus. Postelnicu era un om influent la Moreni, iar autoritățile locale l-au rugat să nu mă ia, spunând că dacă plecăm noi doi de la Flacăra nu mai vine nimeni la stadion. Asta am aflat mai târziu, după ce m-am transferat la Dinamo”.
Ambii au făcut parte din lotul lui Dinamo din anii 90, formație care a elimnat pe Cagliari și care a pus probleme serioase marelui Olympique Marseille din acei ani. “Nu stăteam în cameră amândoi, dar eram foarte apropiați. M-am bucurat când am ajuns la Dinamo, am cunoscut mari satisfacții în Șoseaua Ștefan cel Mare”. Dinamoviștii au reușit o mare performanță în ediția de campionat 1991-1992, când reușeau să cucerească titlul de campioană fără a pierde nici un meci. Antrenori erau atunci: Halagian, Hizo si Cheran, iar director tehnic, olandezul Rinus Israel. “Am avut atunci o serie de 37 de meciuri fără înfrângere, cumulate și din campionatul 1990-1991, eram o echipă invincibilă”, își amintește Costel Pană.

interviu pana (79)

Costel Pană
Născut pe 15 iulie 1967
268 meciuri în Divizia A și 45 goluri
A jucat în străinătate la Grasshoppers Zurich (1995-1997)
6 meciuri în echipa națională, un singur gol marcat
A fost secundul lui Halagian (FCM Bacău, FC Argeș) și unul dintre secunzii lui Olăroiu (Al Hilal)
antrenează acum pe Viitorul Axintele (Liga 3)
Cum îl caracterizează Costel pe fratele Marian: serios, ambițios și exigent ca antrenor
Cine i-a influențat cariera de fotbalist: Nae Toma la juniori și Traian Ivănescu mai târziu
Cine l-a inspirat ca antrenor: Florin Halagian
Cel mai bun jucător cu care a jucat: Dorinel Munteanu
Cel mai bun adversar întâlnit: Gheorghe Hagi
Cel mai bun antrenor: Jose Mourinho
Cea mai bună carte despre fotbal: Rinus Michels – Drumul spre succes

Declarație
“Îmi place să organizez jocul defensiv și nu sunt tipul de antrenor care pune biciul pe fotbaliști. Le explic cu frumosul, cine vrea să joace fotbal să muncească, cine nu, e liber să se lase. Mă deranjează cel mai mult jucătorii care nu se implică și imediat după antrenament nu știu cum să fugă acasă”
Costel Pană, antrenor Axintele

.

Marian Pană
Născut pe 24 decembrie 1968
209 meciuri în Divizia A și 21 goluri
A jucat în străinătate la Hapoel Haifa (1995-1996)
2 meciuri în echipa națională
A antrenat în Liga 1 pe CS Mioveni, U. Cluj, Unirea Urziceni și Gloria Bistrița
Nu antrenează în prezent.
Cum îl caracterizează Marian pe fratele Costel: foarte, foarte serios!
Cine i-a influențat cariera de fotbalist: fratele meu Costel Pană, Traian Ivănescu și Ion Nunweiller.
Cine l-a inspirat ca antrenor: nu am avut vreun om de la care să mă inspir, îmi notam eu însemnările astea, chiar le am și acum.
Cel mai bun jucător cu care a jucat: tot Dorinel Munteanu
Cel mai bun adversar întâlnit: Gheorghe Hagi, îl ținea fratele meu, și Marius Lăcătuș, iar ca adversar direct Greaca de Petrolul Ploiești.
Cel mai bun antrenor: Jose Mourinho
Cea mai bună carte despre fotbal: o carte despre tactică scrisă Viorel Mateianu

Articol scris de Daniel Nazare și Narcis Drejan

2 de comentarii pentru "Reportaj / Fă-te frate cu Pană până treci Ilfovul"
  1. unul spune:

    ANTRENOR DE DOI LEI PLIN DE EL , AROGANT,UNDE SE DUCE NUMAI DUPA BANI,JEGUL I-A BANI DE LA JUCATORII PE CARE II ADUCE COPIII LUI BN CA PE CEILALTI DIN LOT II DA AFARA USOR UNUL CATE UNUL CA NU POATE SA I-A BANI DE LA EI MI-E SCARBA DE UN ASEMENEA CARACTER JEGOS, LA LIGA A 5 SA ANTRENEZI JEGULE.

  2. unul spune:

    ANTRENOR DE DOI LEI PLIN DE EL , AROGANT,UNDE SE DUCE NUMAI DUPA BANI,JEGUL I-A BANI DE LA JUCATORII PE CARE II ADUCE COPIII LUI BN CA PE CEILALTI DIN LOT II DA AFARA USOR UNUL CATE UNUL CA NU POATE SA I-A BANI DE LA EI MI-E SCARBA DE UN ASEMENEA CARACTER JEGOS, LA LIGA A 5 SA ANTRENEZI JEGULE.’MARIAN PANA’