Regulamentele de la handbal sunt ca un labirint, adică fără ieșire!

mie, 03 ianuarie 2018

Din acest motiv, Cazul Corona Brașov II – SCM Timișoara va reveni pentru a treia oară la Consiliul de Administrație, ședință ce va avea loc peste câteva zile, la Călărași, cu prilejul desfășurării Trofeului Carpați, la handbal masculin.

Rar mi-a fost dat să constat că un singur regulament, ce cuprinde doar 5 (cinci) articole, să fie atât de ambiguu și să se bată cap în cap, de la un paragraf la altul. Cine este interesat ca în handbalul românesc să nu fie liniște? Cine vrea să strice imaginea acestui sport, prin scandaluri de proporții, de la o lună la alta, prin arbitraje discutabile, de la o rundă la alta, prin decizii care contravin legilor acestei țări, constatate de Justiția românească – aduceți-vă aminte de Cazul Pera: ”Noul club, CSM ROMAN, avea obligatia legala sa preia contractul lui Pera cu HCM Roman, indiferent de prevederile regulamentelor FRH. Prin urmare, Instanta a constatat că REGULAMENTUL FRH CARE PERMITE TRANSMITEREA LOCULUI ÎN LIGA NATIONALĂ DE LA UN CLUB LA ALTUL, FĂRĂ PRELUAREA OBLIGATORIE A SPORTIVILOR, CONTRAVINE DISPOZIȚIILOR LEGALE”!, am citat din Hotărârea Instanței.

Dar să revenim la Cazul Corona-SCM Timișoara, o speță pe care federalii nu mai știu cum s-o rezolve, pentru a împăca și capra, și varza (iertată să-mi fie comparația): pe de-o parte este Corona Brașov, cea care și-a dorit intens să ajute indirect la promovarea echipei din Baia Mare, și SCM Timișoara, o grupare nou înființată, cu pretenții la Liga Națională, chiar din primul sezon. Iar pentru a-și atinge scopul, Corona a folosit jucătoare de la Liga Națională, ca să bată Timișoara, iar acum formația bănățeană a găsit cu nu este regulamentar, dorind ca brașovencele să piardă partida și să fie și depunctate.

Să spunem că, până acum, au fost două decizii – una favorabilă Timișoarei, dată de Comisia centrală de Competiții, cu avizul președintelui și al secretarului general, dar la numai câteva zile, Consiliul de Administrație a răsturnat verdictul, dând dreptatei Coronei din Brașov, cu 14-1 la voturi. Managerul celor de la Timișoara, Dan Dumitru, care este și membru în Consiliul de Administrație, spune că nu este corect, că regulamentele sunt de parte echipei sale, sperând ca subiectul să se dezbată pentru a treia oară, în ședința Consiliului de Administrație de la Călărași.

Am analizat subiectul cu o personalitate din lumea handbalului, care mi-a spus că regulamentele în cauză sunt făcute în așa fel, încât nimeni să nu le dea de cap, iar Federația să judece după cum îi dictează interesele. Și m-a pus în fața unor controverse din Regulamentul de Desfășurare al Divizia A, ediția 2017 – 2018, în urma cărora pot să spun că Timeea Tătar putea și nu putea să joace (ea a rămas mărul discordiei, în acest caz) – oricare ar fi verdictul final, nimeni nu va avea dreptate, în acest caz! În numai două articole de regulament, aceeași idee este exploatată în trei moduri, de nu-ți mai vezi capul:

– La Art.3, Regulamentul de înregistrare a echipelor, se spune așa – Echipele participante în Divizia A pot înscrie în Raportul de joc 16 sportive, astfel:
ECHIPE DE SENIOARE
a. Obligatoriu, minimum 2 (două) sportive senioare proprii
b. Facultativ, maximum 4 (patru) sportive junioare cu dublă legitimare, cu amendamentul că dacă vrei să ai junioare cu dublă legitimare, îți trebuie minimum 9 (nouă) sportive proprii

Așadar, conform acestui articol, echipa de Divizie A Corona Brașov avea dreptul să joace cu Tătar, handbalista fiind proprietatea clubului de sub Tâmpa.

Am putea să încheiem cazul și să ne vedem de-ale noastre, dar nu, pentru că în continuarea Articolului 3 se vorbește despre Anexele 1 și 2 cu sportivele care au contract, senioare și junioare proprii sau împrumutate, junioare cu dublă legitimare, într-un cuvânt, citez din Regulament, ”Tabel nominal cuprinzând sportivele cu drept de joc, conform Anexei 1”, am încheiat citatul, unde managerul Dan Dumitru a descoperit că numele handbalistei Timea Tătar nu există.

După care puncte din Regulament să se ghideze și echipele? Dar stați, că n-am încheiat, pentru că la Art.4 avem o nouă surpriză, care se referă la Eligibilitatea sportivelor, și unde găsim o obligație care pune capac la toate, citez:

”Sportivele participante în Campionatul Diviziei “A” pot fi
– senioare cu contract încheiat pe o perioada de cel puțin până la împlinirea vârstei de 23 ani (născute dupa data de 01.07.1994);
– senioare cu contract încheiat pe o perioada de minimum sase luni (născute înainte de 01.07.1994);
– jucătoare junioare proprii nascute 1999, 2000 sau 2001. Pentru cele care au împlinit 16 ani, este obligatoriu încheierea unui contract până cel puțin la terminarea junioratului, semnat de către unul dintre parinți ( tutore);
– jucătoare împrumutate care au încheiate contracte de probă pentru perioada împrumutului
– jucătoare cu dublă legitimare care au încheiate convenții de probă
Sancţiuni :
Folosirea acestora în jocurile oficiale fără acordul scris al F.R. Handbal conduce la pierderea jocului cu 10 – 0 și penalizarea cu un punct în clasament”. Adică cluburile de Ligă Națională care au echipe și în Divizia A, au fost obligate, prin sancțiunea de mai sus, să trimită la Federație o listă cu jucătoarele care au voie să joace și în Divizia A.

Iată trei specificații diferite, pentru același subiect, ceea ce va face imposibilă rezolvarea cazului cu justețe. Doar la Federația Română de Handbal se poate întâmpla așa ceva!

Ionel Pană

Comments are closed.