Procesul gimnasticii începe luni, la Buftea – ce iese de sub preș?

vin, 03 februarie 2017

Și nu este o figură de stil, pentru că luni, la Tribunalul din Buftea, ia startul acțiunea în Instanță, pe care Stoica și Apolzan, recte președintele și secretarul general al FRGimnastică, au inițiat-o împotriva Silvanei Peng, mama unei foste gimnaste, care a făcut parte din lotul de la Izvorani. Și reamintim că acest lot a ratat calificarea la Olimpiada de la Rio, dupa 40 de ani de participari si succese semnificative.

Sătul să i se spună adevarul în față și să fie acuzat de proastă gestionare ciclului olimpic 2013-2016, ba chiar contrariat de dezvăluirile de după cortina de la Izvorani, care ar fi trebuit sa rămână secrete, Adrian Stoica a decis să o acționeze în judecată pe Silvana Peng și să-i ceară daune morale de 100.000 de euro, pe motiv că a știrbit din onoarea Federației, prin acuzele aduse. În vara anului 2016, când lumea bună a gimnasticii se afla pe Copacabana braziliana, sub cele cinci cercuri olimpice, înrăit și de faptul că președintele de atunci al COSR, Alin Petrache, nu l-a luat și pe el in delegația olimpică, Adrian Stoica și-a băgat picioarele în apă rece și a ticluit o acțiune judecătorească halucinantă, împotriva Silvanei Peng.

Trebuie să recunoaștem că doamna Peng (luni, 06.02, chiar în ziua procesului, vom avea pe site-ul nostru un amplu interviu cu pârâta!) este o persoană insistentă, atunci când simte că are dreptate, iar ieșirile ei în spațiul public, cel mai mult pe rețeaua de socializare Faceboook, au scos la iveală multe din mizeriile petrecute la Izvorani, pe care site-ul www.ilfovsport.ro le-a facut publice. Pentru Silvana Peng, toate aceste manifestări potrivnice Federației s-au constituit și într-un strigăt de ajutor, față de toate organismele de conducere ale sportului și statului românesc – i s-a părut nedrept ca fiica sa, Asiana, ca și toate celelalte 19 sportive din lot, să fie aruncate din sistem, din gimnastica pe care au făcut-o de la 5-6 ani, și la club, și la loturile naționale.

De ani buni se tot strigă că numărul de sportive este în continua scădere, însă răul vine din interiorul sistemului, oamenii sunt găunoși, manageriază prost, totul, și se poartă de parcă ar fi pe feuda proprie. Federalii de la gimnastică și-au bătut joc de 20 de fete, toate cu peste 10 ani de practică pe covor sau pe bârnă, care mai aveau puțin să facă pasul spre marea performanță – mai trebuie să treacă alți 10 ani, ca să mai găsească fete ca Munteanu, Blendea, Stoica, Orzu, Peng, Vrabie, etc…

Aflati cu musca pe caciula si dovediti ca au aplicat un management defectuos (rezultatele catastrofale sunt cea mai buna dovada!), trio-ul Stoica-Apolzan-Anca Grigoras, ultima în calitate de antrenoare federală, este convins ca n-are nicio vina, nici sportivă, nici de organizare și nici decizională, in momentele de cumpănă ale gimnasticii românești. Cei trei, aflați în Federație de mai bine de 30 de ani, poate chiar 40!, au întors-o ca la Ploiești (cum se spune), de fiecare data când au fost arătați cu degetul – i-au salvat medaliile, fie la europene, mondiale sau olimpiade. De data aceasta, rezultatele sunt zero, iar apropiatele alegeri de la Federație, din această primăvară, ar trebui să aducă modificări importante pe toate cele trei scaune federale – decizia aparține oamenilor din sistem, reprezentanților cluburilor, antrenorilor care-și doresc altă soartă, și pentru ei, și pentru gimnastica românească.

Așadar, de luni, de la ora 09:00, la Tribunalul din Buftea începe Procesul Gimnasticii românești: cu Stoica și Apolzan , care vor încerca să spună că dezastrul din gimnastică nu li se datorează, că fetele sunt de vină, că au fost slabe fizic și psihic (poate, după ce li s-au aplicat rele tratamente de către antrenori), că Andreea Munteanu a devenit din greșeală dublă campioană europeană, în 2014 și 2015 (așa și-au bătut antrenorii joc de ea), că la Orzu, care a plecat în cărucior acasă, n-a fost culpa medicală și de antrenori, că Blendea n-a fost pălmuită, că Asianei Peng nu i s-au pus saci de nisip la picioare, după statul în butoiul cu gheață, că Bellu și Bitang au luptat din răsputeri să facă performanță. Sigur, au lipsit mult din sala de antrenament, ba chiar și-au dat demisia în fiecare an al ciclului olimpic (2013, 2014, 2015), dar, cum spunea Grigoraș, erau pe Skype (nu știu ce este acela!!) și urmăreau evoluțiile – aceștia pe de-o parte, în calitate de reclamanți, și Asiana Peng de cealaltă parte, în calitate de pârâtă, care va trebui să aducă probe, în susținerea acuzațiilor față de cei doi federali. Nu va fi greu, pentru că rezultatele proaste din gimnastică sunt cea mai bună dovadă, ba chiar și faptul că au dispărut din sistem multe gimnaste cu potential.

Dacă președintele Completului de Judecată își dorește o cât mai bună înțelegere a situației, atunci vor ieși la iveală multe nereguli din activitatea Federației, dar și câteva din practicile neprofesioniste ale antrenorilor de la lotul olimpic, Adela Popa, Ioan Coroiu și Lucian Sandu. Sub preșul gimnasticii românești este multă mizerie, iar la Tribunal va ieși toată la suprafață – la asta nu s-au gândit federalii Stoica, Apolzan și Grigoraș. Ei sunt cei care terfelesc imaginea gimnasticii, odată că nu s-a mai făcut performanță, iar acum au ajuns să dea vina pe părintele unei gimnaste, pentru toate neîmplinirile lor.

Veniți la circ, unul trist, în care clovnii federali, mânjiți cu vopsea pe față, nu ne fac deloc să râdem… (Ionel Pană)

Comments are closed.