Primele modificări / AFAN propune un nou tip de contracte pentru fotbaliştii din primele 3 ligi!

mar, 08 ianuarie 2013

Preşedintele Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori, Dumitru Costin, a declarat, marţi, că România va fi obligată ca în termen de un an de zile să implementeze noul tip de contract de muncă pentru fotbalişti, impus de UEFA tuturor membrilor săi.

„Pentru prima oară la nivel european, cu sprijinul şi implicarea Comisiei Europene şi sub medierea a doi comisari ai acesteia, membri ai UEFA, la cel mai înalt nivel, ai structurilor patronale din fotbal, European Professional Football Leagues, la care sunt afiliate majoritatea ligilor de fotbal din Europa, şi ai celei de-a doua asociaţii patronale, care include cele mai puternice cluburi din Europa, precum şi cu participarea FIFPRO, divizia Europa, s-au aflat timp de doi ani într-un proces de evaluare şi de negociere în vederea încheierii primului contract colectiv de muncă european pentru fotbalişti.

Eu am fost printre cei şase reprezentanţi sindicali care au negociat acest contract. În urma muncii noastre s-a semnat primul contract cadru european care cuprinde şi contractul standard al jucătorului de fotbal profesionist. Toate ţările Uniunii Europene plus cele non-europene care sunt afiliate la UEFA vor implementa acest tip de contract. La unele se va aplica instant, spre exemplu Anglia, Italia, Franţa, Germania, iar noi suntem în valul doi de integrare pentru că avem probleme în legislaţie. În luna februarie sau martie, va veni o misiune comună de la Comisia Europeană, UEFA şi FIFPRO şi vom transpune în aplicare această convenţie”, a declarat Costin.

Oficialul AFAN a precizat că acest tip de contract de muncă va modifica radical sistemul de organizare al fotbalului: „Cluburile de la noi sunt nemulţumite, lor nu le convine nimic. Lor le convine să nu existe contracte, să se fure, să se falsifice semnături şi aşa mai departe, dar fotbalul merge într-o singură direcţie, că vor ei sau nu. Vor rămâne în viaţă doar cei care pot şi care ştiu să respecte regulile şi să facă un management. Fluiericii, hoţii şi tâlharii vor dispărea. Îmi pare rău pentru ei, să se ocupe de altceva, nu de fotbal. Nu există nicio altă variantă de contract. Noi avem o perioadă de tranziţie, până la anul trebuie să rezolvăm această problemă. Va aduce foarte mari consecinţe asupra modului de organizare şi reglementare a fenomenului. Noi avem o perioadă de tranziţie pentru că avem probleme în legislaţia naţională. Avem şi nişte propuneri pentru modificarea legislaţiei, pe care le vom discuta cu ministerul”.

Dumitru Costin îl consideră vinovat pentru situaţia financiară precară a multor cluburi de fotbal pe acţionarul FC Rapid, George Copos, care a modificat legea sportului în perioada în care ocupa funcţia de vicepremier. „Noi avem nişte prevederi în lege care ne blochează în aplicarea prevederilor contractului european. Spre exemplu, sportivii noştri au contracte de prestări servicii, ca lăutarii. Ceea ce este incorect. Asta a fost şmecheria lui Copos, care a îngropat fotbalul românesc, i-a dat aer pe termen scurt pentru a plăti valori mari de contract la fotbalişti, dar a rezolvat doar o parte a problemei. În 2005, când era vicepremier, a modificat legea sportului şi a introdus acest amendament, pentru că până atunci toţi erau cu carte de muncă. Nu poţi să spui că e prestator de servicii unul care are program, nu-l aduc ca pe lăutar o dată la nuntă. A rezolvat parţial problema pentru că acest amendament nu a fost clarificat în codul fiscal. În conformitate cu acest cod, organele de control pot să retrateze tipul de contract pe care îl găsesc la diverşi angajatori şi să îl transforme din contract de prestări servicii în contract de muncă cu toate contribuţiile sociale aferente. Asta a şi făcut ANAF şi de aia s-au înglodat în datorii şi Rapid şi Dinamo şi toate celelalte. De aici pleacă marele rău”, a mai spus Costin.

Acordul dintre Uniunea Asociaţiilor Europene de Fotbal (UEFA), Uniunea Ligilor Profesioniste de Fotbal Europene (EPFL), Asociatia Cluburilor Europene (ECA) şi Federaţia Internaţională a Fotbaliştilor Profesionişti – Divizia Europa (FIFPRO – divizia Europa) a fost semnat la Bruxelles la sfârşitul anului trecut, informează cei de la Mediafax.

Comments are closed.