Petrol, în Cupa Românie… Dunărea și Oltul se întâlnesc la Ploiești!

sâm, 24 martie 2018

Astăzi, la Cluj, a avut loc tragerea la sorți din cadrul Final Four-ului Cupei României la handbal feminin. Știam unde vor avea loc cele patru meciuri, Federația alegând un oraș neutru, Ploieștiul, care convine de minune tuturor celor patru calificate – știut este faptul că orașul aurului negru, adică al petrolului, a respirat, până nu demult, handbal de înaltă clasă, mai ales la feminin. Din păcate, spiritul semicercului a fost pus pe făraș, urbea rămânând doar cu câteva echipe de juniori.

Așadar, la Ploiești, în zilele de 31 martie și 1 aprilie (nu este păcăleală!) sunt programate semifinalele și finalele Cupei, după următorul program:

Semifinale
Sâmbătă, 31 martie
ora 15:00 HCM Rm Vâlcea – HC Dunărea Brăila
ora 18:00 CSM București – CSM Roman

Finale
Duminică, 1 aprilie
Ora 13:00 Finala mică
Ora 16:00 Finala mare

Cred că este o tragere la sorți echilibrată, în care toate cele patru echipe ar putea să câștige marele trofeu, prilej cu care ar prinde în avans tichete pentru o cupă europeană. Sigur, CSM București pare favorită, prin prisma faptului că este la un pas de un nou Final Four în Liga Campionilor, al treilea sezon la rând, după ce acum doi ani chiar a câștigat competiție, însă în Capitală nu este liniște deplină. În plus, cu câteva zile în urmă, daneza Helle Thomsen a părăsit banca tehnică a tigroaicelor, în favoarea suedezului Per Johansson, un obișnuit al situațiilor de criză, de la CSM – să ne amintim că și în sezonul anterior, Per l-a înlocuit pe Aurelian Roșca, tot pe finalul de campionat. Dar și constelația bucureșteană a arătat multe slăbiciuni, în ultima vreme, remizând cu Rostov în Polivalenta bucureșteană, apoi pierzând la Gyor și la Rostov, fără drept de apel. Chiar și în campionat bucureștencele s-au înclinat în fața oltencelor de la SCM, iar în sferturile Cupei României le-au depășit cu greu pe elevele lui Gheorghe Tadici.

CSM Roman poate să profite de această perioadă nesigură de la București, dar și pe Siret sunt ape tulburi – și aici s-a schimbat banca tehnică, în locul lui Ștefan Constantin a apărut Dumitru Muși, care a mai echilibrat, un pic, balanța între eșecuri și victorii. Nu prea mult, pentru că în ultimele trei runde, romașcanele au pierdut de două ori, cu Dunărea Brăila și Măgura Cisnădie, dar au bătut Rapidul, iar în sferturile Cupei au trecut de Dunărea Galați. Cred că și primarul Lucian Micu, cel care susține handbalul în oraș, le va îndemna pe fete să joacă fără nicio presiune, iar de aici este posibil să iasă scântei!

Meci interesant va fi și între HCM Rm Vâlcea și Dunărea Brăila – conducerile tehnice ale celor două grupări știu că victoria le asigură prezența în cupele europene, cu obligativitatea ca CSM București să treacă de CSM Roman. Fiind virtuală câștigătoare a Ligii Naționale Feminine, CSM București va lua startul în Champions League, iar semifinalista va merge în Cupa EHF.

În privința șanselor, de la distanță HCM pare un pic mai solidă, mai unită, chiar dacă și aici s-a schimbat banca tehnică, Roșca dându-și demisia, la mijloc de drum, fără să țină cont de rugămințile președintelui Berbecaru. Până la urmă, totul a căzut în seama lui Gheorghe Sbora, uns ca principal, cu toată încrederea. Cei din anturajul grupului din Zăvoi spun chiar că atmosfera de lucru este mult mai îmbietoare, de când Roșca a părăsit corabia, dar eu cred că astea sunt doar răutăți, dar mai știi? Meciul este important, pentru că victoria le-ar duce pe oltence în Europa, iar președintele Berbecaru și-ar atinge obiectivul și promisiunea făcută primarului Mircia Gutău.

De partea cealaltă, avem un antrenor, Florentin Pera, care a rezistat tuturor ”intemperiilor” din jurul echipei, și știm că au fost multe, mai ales venite din interior. Echipa trăiește, încă, pentru că Pera a fost puternic, pentru că Pera a apelat la sprijinul echipei, iar fetele au văzut în el un tehnician care le vrea binele. Și Pera știe că o victorie în fața Zăvoiului îl poate duce pe Bătrânul Continent, iar asta ar însemna salvarea sezonului și o palmă grea pentru cei care au vrut răul handbalului brăilean. Aici chiar că vor ieși scântei, anticipez cartonașe de toate culorile, galbene, roșii și albastre, acuze de ambele părți, arbitrii huiduiți, poate chiar și antrenori prin tribună, dar oricum, la Ploiești, chiar dacă stai alături de spectatori, poți să dai indicații, că echipa te poate auzi.

Însă orice s-ar întâmpla, mi-aș dori să nu se mai spună că arbitrii au decis rezultatele – iar pentru a asigura imparțialitatea am în minte trei cupluri, care pot greși, este adevărat, dar numai atât – mă refer la Florescu/Stoia, Barbu/Manafu și Năstase/Stancu. Și mai risc o pereche feminină, admirată de mulți oameni de handbal, care le-au văzut la lucru – este vorba de Georgiana Lungu și Mihaela Paraschiv, din Roman, care fac parte din Lotul Divizionar. Oricum, nu impun eu Comisiei Centrale de Arbitri ce delegări să facă, doar mi-am dat cu părerea, trăim într-o țară unde libertatea cuvântului este permisă, nu-i așa?

Ionel Pană

1 comentariu la "Petrol, în Cupa Românie… Dunărea și Oltul se întâlnesc la Ploiești!"
  1. Nelu spune:

    Cartile facute total pt Valcea. Romanul si Braila doar participante pe vreo 100 milioane lei vechi cheltuiti aiurea pe arbitri si alti smenari…