Pentru moftul Federație, handbalul românesc a pierdut peste 1000 de junioare!

mar, 12 ianuarie 2021

Incredibil, dar adevărat – în acest sezon al competițiilor juvenile, ce stă să-nceapă în câteva zile, Federația Română de Handbal a răsucit condeiul și a scăpat de mai bine de 1000 de junioare I, II și III! Pentru insistența cu care a susținut ca sezonul să se dispute sub formă de turnee, în ciuda faptului că echipele au anunțat că finanțatorii, adică primăriile și Ministerul Educației și Cercetării, nu le pot da bugete chiar în prima lună a anului, Federația se face vinovată de neînscrierea multor echipe, un fel de genocid în masa, dacă mă pot exprima așa. Și pot, pentru drama acestor copile este fără margini, au așteptat luni întregi să intre pe semicerc, s-au pregătit în parcuri și pe ascuns, prin săli de școli sau licee, pentru a avea o condiție fizică bună, iar când să pună mâna pe minge, federalii le iau această bucurie și le trimit în uitare!

Cu câteva zile înainte de sfârșitul anului 2020, minți luminate din Federație trimit cluburilor juvenile un fel de somație, ca până pe data de 4 ianuarie să trimită răspunsul în scris, dacă merg în campionatul categoriei lor, sau nu. La această adresă oficială, aceeași funcționari din Federație au atașat și Protocolul medical de organizare, în care se specifică, printre altele, obligativitatea testelor PCR, pentru COVID-19, o altă greutate financiară care apasă pe bugetul fiecărei echipe.

Și dacă în toamnă înscrierile la cele trei categorii de competiții s-au făcut cu frenezie, iată că pe 4 ianuarie s-au înregistrat multe, foarte multe abandonuri, din lipsă de bani! Eu le-am numit ”decese”, de care se fac vinovați oamenii din Federația de Handbal, care au gândit acest sistem de joc, împotriva voinței și posibilităților echipelor noastre de junioare.

Iată ce s-a întâmplat la fiecare categorie:
Junioare I
S-au înscris în toamnă 39 de echipe, iar la începutul lui ianuarie au mai confirmat participarea doar 22! Avem, așadar, 17 grupări absente…
Junioare II
Din totalul de 67 de echipe dornice să joace, dorință exprimată în septembrie, doar 48 și-au mai păstrat opțiunile, restul de 19 rămânând pe dinafară…
Junioare III
La această categorie au fost cele mai multe solicitări de înscriere – în toamnă au fost 77 de echipe care se și vedeau pe semicerc, dar anul 2021 a venit cu vești proaste, pentru 20 dintre grupări, care vor privi competiția la televizor, cum se spune.

Și facem un calcul simplu: 17 echipe de JI + 19 echipe de JII + 20 de echipe de JIII = 56 de echipe de JI, JII, JIII. Și dacă aproximăm că la fiecare echipă erau cel puțin 20 de handbaliste, 56 x 20 = 1120 de sportive pierdute din sistem. Și asta nu este tot – pe lângă handbaliste, au rămas fără serviciu și 60 sau 70 de antrenori principali și secunzi, și nu știu câți maseuri sau organizatori de competiții. Și pierderile se referă doar la junioare, urmează alte ”decese” și la juniori, cam același număr…

Cum să-i catalogăm pe acei oameni care au pus în aplicare acest sistem, fără să se gândească la faptul că se va restrânge baza de selecție, în loc să se mărească – da, după această pandemie, săracii au devenit și mai săraci, iar handbalul românesc resimte din plin lipsurile financiare!

2 de comentarii pentru "Pentru moftul Federație, handbalul românesc a pierdut peste 1000 de junioare!"
  1. Claudiu spune:

    Ce conteaza…. Bina ca s-au gandit mai marii sportului sa dea vaucerele de 300 de lei pentru noi legitimati….. Cica pentru cresterea nr sportivilor de performanta….. O crestere falsa a numarului legitimatiilor uitate prin sertare, pe cand juniorii care jucau in campionate renunta la sport….

  2. Anonim spune:

    ce conteaza juniorii conteaza antrenorii federali care se urca in primul avion cu echipele

adauga un comentariu