Păcatele lui Martin Ambros : Bianca Bazaliu, Andreea Târșoagă, Daria Bucur și Lorena Ostase!

Dum, 25 noiembrie 2018

Dacă în lotul care va merge la Europeanul din Franța s-ar fi aflat și handbalistele numite mai sus, Bazaliu de la CSM București, Târșoagă de la CSM Tg Mureș și Ostase de la CSM Slatina, aș fi spus cu toată gura că spaniolul vrea binele handbalului românesc, că vrea un lot întinerit, capabil ca la Olimpiada Samurailor, Tokyo 2020, să producă surpriza.

În cele două meciuri jucate la Trofeul Carpați, România B a făcut spectacol, în special prin câteva tinere care joacă meci de meci, la echipele lor de club, și cu rezultate de excepție. Mă refer, mai întâi, la Lorena Ostase, la Bianca Bazaliu (foto – sursa facebook), la Daria Bucur, dar și la Andreea Târșoagă, revelația Trofeului, după părerea mea!

Sunt handbaliste de mare calitate, cum rar mai găsim în lotul actual de senioare – Ostase aproape că își hipnotizează adversarele care o țin pe semicerc, știe când și cum să plece de lângă ele, ca să primească mingea sau să creeze culoare. Această fată nu dă cu coatele, nu trage de tricou, fie și subtil, pur și simplu își vede de jocul ei. La fel și Daria Bucur, un inter dreapta cu șuturi imparabile și bine direcționate, și ea o fată educată în teren, bine clădită, puternică, de care România avea nevoie la Europeanul francez. Lucruri frumoase trebuie să spunem și despre Bianca Bazaliu, o fată care a crescut mult, în ultima perioadă, și al cărei atu, șutul de la 9 metri, rămâne principal sa arma. În fine, dar deloc în ultimul rând, ne-a plăcut foarte tare Andreea Târșoagă, un inter stâng care caută contactul cu adversarele, care nu se teme să pătrundă pe semicerc, care gândește la fiecare minge, cum s-o joace și pe unde s-o strecoare în plasa adversă, ori spre o colegă mai bine așezată. În cele două meciuri de la Trofeul Carpați, Târșoagă a revigorat atacul echipei, ori de câte ori a intrat, jucând perfect și în faza de apărare. Mă uitam la fața ei, nicio grimasă, nicio expresie de durere, când era doborâtă la podea, această fată are puteri nebănuite și nu trebuia pierdută pe drum, chiar dacă are doar 17 ani!

Ca de fiecare data, antrenorul răspunde, pentru selecția făcută, dar tot ca de fiecare data nu i se întâmplă nimic selecționerului, nu vine cu bani de-acasă să plătească cine știe ce amenzi. Ca și anul trecut, sau acum doi ani, Martin Ambros a plecat urechea la cine i-a suflat mai tare în pavilion, lăsându-le acasă pe Ostase, Bucur și Târșoagă, dar și pe Bianca Bazaliu, tunarul Europei, handbalista cu cel mai puternic brat din lume, dacă nu greșesc, care poate să-ți rezolve lipsa de inspirație cu un șut în vinclu. Contrar a ceea ce face ea la CSM București, în cele două partide jucate la Trofeul Carpați, Bazaliu a arătat o poftă nebună de joc, ba a demonstrat în dese rânduri că se pricepe și la pase subtile, ca să nu mai vorbesc de îndrăzneala de a arunca la poartă, din orice poziție.

În locul lui Bazaliu au fost preferate alte două sportive, Polocoșer și Perianu, care nu sunt în formă și care au jucat puțin, în ultima vreme – Polocoșer vine de la Minaur, din Divizia A, echipă care pierde meciuri pe bandă rulantă, deci n-are cum să joace la un nivel ridicat; la fel și Perianu, o vreme accidentată și ieșită din circuitul tricolor mai bine de un an și ceva. A ajuns la Siofok, în Ungaria, dar nici acolo nu prea se lipește de goluri, la fel ca și o altă tricoloră, Melinda Geiger.

Și repet, ca un lait motiv, ca o idee principală, Ambros n-a luat-o la Europeanul francez pe Bianca Bazaliu, dar nici tinere valoroase, ca Ostase, Târșoagă sau Bucur, ducând la Paris o echipă mediocră. Dar nu este nicio problemă, Federația a fixat ca obiectiv clasarea pe unul din locurile 1-6, deci fără presiune, și nu se va supăra nimeni, chiar dacă va fi poziția a 7-a, sau a 9-a, ne-am obișnuit.

Ionel Pană

Comments are closed.