Opinie/Ionel Pană, despre scrutinul de la FRHandbal:”Cu salariul de la Federație, de 3200 de lei, nu-mi plătesc nici benzina”… (să nu uiți, alegătorule!)

mie, 10 ianuarie 2018

Știrea este cunoscută, deja – alegerile la Handbal au loc pe 14 februarie! Așa cum v-am promis, încerc să împrospătez memoria alegătorilor, cu ceea ce s-a întâmplat în cei patru ani de mandat, a actualei echipe, în ideea ca atunci când vor vota din nou să gândească mai mult și să pună ștampila pe cei care merită cu adevărat, să conducă destinele handbalului românesc. Și sportivi, și antrenori, și oficiali ai cluburilor au fost umiliți suficient, de comisiile federale, de arbitri sau observatori, de secretarul general, de Consiliul de Administrație și chiar de însuși președintele FRH. Vom spicui din presa vremii, până în ziua alegerilor, despre toate abuzurile și încălcările de regulament – să luați aminte și să nu mai repetați greșelile! Am început, ieri, cu evenimente din 2014, mai precis cu ”furtul” celor aproape 20 de sportive, de la ACS Școala 181, făcut de CSM București, cu acordul Federației, care a modificat regulamentele în folosul celor de la Primăria Capitalei.

Astăzi avem alte două subiecte: Salariul președintelui și Amendarea unui membru al Consiliului de Administrație, pentru că a-ndrăznit să vorbească despre cuplul de arbitri Manea/Iliescu!

Cu salariul de la Federație, de 3200 de lei, nu-mi plătesc nici benzina”…

În luna mai, a anului 2014, când nici bine nu se uscase cerneala pe numirea oficială, în funcția de președinte al FRH, Alexandru Dedu ieșea în presă cu o declarație surprinzătoare, despre care nimeni nu știa cum s-o catalogheze… ”Salariul meu este de 3.200 de lei, ca președinte al FRH. Am auzit voci că am venit la Federație să mă îmbogățesc, dar acești bani nu știu dacă îmi ajung pentru benzină, eu am trei copii și trebuie să-i car prin tot Bucureștiul”, a declarat Dedu. (Oare câți oameni din această țară cheltuie 3.200 de lei doar pentru benzină, ca să-și plimbe copiii prin oraș!).

Aveam să aflu ceva mai târziu, că declarația președintelui a fost un act premedidat – nu peste multă vreme, Dedu și-a propus în Consiliul de Administrație o retribuție de 2000 de euro, dar cîțiva pupincuriști, din exces de slugărnicie, față de Șefu, au zis că 3000 de euro ar fi cel mai bine. Scenariul s-a petrecut pe final de ședință, când oamenii erau preocupați să prindă avioane și trenuri spre casă și n-au priceput bine despre ce este vorba. Unii au votat în cunoștință de cauză, alții, ca să se scoată, spun că nu știu exact ce au votat. În alocuțiunea lui, ca să-i impresioneze pe votanți, președintele a spus că a adus o grămadă de bani la Federație, că bugetul este asigurat, că prin munca lui toate loturile vor avea banii necesari. Nimic mai neadevărat – HANDBALUL a produs toate aceste fonduri, sponsorii și-au dorit să sprijine sportul cu mingea mică, nu pe Dedu ca persoană, știind, probabil, istoria și performanțele, la nivel de echipe naționale și de club.

Și dacă Dedu nu a făcut altceva decât să se ducă cu mape de prezentare, la potențiali finanțatori, trebuia să-și justifice și el, cumva, acel salariu de 3.200 de lei.
Și apropo de salarii, știe cineva ce salarii au antrenorii de la cluburile sportive școlare, ori de la asociațiile ce aparțin de primării? Profesori și tehnicieni cu ani și ani de muncă și experiență, prin mâinile cărora au trecut sute, poate chiar mii de sportivi, câștigă doar atât cât să nu moară de foamen, iar Dedu vrea bani de la Federație, ca să-și plimbe copiii prin București!

Am spus adevărul, că doi arbitri au fost promovați preferențial, și am fost amendat cu 1000 de lei!

Vasile Pavel, arbitru în activitate, la acea vreme, era nemulțumit de faptul că fusese suspendat din activitatea internă, dar nu și din cea internațională, pe motiv că devenise membru în Consiliul de Administrație. Era stipulat în Funcționarea acestui organism că arbitrii, jucătorii și antrenorii în activitate, nu pot fi și membrii în Consiliu de Administrație. ” Aşa se întâmplă când nu faci parte din tabăra preşedintelui. Cu asta cred că am spus totul, în cazul meu se aplică statutul”, se arăta indignat buzoianul, fără să țină seama că există un regulament care prevede așa ceva.

Dar chiar și-așa, președintele Federației a recunoscut că încalcă regulile, lăsându-l pe Pavel să fluiere meciuri internaționale: “Ţinând cont că avem un număr de arbitri internaţionali, am hotărât ca ei să poată reprezenta în continuare România pe plan extern. Din respect pentru toată cariera lui Vasile Pavel, care va ajunge la vârsta limită în vară, am făcut acest compromis” – adică respectul pentru vârsta lui Pavel a fost mai mare, față de legile și regulamentele, după care se conduce activitatea federală.

Concret, Vasile Pavel reclamase în Prosport faptul că perechea Radu Iliescu/Doru Manea a ajuns pe Lista EHF, după limita de vârstă admisă, de 32 de ani. El era contrariat că membrii Consiliului de Administrație nu fuseseră consultați, șeful de atunci al Comisiei Centrale de Arbitri, Alin Cârligeanu, luînd decizia de capul lui. Subiectul a generat o adevărată dispută, un război în toată regula, cu polițe plătite și de-o parte, și de alta a taberelor, până în ziua de azi, când, până la urmă, Pavel a devenit vicepreședinte la Comisia de Arbitri activitate internă, iar Cârligeanu a demisionat de la Departamentul Arbitri Internaționali, după ce mai fusese dat afară odată, tot de la această Comisie. Nu am aflat de partea cui era dreptatea, dacă arbitrii în cauză aveau sau nu dreptul să fie pe lista EHF, cert este că lui Pavel i s-a arătat nuielușa, adică o amendă de 1000 de lei. Prosportul titra, la vremea respectivă, că Federația impune politica pumnului în gură. Oricum, era un început ”bun”, pentru președinte, căruia nu-i prea păsa de regulamente – a mers pe același drum, până astăzi. SĂ NU UIȚI ASTA, ALEGĂTORULE!

P.S. 1 Mâne, vom scrie despre culisele ultimelor alegeri, despre cum s-a mărit numărul de echipe în Liga Națională, despre accidentul lui Dedu și despre naționala masculină U18, care a fost ciuruită la Campionatul European din Polonia (evenimente petrecute în 2014)

P:S: 2 Principalele surse de informare sunt site-urile Prosport, Gazeta Sporturilor, Ilfov Sport

Ionel Pană

1 comentariu la "Opinie/Ionel Pană, despre scrutinul de la FRHandbal:”Cu salariul de la Federație, de 3200 de lei, nu-mi plătesc nici benzina”… (să nu uiți, alegătorule!)"
  1. handbal spune:

    sa va fie rusine domnule dedu , esti un arogant si un increzut ti-ai batut joc de handbalul romanesc… rusieeeeee