Opinie/Ionel Pană despre Păcală și Tândală. Arbitrii Badiu și Barbu au încurcat orașele – râdeți că e de râs!

lun, 12 noiembrie 2018

În ultimii ani, handbalul românesc ne-a obișnuit cu tot felul de întâmplări ciudate, și din partea comisiilor federale, și din partea oficialilor ce dăinuiesc prin birourile Federației, dar mai ales din partea arbitrilor, care depășesc orice imaginație și se fac de mirul lumii, cum se spune. În fiecare sezon am avut parte de astfel de ”eroi” care și-au dat în petic grav, n-o să-i mai amintesc, pentru că Federația i-a iertat de fiecare dată, ba chiar i-a promovat pentru gafele lor impardonabile.

De data aceasta, arbitrii clujeni Gabriel Badiu și Ioan Barbu au pus capac la toate întâmplările negative de până acum, un fel de bomboană pe colivă dacă vreți, care a luat prin surprindere toată familia handbalului românesc. Nimeni nu se gândea că sunt capabili de o asemenea prostie – sigur, mereu au fost arbitrii modești, au mai fost și sancționați, din când în cand, iar de avansare la nivel european sau internațional n-a fost vorba niciodată. Dar să fii delegat la un meci într-un oraș, iar tu să ajungi în altul, asta numai vestiții Păcală și Tândală ar fi fost capabili!

Da, cuplul Badiu/Barbu a fost desemnat să fluiere la ”marele” meci de Divizia A dintre Chișineu-Criș și CSM Tg Mureș, considerat a fi derby-ul Seriei D, fără să aibă atu-urile necesare și conotația ce o dă un meci important, dar despre asta vom mai vorbi. Meciul era programat să înceapă la ora 16:00, în Sala Universității Aurel Vlaicu din Arad. De altfel, din 2016 de când s-a înființat această echipă, partidele de acasă le-a disputat numai la Arad, fie în Sala Polivalentă, fie în Sala Universității Aurel Vlaicu, în funcție de programul fiecărei săli de sport. De data aceasta s-a jucat în Sala Universității, pentru că în Polivalenta arădeană era un târg de îmbrăcăminte, derulat de la mijlocul săptămânii și care avea să se încheie duminică.

Să revenim la meci – la ora 17:00 spectatorii își doreau să audă primul fluier, iar cei doi oficiali ar fi trebuit să ajungă la sală cu o oră mai devreme, conform Regulamentul Comisiei Centrale de Arbitri (Art. 16.10. Arbitrii sunt obligați să facă deplasarea astfel încât să sosească cu minimum 1 oră înainte de ora oficială de începere a jocului, în localitatea în care are loc jocul la care sunt delegați). La ora 15,55 unul din oficialii echipei din Chișineu este sunat de către cuplul de arbitri și întrebat unde este mai exact sala de sport, pentru că ei sunt pe Strada Aurel Vlaicu din Oradea, iar aici nu există nicio sala pentru handbal. Cel de la Chișineu-Criș a rămas înmărmurit, pentru că pe site-ul Federației era trecută Sala Universității Aurel Vlaicu, care este una singură în țară și se află la Arad. Mai mult, Chișineu-Criș n-a jucat niciodată la Oradea, de ce acești doi fluierași au făcut asocierea echipei Chișineu cu Oradea? Și să admitem că nu știau unde joacă această echipă, ar fi putut să se intereseze la Federație, la arbitrii care au mai condus meciurile acestei echipe, ba chiar la oficialii din Chișinău-Criș, care aveau toate datele de contact pe site-ul Federației. Nu cred că cineva ar fi interpretat anormal convorbirea dintre un arbitru și antrenor sau cu un official, dacă și-ar fi dorit exact să cunoască destinația călătoriei lor. I-aș numi Păcală și Tândală pe cei doi, doar că aceștia sunt eroi pozitivi ai românilor, niște personaje care își râd de bogați și de proști, făcându-le tot felul de farse – deci nu sunt nici măcar Păcală și Tândală!

Și mergem mai departe, pentru că Badiu și Barbu n-au fost de acord cu greșeala pe care au comis-o, temându-se de eventualele repercursiuni ale Federației – au făcut presiuni telefonice asupra echipei gazde, spunând că o să ajungă chiar la ora meciului (oare cum aveau ei să parcurgă un drum de aproape 120 de kilometri în doar o oră??). Din păcate, din cauza necunoașterii regulamentelor, oficialii de la Chișinău au înghițit gălușca, spre nemulțumirea spectatorilor, care au umput Sala Universității. Ia să vedem ce spun regulamentele federale:
– REGULAMENTUL DE ORGANIZARE SI DESFASURARE A COMPETITIILOR NATIONALE DE HANDBAL 2018/2019 Art. 21.1.3. În cazul neprezentării la joc a ambilor arbitri principali, de comun acord cu reprezentanții echipelor, se va apela la arbitri, oficiali sau sportivi divizionari, aflați la locul de desfășurare (se va încheia un proces verbal semnat de reprezentanții celor două echipe în cauză). În cazul în care una dintre echipe nu este de acord, se va anunța imediat telefonic F.R.H.. Jocul va avea loc a doua zi, cu arbitri delegați de F.R.H.

– REGULAMENTUL COMISIEI DE ARBITRI: Art. 16.16. În cazul neprezentării unuia sau ambilor arbitri delegați la un joc oficial se va proceda astfel: a) în cazul neprezentării unui arbitru delegat, jocul se va desfășura obligatoriu sub conducerea celuilalt, echipa care va refuza acest lucru va pierde jocul cu 10-0; b) în cazul neprezentării ambilor arbitri se va apela prin acord scris al celor 2 reprezentanți de echipe în ordine la: − arbitri ajutători locali − oficiali, antrenori de handbal − sportivi divizionari aflați la locul de desfășurare al jocului În cazurile prevăzute la Art 16.16. pct b. se va încheia un Proces verbal semnat de reprezentanții celor 2 echipe. 16.17. În cazul în care una dintre echipe nu este de acord se va anunța imediat telefonic F.R.H., jocul se va desfășura a doua zi cu arbitri delegați de către F.R.H. Cheltuielile ocazionate de reprogramarea jocului vor fi suportate de către echipa care nu a fost de acord cu prevederile regulamentare.

Practic, oficialii din Chișinău ar fi putut să propună echipei oaspete să joace sub comanda unor judecători locali, se făcea un process verbal, se anunța la Federație, iar cuplul Badiu/Barbu putea să se ducă acasă, pentru ignoranța lor. ”Arbitrii ne-au mințit, au spus că ajung într-o oră, dar meciul a început la 18:00, când spectatorii erau iritați deja. Ba mai mult, de cum au intrat în sală, unul din fluierași regreta că a venit, în atmosfera asta”, ne spunea Florica Boldor, cea care a pus bazele echipei din Chișineu. Boldor n-a vrut să insiste asupra manierei de arbitraj, dar mi-a dat un răspuns la faptul că s-a scris pe rețelele de socializare că spectatorii au fost cam năbădăioși. ”Probabil că da, pentru că acești arbitrii i-au iritat, și datorită întîrzierii, dar și datorită faptului că au permis antrenorilor de la CSM să stea amândoi în picioare și să zbiere și la handbalistele lor, dar și să ceară socoteală arbitrilor, la fiecare decizie. Eu am vorbit și cu cei de la masa tehnică să-i atenționeze pe antrenorii oaspetelor sau măcar să le spună arbitrilor să ia o decizie în acest sens. După meci le-am reproșat eu arbitrilor că n-au văzut comportarea soților Evi, iar ei mi-au replicat că la Ligă, de unde vin ei, au observator care se ocupă de asta. Deci Badiu și Barbu nu și-au făcut treaba cum trebuie, au și întârziat o oră la meci, ba i-au mai luat și la mișto pe oficialii gazdelor.

De partea cealaltă, unul din antrenorii CSM-ului din Tg Mureș, Claudiu Evi, mi-a confirmat faptul că a fost un incident cu galeria gazdelor, dar care a durat doar un minut – ”Ne-am simțit în pericol, la un moment dat, că erau prea multe înjurături și prea vulgare. Am luat echipa și am intrat în teren – imediat a venit antrenorul de la Chișineu și i-a liniștit pe recalcitranți. Nu s-a aruncat cu nimic în noi, dar vocabularul a fost unul prea colorat. Din păcate eu n-am văzut în sală vreun angajat al firmei de pază, poate or fi fost, dar eu nu am văzut așa ceva”, ne spunea Claudiu Evi, care a mai adăugat că s-a ridicat în picioare, alături de soția lui, doar de două ori.

Revin la cei doi arbitri și spun că n-au fost capabili să gestioneze nici aceste mici conflicte din Sala Universității Aurel Vlaicu și ne gândim la o pedeapsă drastică pentru Badiu și Barbu, pentru că arbitrajul românesc ar mai scăpa de un cuplu care pune în lumină proastă Federația de Handbal și arbitrajul românesc. Dar în Regulamentul de Disciplină scrie că dacă arbitrii întârzie la meci primesc doar o etapă suspendare. Însă eu aș adăuga că sunt și ceva circumstanțe agravante, că au mințit gazdele că ajung la ora meciului, apoi au iritat spectatorii prin indeciziile lor, ca să nu mai spun de discuțiile neprincipiale cu organizatorii.

Mă uit în REGULAMENTUL DISCIPLINAR și găsesc ce sancțiune ar primi o echipă, în caz de neprezentare: Art. 61.2.Neprezentarea la joc, retragerea de pe teren, refuzul de a participa sau continua jocul, făcută cu nerespectarea regulamentelor F.R.H., la jocurile din campionatele la care participă, se penalizează în mod cumulativ cu: B. La Divizia „A”: Ø Pentru prima neprezentare, se va dispune pierderea jocului cu 10-0 la care se adaugă depunctarea cu 3 puncte și o penalitate pecuniară de 3.000 lei

• P.S. Am întrabat-o pe Boldor dacă are filmul meciului, ca să-și dovedească afirmațiile referitoare la faptul că antrenorii echipei oaspete stăteau amândoi în picioare: ”În Consiliul de Administrație al Federației, din data de 22.05.2018, s-a luat următoarea hotărâre: Se aproba în unanimitate achizitionarea de camere de filmat pentru toate cluburile afiliate la F.R.H., în vederea înregistrarii de catre acestea a tuturor meciurilor desfasurate pe teren propriu. Unde sunt aceste aparate”?? Chiar așa, domnilor din Consiliu de Administrație, de ce promiteți, dacă știți că n-o să vă țineți de cuvânt?

Comments are closed.