Opinie/Ionel Pană despre ”minunile” din Buzău. Băducu Georgian și Răzvan Voicu sunt și arbitri, și oficiali la o echipă din campionat!

lun, 03 septembrie 2018

În presa buzoiană (www.opiniabuzău.ro) au apărut informații despre nou-promovata echipă masculină CS HC Buzău 2012, despre antrenor și achizițiile din această vară. Cu această ocazie , am aflat că team-managerul formației buzoiene este Răzvan Voicu, arbitru de Ligă Națională, care face pereche cu Georgian Băducu, și el cu funcție la aceeași formație. Sigur, probabil că ei sunt în funcție de câțiva ani, de pe vremea când gruparea era la începuturi și activa în liga secundă – atunci incompatibilitatea nu era atât de vizibilă, dar acum, când HC Buzău a urcat în Liga Mare, și Băducu, și Voicu nu mai pot fi și arbitri de Ligă, și oficiali ai unei grupări din același campionat.

”De ce să nu se poată, regulamentul nu interzice în mod expres – poate doar moral ar trebui să facă pasul înapoi, dar cine mai știe pe unde este fair-play-ul din sportul românesc? Și dacă Federația de specialitate, prin Comisia Centrală de Arbitri nu le atrage atenția, de această poziție nefirească, atunci cine să le interzică? Șeful arbitrilor, Vasile Pavel, nu poate face așa ceva, pentru că și el este din Buzău, iar cuplul Băducu/Voicu se numără printre favoriții săi.

Să fie clar, n-avem nimic cu handbaliștii din Buzău, nici cu arbitrii din acest oraș, care au prestații bune, în general, dar dacă nici la acest nivel nu mai există moralitate, atunci Federația nu poate avea pretenții de la echipe sau jucători. În lumea handbalului se discută aceste incompatibilități, sunt și altele, din păcate, și poate că într-o zi le vom lua pe fiecare în parte.

Revenind la echipa masculină din Buzău, trebuie să spunem că proiectul este unul interesant, iar Consiliul Județean, care finanțează gruparea, a permis câteva achiziții de marcă, în această vară – l-a adus pe banca tehnică pe antrenorul Eliodor Voica, iar în vestiar au apărut Liviu Mironescu, Andrei Grasu, Mihai Asoltanei, Claudiu Șimicu, Mihai Bușecan, handbaliști valoroși și cu mare experiență, cât și tinerii Daniel Bobeică, de la CSU Suceava, și Cătălin Scarlat, de la CNOT Brașov. Team-ul buzoian este unul 100% format din români, iar Voica a apreciat acest fapt, ba chiar a făcut aluzie că, citez, ”În România este o infuzie exagerată de jucători străini, care nu aduc acel plus” (dar și el avea 10-11 jucători din afara granițelor țării, pe vremea când era la Dinamo!).

Buzăul merită toate laudele, pentru intenția de a promova doar români, totul este ca aceștia să devină puternici, să poată menține echipa în Prima Ligă, ba chiar să îndrăznească să viseze și la cupele europene, în sezoanele viitoare. În plus, și cei de la Județeană trebuie să aibă răbdare, pentru că o echipă se sudează cu multă trudă.

Comments are closed.