Opinie/Ionel Pană, despre locuri și medalii. Fanfara cântă doar pentru aur – nu există obiectiv 1-8!

lun, 16 iulie 2018

Nu există un astfel de obiectiv, nici în campionatele interne, nici în competițiile internaționale de anvergură! La orice campionat mondial sau european, chiar și la olimpiadă, una este să fii în primele patru și alta este să fii pe locul opt – chiar dacă te-ai clasat pe locul patru, ai jucat o semifinală și o finală mica, ai atins trofeele, ca sî spun așa, iar gradul de interes a fost unul superior. Când joci în Grupa 5-8, nimeni nu te mai bagă în seamă, spectatorii îi numeri pe degete și chiar dacă câștigi cele două meciuri programate (cee ace n-a fost cazul naționalei noastre, care a pierdut și cu Danemarca, și cu Franța), e o barieră care nu te lasă să mai aspiri la podium. Niciun antrenor serios nu-și poate pune obiectiv clasarea pe unul din locurile 1-8, doar dacă i se permite și dacă nu se bazează pe calitatea muncii lui, e ca o marjă de siguranță, dacă vreți – dacă iese podiumul, e minunat, dacă se clasează pe locul opt, tot nu i se pot reproșa prea multe…

Gheorghe Tadici spune că naționala de tineret, pe care a condus-o la Campionatul Mondial din Ungaria și care s-a clasat pe locul opt, și-a atins ținta, pentru că acesta a fost și obiectivul – ocuparea unuia din primele opt poziții ale ierarhiei mondiale! Adică același ecou ar fi fost dacă tricolorele se-ntorceau acasă cu aurul mondial, fie chiar și cu una din celelalte două medalii rămase, în comparație cu locul opt pe care l-au ocupat? Îi reamintesc selecționerului că, de regulă, fanfara cântă doar pentru locul întâi, că doar câștigătorii primesc cununile cu lauri, că fotoreporterii caută imagini cu învingătorii, că la interviuri se duc doar campionii, nicidecum looserii de pe locul opt, nici măcar cei clasați pe locurile cinci sau șase! Să fim serioși și să recunoaștem că acest Mondial a fost un eșec total, că selecționerul Gheorghe Tadici s-a dovedit un neputincios în gestionarea problemelor din teren, dar și din afara lui.

Și mă uit la numele celor 16 jucătoare selecționate și spun că multe dintre ele formează noua generație, că ele sunt speranțele noastre de viitor, dar cineva n-a știut să scoată tot ce-i mai bun din ele. Și mă refer la Sorina Târcă, lider al generației sale, la Andreea Popa, un centru de o valoare incontestabilă, la Raluca Petruș, handbalista cu brat de fier, la Andreea Tecar și Alexandra Badea, fete cu care ești obligat să începi orice partidă. Poate mai sunt și alte talente, vezi Alexandra Banciu, Andreea Stângă sau Alexandra Severin, dar n-au fost constante, din păcate, au avut toane de la un meci, la altul, iar asta a dăunat imaginii lor. Sunt voci care spun că Tadici n-a făcut selecția cea mai bună, că sunt sportive care n-ar fi trebuit lăsate acasă, dar selecționerul și-a asumat alegerile. Eu nu-l critic pe Tadici în funcție de rezultatul obținut, eu am spus de la început că zălăuanul nu avea ce să caute la un lot de tineret, după ce ani de zile a comandat selecționata de senioare – aveam destui antrenori tineri, care s-ar fi înțeles mult mai bine cu aceste puștoaice, vezi Dorina Popa, Mihaela Evi, Gabriela Gheorghe sau Florin Ciupitu, antrenori recunoscuți pentru intransigența lor și persoane cu educație, care ar fi contribuit din plin la o atmosferă excelentă, în vestiarul tricolor.

Dar, gata! Mondialul maghiar s-a încheiat, să ne-ndreptăm atenția spre un alt campionat al mapamondului, cel la care vor participa handbaliste Under 18 ani, și care se va desfășura în Polonia, la Kielce. Naționala noastră de junioare este comandată de fosta mare internațională Carmen Amariei, care speră la un rezultat pe măsura dorinței ei și al fetelor din vestiar. Din păcate, nici acolo nu este liniște, așa se aude, dar nu dezvoltăm, în speranța că luciul apei nu se va tulbura prea tare, iar tinerele handbaliste își vor arăta valoarea în Polonia. Tricolorele fac parte din Grupa A, alături de Germania, Brazilia, Slovacia, Polonia și Angola. Debutul fetelor noastre la acest mondial va fi pe șapte august, împotriva selecționatei Slovaciei.

2 de comentarii pentru "Opinie/Ionel Pană, despre locuri și medalii. Fanfara cântă doar pentru aur – nu există obiectiv 1-8!"
  1. Anonim spune:

    POPA SI CIUPITU PERSOANE CU EDUCATIE HA HA HA CE GLUMA BUNA

  2. Dan spune:

    Esti total dezinformat dle Pana. Nimic addvarat in cadrul articolului. Asta e valoarea lui Tarca S & comp.E un loc bun,la ce se joaca acolo…Dar daca asa e …comanda pt articol? Anii trecuti nu-i asa ca a fost mai bine?Tadici ? A gestionat cum a putut un lot dezbinat de ani de zile !Altfel …?

adauga un comentariu