Opinie/Ionel Pană despre Liga Florilor. Indrăzneala outsiderelor!

vin, 11 ianuarie 2019

Prima rundă din 2019, desfășurată pe parcursul a două zile, 9 și 10 ianuarie, a fost una extrem de surprinzătoare, ba chiar aș putea spune că outsiderele au cutezat să emită pretenții în fața favoritelor hârtiei, alegându-se cu puncte importante. Lupta este serioasă, atât pentru locurile fruntașe, care aduc cununa cu lauri a campionatului, cât și pașapoarte pentru cupele europene, cât și la subsolul ierarhiei, unde se dau bătălii aprige pentru evitarea retrogradării directe (mai este un loc disponibil), cât și pentru a sta cât mai departe de pozițiile care duc la barajul de rămânere pe prima scenă.

Și încep în forță cu Zalăul lui Tadici, care n-a ținut cont că are în față pe SCM Craiova, deținătoarea Cupei EHF, ediția 2017/2018, cât și învingătoarea danezelor de la Nykoping, în actualul sezon al aceleiași competiții europene. A fost 3-0 pentru Panici și compania, dar și 18-12, la început de reprize, pentru că jocul fetelor din Zalău a fost unul consistent, și în apărare, și în atac. În final, Tadici l-a bătut pe Burcea cu 28-22, pentru că a pregătit meciul cu mare atenție și nu s-a lăsat surprins pe niciun flanc al semicercului. Personal, cred că Tadici a suferit destul, după eșecul cu Borussia, și vrea să simtă din nou aerul tare al Europei. Și dacă elevele lui o țin tot așa, are toate șansele să ajungă unde și-a propus.

Să ne oprim și la Brăila, acolo unde gazdele de la Dunărea nu și-au găsit încă ritmul, chiar dacă pe bancă au un antrenor, Aurelian Roșca, de talie. De data aceasta, a surprins tupeul echipei vizitatoare, CSM Slatina, care a-nceput bătălia în forță, de parcă semicercul ar fi fost înconjurat de olteni. O știam îndrăzneașă pe antrenoarea CSM-ului, Victorina Bora, însă nici chiar să domini cu autoritate la Malul Dunării nu-mi închipuiam. Și trebuie să spun că toate fetele au cutezat spre poarta adversă – cu Clara Vădineanu parcă recăscută, cu Raluca Dăscălete perfectă de la 7 metri, cu Oana Chițacu de neoprit. Din minutul 29 a-nceput recitalul Oanei Andrei, cu 6 goluri consecutive, unul în primul mitan, în minutul 29, și alte 5 în primele 10 minute ale părții secunde. De la 10-10, scorul s-a făcut 16-14 pentru oaspete, și cred că aici s-au consumat și momentele cheie ale întâlnirii. Sigur, Oana a mai lovit odată, fiind ajutată și de Ostase, și de Chițacu, dar și de Stoicănescu – victoria a fost fără dubii, iar olteanca Bora a plecat cu capul sus, de la Dunăre, mai ales că și-a învins un conațional, dacă mă pot exprima așa, și el năcut și crescut în inima Băniei.

Și încheiem cu semi-surpriza de la București, din Sala Rapid, unde CSM București, campioana en titre și participantă în Main Round-ul Champions League, a învins cu greu nou-promovata Gloria Buzău, scor 27-26, cu golul izbăvitor marcat de Omoregie, cu 20 de secunde înainte de final. Aici a fost curată ”obrăznicie”, pentru că handbalistele din Buzău s-au ținut scai de campioane, ba chiar au fost momente când oaspetele au avut și ele ceva distanță, forțându-le pe Lekic și compania să se întrebuințeze serios. A fost 8-5 pentru Buzău, în minutul 15, apoi 10-7, minutul 20, după care s-a făcut 12-13, la finalul primei reprize. Dar Muși și fetele lui n-au renunțat și din minutul 50, de la 23-23, au mai făcut un salt de trei goluri, 26-23, cu patru minute înainte de final. Dar emoțiile unei mari victorii, le-au făcut pe Alina Ilie și Ilyna Dziyana să tremure în fața porții și să nu mai poată marca pentru victorie, cu câteva secunde înainte de minutul 60 – și în loc să fie 27-26 pentru Buzău, tabela a arătat scorul invers, grație slovenei Omoregie, cea care a salvat onoarea campioanei noastre.
Și din nou probleme cu arbitrajul, pe mai multe semicercuri, semnalate și de gazde, dar și de privitori neutri. Nu le dezvoltăm, pentru că așteptăm ca deciziile să fie luate de Comisia de Disciplină…

Ionel Pană

Comments are closed.