Opinie/Ionel Pană despre: Handbalul românesc, aproape de Cartea Recordurilor – 43 de cereri pentru Consiliul de Administrație!

Dum, 11 februarie 2018

Putem intra în Cartea Recordurilor, sunt 43 de candidați, ce-și doresc un scaun în Consiliul de Administrație, dar am înțeles că au fost peste 70, dar mulți au fost respinși, din motive de dosar incomplet. Așadar, în handbalul românesc sunt mau multe persoane care vor să conducă, decât să muncească. Probabil că foști membrii ai acestui organism s-au lăudat cu funcția lor, cu avantajele create, cu indemnizațiile sau mai știu eu cu ce, poate vom afla și noi, într-o zi, de ce este o bătălie așa mare, pentru o astfel de funcție.

Pe lista validaților sunt câteva nume de care handbalul românesc nu are nevoie să-l reprezinte, ar fi o eroare de mari proporții, iar imaginea sportului cu mingea mică ar avea de suferit – și mă gândesc, în primul rând, la Mihai Bocan, fostul secretar general al Federației, la Remus Drăgănescu, omul care ”a furat” aproape 20 de jucătoare de la Școala 181, pentru CSM București, lăsându-l pe Gavrilă aproape de faliment sportiv. În privința lui Bocan, e clar că nu s-a săturat că de zeci de ani de zile chinuie echipele, antrenorii, jucătorii și președinții de cluburi, cu deciziile sale subiective, cu presiunile sale în teritoriu. El a făcut ce-a vrut și în ultimii patru ani, a influențat comisiile, a schimbat sensul unor decizii ale Consiliului de Administrație, fiind părtaș și la ”furtul” de care aminteam mai sus, comis de Drăgănescu.

Pe lângă cei doi, care reprezintă cel mai mare pericol pentru viitorul handbalului nostru, mai sunt oameni care nu au ce spune și care ar popula Consiliul doar să ridice mâna și să voteze – vezi Ciobanu din Bacău, Kotecz din Baia Mare, Pleșa de la Vâlcea, Nurhan de la Constanța, Mateescu de la București, Mătăsaru de la Deva, Pavel de la Buzău, Teodorescu de la Ploiești, iar lista poate continua. În fine, o a treia categorie de posibili membri CA este formată din oameni conflictuali, care vor spune nu oricăror inițiative, fără să gândească în prealabil, dacă este sau nu în beneficiul handbalului – aici ar fi fostul handbalist Viorel Mazilu, care a și declarat că el nu vrea să fie decât un ghimpe.

Sigur că există și oameni care merită să fie în acest Consiliu, în primul rând datorită moralității, o garanție că au capacitatea să și gândească, să emită păreri și propuneri pentru îmbunătățirea activității. Și îi numesc aici pe Izabela Țuțu din Bacău, pe Ion Șerbu, cât și pe fostul său partener de arbitraj Viorel Dobre, pe Andrei Luca, pe Ghiocel Bejinariu, de la Argeș, pe Lucia Moruț din Reșița, pe Claudiu Evi de la Tg. Mureș, dar și pe Maximilian Gavrilă, director de școală și președinteal celui mai lovit club de junioare, ACS 181 din București – și aici mai sunt nume care ar trebui scrise.

Pe câțiva am reușit să-i întreb de ce vor în Consiliul de Administrație și recunosc că nimeni nu mi-a spus doar că vrea să fie un ghimpe, așa cum s-a lăudat Mazilu:

Ghiocel Bejinariu: ”Experiența acestor patru ani, cât am fost în acest Consiliu, mi-a dat o altă percepție despre handbal, despre organizare, despre lucrul bine făcut. Mai mult, tot ce-am învățat la Federație am aplicat și la Asociația Județeană Argeș, pe care o conduc, cu rezultate excelente. Pot să-mi fac treaba în continuare, să fiu și mai eficient pentru handbalul românesc”

Claudiu Evi: ”Motivul este unul singur – handbalul la nivel de juniori a fost și este reprezentat slab în Consiliul de Administrație. Observ promisiunile tuturor candidaților de a-și îndrepta atenția asupra handbalului la nivelul copiilor și juniorilor. În acest caz, voi fi omul care le va aminti, ulterior, că promisiunile lor trebuie puse în aplicare”.

Maximilian Gavrilă:”M-am săturat de încălcarea repetată a regulamentelor și nu mă refer numai în cazul meu – voi lupta să fie respectate, indiferent de echipă, de club, de sportiv. Mai mult, vreau să lucrez efectiv la refacerea acestor regulamente, acolo unde sunt depășite și nu mai corespund nevoilor actuale ale handbalului. Și nu în ultimul rând, o să militez ca viitorul Consiliu de Administrație să nu mai fie Instanță de judecată – a făcut multe greșeli, drept pentru care a pierdut și câteva procese, în urma cărora Federația trebuie să plătească daune morale și materiale. Lumea handbalului știe foarte bine că Școala 181 a dominat handbalul feminin juvenil ani la rând, deci sunt în cunoștință de cauză și voi fi obiectiv în toate propunerile mele”.

Viorel Dobre: ”Să știți că și observatorii pot lucra în folosul handbalului românesc, iar experiența mea îmi dă dreptul să promovez anumite idei și propuneri, de îmbunătățire a relațiilor între observatori – antrenori – echipe. Voi fi mereu sincer și direct, mai ales că nu sunt sub influența niciunui club, oamenii se pot baza pe obiectivitatea mea”

Nicolae Luca: ”După 10 ani de muncă în handbalul de înaltă performanță, mă refer la Oltchim și la CSM București, pot să spun că am căpătat o bună experiență și mmanagerială, dar și administrativă, dacă mă gândesc la tot felul de contracte, dar și la statute și regulamente. Vreau să lucrez cu Federația, în acest sens, să schimbăm și să îmbunătățim ce trebuie, pentru ca aceste legi ale handbalului să fie transparente și în acord cu cele internaționale, dar și cu legislația noastră. Apoi eu reprezint cel mai mare club din România, mă refer la CSM București, care are peste 400 de handbaliști și handbaliste, de toate vârstele – se impune, cred, ca un reprezentant al acestui colos handbalistic să intre și în Consiliul Federal. Și mă gândesc că familia de handbal din România mă poate vota cu toată încrederea, atât timp cât și colegii din cluburile europene mi-au arătat aprecieri și m-au ales în Boardul Cluburilor Feminine (n.. prescurtat WFHC). O experiență în plus, dacă vreți, pe care am acumulat-o în urma seminariilor și workshop-urilor la care am participat, sub egida EHF și IHF. Și aș mai putea spune că sunt și Manager de club, cu licență internațională, obținută în 2017, alături de soția mea, Steluța Luca, dar și de Dan Dumitru, de la Timișoara

Izabela Țuțu: ”Lumea mă știe doar de fata de la masa oficială, care face cele mai frumoase și colorate foi de joc din Bacău. Trebuie să spun, însă, că în ultimii ani am lucrat în management, am făcut proiecte, la clubul meu, ACS Elite, prin care am obținut finanțări de la Primărie, ca să sprijinim handbalul de seniori CSM Bacău. Dar acum legea este în negură și nu se mai știe ce se va întâmpla. Mai mult, sunt secretara Academiei Olimpice, filiala Bacău, unde este o altă parte din viața mea. În fine, dar nu în ultimul rând, lucrez mult cu copiii, de altfel acesta este principalul motiv pentru care candidez la un loc în Consiliu de Administrație – vreau să se schimbe ceva, vreau ca acești mici handbaliști, care sunt viitorul României, să beneficieze de condiții mai bune, de legislație mai corectă și un tratament adecvat, pe măsura talentului lor”.

Comments are closed.