Opinie/Ionel Pană despre gimnastica românească. Andreea Răducan vrea și ea bani de la Silvana Peng!

lun, 01 octombrie 2018

După ce echipele de gimnastică ale României, fete și băieți, au ratat calificarea la Olimpiada de la Rio, am crezut că este cea mai mare tragedie din istoria sportului mondial – cum să-ți imaginezi o olimpiadă fără romance, cele mai bune, cele mai muncitoare și modeste, care au dominat vreme de patru decenii Mapamondul sportiv? Dar n-avea să fie decât începutul unei prăbușiri bruște și adânci – și au mai fost și Europene, și Mondiale fără romance pe podium, iar lumea a-nceput să se simtă bine, când nu mai vede tricolorul pe catarg.

După acele dramatice întâmplări, Mondialul din Scoția, anul 2015, și Turneul preolimpic de la Rio, primăvara lui 2016, care au semnat actul de deces al gimnasticii noastre, și la feminine, și la masculine, toți iubitorii de nadii, emilii, lavinii, aurelii și alte medaliate de-a lungul vremii, așteptau o cât de mica explicație din partea oficialilor Federației de specialitate, a Ministerului de Sport, chiar și din partea lui Petrache de la COSR, să spună cineva unde s-a greșit, cine a greșit, de ce din 20 sau 21 de gimnaste, intrate în pregătire la Izvorani, în decembrie, 2012, n-a trecut niciuna linia de sosire, în 2016 – una a rămas schiloadă, pe alta au adus-o în pragul nebuniei, și dublă campioană europeană, nu orișice sportive. Da, au fost și fete care au fugit de la lot, dar luate de părinții care nu admiteau să se facă performanță cu bătaie, iar o alta a fost hărțuită psihic, pe motiv de rasă și culoare – se poate spune că n-a scăpat niciuna fără trauma fizice și chiar psihice… S-a întrebat cineva de ce acest tratament? Erau cele mai bune sportive ale României, la acea vreme, de ce această bătaie de joc – la care au contribuit din plin corifeii Octavian Bellu și Mariana Bitang, ocrotiți de Stoica, Apolzan și Grigoraș, de la Federație, apoi de pseudoantrenorii Popa, Coroiu și Sandu, buni la bătăi și la șuturi în fund, nicidecum să șlefuiască sportivele.

Și dacă ne gândim că o gimnastă se crește cu greu, în ani și ani de muncă, iar dovada este concludentă, nu avem nici la ora actuală o echipă cât de cât competitive, cu care să ne afișăm la Grand Prix-uri, nu zic de Mondiale sau Europene, putem spune că cei amintiți mai sus au subminat pur și simplu gimnastica românească.
Am ținut să reamintesc toate acestea, chiar dacă site-ul nostrum a tratat cu seriozitate subiectul, la vremea respective, pentru că, iată, după ce în fotoliul de președinte a venit o fostă sportive, Andreea Răducan, lucrurile merg la fel de prost – nici acum nu există transparență, nu există 4-5 fete pe care să le vedem mereu la concursuri, nu există un antrenor care să explice ce se face acolo, ce greutăți se întâmpină, nu există un official care să vorbească sincer și deschis, despre gimnastica românească în general.

Ba mai mult, Andreea Răducan continuă “opera” fostului președinte, Adrian Stoica, de a se război cu Silvana Peng, mama fostei gimnaste Asiana Peng, și ea o victim de la Izvorani – și pentru că nu a mers la Olimpiada de la Rio, nici măcar la bagaje, pentru că nu l-a luat Petrache în delegație, Stoica s-a gândit s-o dea în judecată pe Silvana Peng, care striga, pe toate canalele de socializare, ce nenorociri s-au întâmplat la Izvorani – Dosar nr. 2230/93/2016. Nu acțiunea a iritat, ci faptul că Stoica a emis pretenții de 100.000 de euro, daune morale și material!
Justiția nu s-a lăsat păcălită și a înțeles care este adevărul, iar în data de 16.04.2018 a dat și sentința:
Tip solutie: Respinge cererea
Solutia pe scurt: Respinge excepţia lipsei calităţii de reprezentant al reclamantei Federaţia Română de Gimnastică. Respinge acţiunea civilă formulată de reclamanta Federaţia Română de Gimnastică în contradictoriu cu pârâta Peng Silvana-Maria având ca obiect pretenţii în sumă de 100.000 euro. Obligă pe reclamantă să achite pârâtei suma de 3186,51 lei cheltuieli de judecată în fond diminuate proportional conform art. 451 alin. 2 Cod procedură civilă. Cu drept de apel în 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se va depune la Tribunalul Hunedoara. Pronunţată în şedinţă publică, azi 16.04.2018.
Document: Hotarâre 356/2018 16.04.2018

După vacanța judecătorilor, soluția a fost comunicată părților, iar Andreea Răducan a decis să facă Apel, adresă depusă în 17.09.2018. Încă o surpriză neplăcută, marca Andreea Răducan, printre atâtea decizii și certuri în interiorul Federației, alimentate chiar de ea (vezi cazul Marian Drăgulescu), semn că fosta gimnastă păstrează linia trasată de Adrian Stoica, din funcția de președinte onorific. Ba mai mult, i-a păstrat în funcții aproape pe toți cioclii care au îngropat gimnastica – Stoica, Apolzan, Grigoraș, Popa, Sandu, iar de Bellu și Bitang nu se poate dezice, sunt nașii de botez ai fetiței ei.

În aceste zile, la Paris a avut loc încă un concurs international de gimnastică, acum o săptămână, lumea bună a gimnasticii mondiale s-a întâlnit în Ungaria, la Szombathely, urmează Olimpiada Tineretului din Argentina (gimnastica are o junioară în delegație), toate aceste pregătiri făcându-se pentru o cât mai bună prezentare la Mondialele de la Doha – din păcate, România n-a punctat pe niciunde, nici la feminin, nici la masculin, așa că adio medalii și la Doha.

Urmează Olimpiada Samurailor din 2020, dar vorba Silvanei Peng – ”Sa le amintească careva Greilor decidenți ai gimnasticii artistice din România & acoliților lor galonati ca pot vizita Japonia și nemufati la banul public”! E, cum ar fi ca Răducan și Stoica să bage mâna în buzunarul propriu, ca să viziteze Japonia? Că oricum, nu vor califica nicio echipă, la JO de la Tokyo…

1 comentariu la "Opinie/Ionel Pană despre gimnastica românească. Andreea Răducan vrea și ea bani de la Silvana Peng!"
  1. Xulescu spune:

    Vouă chiar nu vă e ruşine să masacraţi în asemenea hal limba română? Dacă ar exista o poliţie a limbii române, aţi fi probabil închişi pentru următoarele 4-5 vieţi… Chiar dacă e un articol de opinie, trebuie publicat după corectură. Ruşinos…