Opinie/Ionel Pană despre fluierași: Arbitrii au decis și în acest campionat!

mie, 02 mai 2018

Din păcate, ca și în ediția precedent, arbitrii au făcut jocurile și în această ediție a Ligii Naționale Masculine de handbal, iar campionatul nu s-a terminat, încă. S-a desfășurat doar prima fază a play-off-ului, care a fost aproape în întregime a lor, influențând tabela și derularea evenimentelor de pe semicerc, prin maniera proastă în care au condus, prin deciziile controversate, care au stârnit furie, pe banca de reserve a echipelor. Și ca să și exemplificăm, ca să nu zică lumea că spunem doar generalități, luăm cazul cuplului Belean/Călina, suspendat pentru trei luni, după gafele monumentale, din meciul SCM Timișoara – CSM București. Pedeapsa este mai mult de ochii lumii, pentru că Belean și Călina au gafat și la meciul dintre Steaua și Minaur, la fel cum au făcut-o, aproape, toate cuplurile desemnate să fluiere în play-off-ul masculin.

Nu spunem că au fost arbitraje tendențioase, n-avem probe care să ateste că baremul fluierașilor a fost mai consistent, decât chitanțele oficiale, însă susținem că greșelile din teren vorbesc de calitatea scăzută a Școlii românești de arbitraj, recunoscută, altădată, pe plan intern și international, care, iată, decide, de câțiva ani, cu sau fără voie, podiumurile campionatelor noastre interne.

Și pecinginea s-a întins și la diviziile inferioare, ba chiar și în campionatele juvenile de handbal. Am scris tot mereu despre aceste comportamente deviante ale arbitrilor, dar măsurile au fost palide, iar impresia proastă că Federația nu știe să gestioneze competițiile pe care le organizează, prin Comisia Centrală de Arbitri, rămâne și se perpetuează de la un sezon, la altul.
Vreau să pun în discuție alte două meciuri, fluierate prost de arbitri, două întâlniri feminine de Divizia A, din Seria de Vest a țării, SCM Timișoara – Dacia Mioveni și CSU Reșița – Chișineu Criș, partied fără prea mare miză, dar stricate de ”cavaleri”. La primul am fost martor ocular și am văzut că doljenii Dumitru și Ionescu au inflamat destul de mult băncile tehnice, ale celor două adversare, prin multe decizii neconforme cu realitatea. Noroc că gazdele s-au impus clar și astfel s-au evitat scandalurile.

Cel de-al doilea meci la care ne referim, dintre Reșița și Chișinău, ni-l povestește antrenoarea echipei oaspete, Florica Boldor: ”Cu un lot ciuntit, prin neprezentarea fetelor cu dublă legitimare de la CSȘ 2 Baia Mare, am mers la Reșița cu gândul să pierdem onorabil (scor final 25-30). Surpriză am avut chiar din start, pentru că în loc de cuplul Constantinescu/Lascu, anunțat official, m-am trezit că la teren era perechea Ghiocel/Râpa, o schimbare de care eu n-am fost înștiințată și care nici în programul de pe site-ul Federației nu a fost trecută. Antrenorul Busuioc n-a recunoscut în primă fază că el a cerut schimbarea, dar până la urmă a spus adevărul.

Nu mi-am dat seama de ce a cerut el alt cuplu, dar aveam să aflu repede – Râpa și Ghiocel, mai ales Râpa, au stricat meciul, dând dovadă de necunoașterea regulamentelor și interpretarea fazelor în mod diferit, de la o poartă, la alta. Și spun asta la modul elegant, pentru că nu vreau să-i acuz de altceva. Din discuția cu antrenorul Busuioc, am aflat că CSU nu vrea să promoveze, nu sunt fonduri, și-atunci de ce s-a pretat să câștige un meci cu toate mijloacele? Eu mi-am felicitate fetele, care au jucat bine, cu multă determinare și vreau să spun că la Chișineu-Criș s-a închegat un grup puternic, care se poate bate cu oricine”!, ne declara telefonic doamna Boldor.

Comments are closed.