Opinie/Ionel Pană despre – De ce deranjează Slatina?

Dum, 04 martie 2018

Performera ultimelor două etape din Liga Florilor, la handbal feminin, este, fără-ndoială CSM Slatina, echipă antrenată de Victorina Bora și care a obținut două victorii importante, în dauna HCM-ului din Vâlcea, scor 20-16, și Dunării Brăila, 17-16. Mai mult, Slatina, după bătaia administrată HCM-ului, l-a determinat pe tehnicianul din Zăvoi, Relu Roșca, să-și dea demisia.

În spațiul public, mai precis pe rețelele de socializare, au început să apară tot felul de glume la adresa oltencelor din Slatina, ba că vine Gyor-ul să ia câteva jucătoare de acolo, ba că fetele Victorinei Bora se pregătesc pentru Final-Four-ul de la Budapesta, din Champions League. Din păcate, unii au depășit limita apropo-urilor siropoase și au folosit jigniri la adresa grupării de la Olt, ba chiar și împotriva arbitrilor și Federației de Handbal, care ar avea în plan să salveze Slatina de la retrogradare, pe motiv că la alegerile din 14 februarie ar fi votat cu actualul președinte. Păi și cu ceilalți 99 care l-au votat pe Dedu ce facem, îi retrogradăm pe toți?

De ce deranjează Slatina? De ce n-are voie să bată pe oricine? De ce nu poate să-și joace șansele de supraviețuire până la capăt? E simplu, pentru că unii și-au făcut calcule ca această formație, nou promovată în Liga Națională, să ia calea întoarsă spre Divizia A, pentru că nu are jucătoare străine și pare cea mai slabă din Ligă. Dar să ne uităm puțin pe rezultatele echipei lui Victorina Bora și pe modul cum au fost obținute ele, ca să ne facem o idee despre acest grup de oltence, care continuă să creadă în șansa lor – și mi-aduc aminte că vorbeam cu antrenoarea și-i spuneam că dacă începe bine, cu o victorie la Rapid, succesul ar putea să influențeze parcursul fetelor, cel puțin în prima parte a campionatului. Dar Slatina a pierdut cu 25-28, chiar dacă în minutul 58 Rapidul avea doar un singur gol avans, 26-25.

În meciul doi, Slatina a primit vizita Coronei, în fața căreia a cedat cu 22-25 (10-15) – un meci de coșmar, mai ales în prima repriză, în care toate handbalistele gazdă au ratat exasperant, din poziții dintre cele mai favorabile. A urmat înfrângerea de la Craiova, 23-34, una normală, care le-a prins pe slătinence debusolate. Dar a venit meciul cu Bistrița, de acasă, în care s-a sperat la un punct măcar. A fost 27-28 (12-16), o înfrângere în extremis a oaspetelor, pentru că Slatina a jucat cum trebuia doar în mitanul secund, când s-au făcut remarcate, în special, Nicoleta Rusu și Lazăr Ștefania. Dar fetele lui Bora încă nu erau așezate și scăpate de emoții și alte inhibiții – în deplasarea de la Vâlcea au fost 22 de ratări față-n față cu portarul gazdelor, iar scorul a fost defavorabil, firește, 22-27.

Dar chiar și-așa, Slatina arăta din ce în ce mai bine, dovedind că atunci când este ancorată la realitate, poate pune probleme mari oricui. Și a venit, cum era și de așteptat, o mostră de concentrare în meciul de la Braila, terminat la egalitate, 20-20, dar oltencele au trecut pe lângă o mare victorie. Egalul de la Dunăre a fost dublat de încă unul, de data aceasta sub Feleac, cu studentele de la Cluj. Și de data aceasta, CSM Slatina a avut o repriză a doua mult mai bună și un final de joc senzațional – ultimul gol, cel al egalării, l-a marcat Adina Cârligeanu.

Aceste două puncte ar fi trebuit să trezească definitiv formația din Slatina, însă au fost și ceva fricțiuni în vestiarul oltean, care au dus la patru înfrângeri consecutive – două în deplasare, 24-31 la Zalău și 17-20 la Galați, și alte două pe teren propriu, 20-26 cu CSM București și 19-24 cu Slobozia. Și când toată lumea se aștepta ca declinul să continue, CSM Slatina avea să devină un coșmar pentru câteva din cele mai galonate echipe din Liga Națională: a venit victoria de la Roman, 30-27, una en fanfare, apoi înfrângerea inutilă cu Cisnădie, la doar două goluri, 21-23, după ce Slatina a condus vreme de 50 de minute. Dar s-a răzbunat pe Rapid, 29-23, în prima etapă a returului, meci în care s-au consemnat și diferențe de peste 10 goluri. După Rapid, Slatina a urcat și pe Tâmpa, unde a bătut Corona cu 30-27.

După trei victorii aproape legate, au venit și două înfrângeri, dar la un scor mult mai strâns – 28-31 cu Craiova și 19-23 la Bistrița. Și iată că programul infernal al meciurilor, cinci meciuri în 14 zile, cu deplasări la Zalău și Bistrița, aici fiind inclus și partida din optimile Cupei României, avea să se încheie apoteotic: 20-16 cu Vâlcea și 17-16 cu Brăila! Se pare că în ambele partide, un aport decisiv, în obținerea succesului, l-a avut portărița Lăcrămioara Stan, venită chiar de la Brăila, la începutul returului. Cu Vâlcea a blocat 13 situații de gol, de unu la unu, iar în fața Brăileai a fost imperială, mai ales pe final de meci, când a apărat un 7 metri și un contraatac al oaspetelor.

Se poate vedea clar că Slatina a fost mereu aproape de adversar, iar înfrângerile, unele dintre ele, le putea ușor transforma în victorii, dacă știa să gestioneze mai bine momentele decisive. Oficialii din Slatina și-au văzut mereu de ograda proprie, n-au criticat niciodată arbitrajul, chiar dacă, în multe rânduri, aveau motive clare s-o facă. După fiecare eșec, fetele lui Bora au ridicat capul și au mers mai departe, având și sprijinul moral al viceprimarului Vâlceleanu, care le-a îmbărbătat de fiecare dată. N-au fost tăieri de salarii, n-au fost amenințări, ci doar o reziliere de contract, cea a Ionelei Goran, care a lăsat să se înțeleagă că nu mai dorea să continue la Slatina.

Și după atmosfera care este la CSM, echipa mai poate furniza surprize și se poate salva de la retrogradare, ba chiar va evita și barajul – cu singura condiție să joace așa cum a făcut-o de la începutul acestui retur. E ușor să aruncăm cu noroi în cei care sunt serioși și muncesc, e lesne să le minimalizăm eforturile și să-i acuzăm de nu știu ce jocuri de culise, însă cei care fac asta ar trebui să fie mai atenți la propriile echipe, la modul cum se manifestă sportivii, la seriozitatea lor, în procesul de pregătire.

1 comentariu la "Opinie/Ionel Pană despre – De ce deranjează Slatina?"
  1. Anonim spune:

    O singura corectie, egalul din tur cu Cluj a fost la Slatina si afost obtinut in ultima secunda, dupa ce studentele au pierdut mingea fiind sanctionate cu pasi. Cel mai cocludent motiv de stabilitate al Slatinei este pastrarea Victorinei Bora, ca antrenor, dar rezultatele s-au datorat in mare masura transferurilor facute dupa începerea campionatului si multe sunt împrumuturi pana la sfarsitul campionatului. Suspiciunile vin din faptul ca putine meciuri ale Slatinei au fost televizate, iar anul acesta au fost multe meciuri evitate de televiziuni, desi prezentau interes si chiar au fost meciuri bune.