OPINIE / Răzvan Burleanu bate câmpii cu regula U21, că doar minciuna salvează #predictibilitatea

lun, 04 septembrie 2017

de Narcis Drejan

Vineri seara, monsieur president Răzvan Burleanu, într-un discurs corporatist, că se umplu Bucureștiul de ei, încă de la primele ore, ne spunea că de fapt pregătim viitorul! Adică #predictibilitate! Asta ca să mascheze cumva rușinoasa reprezentație în fața Armeniei, 1-0, gol Maxim, minutul 91. Și Burleanu a dat-o cu victoria din Bosnia, de la U21.

De la început s-a spus că Dinamo şi Viitorul sunt cele mai puţin afectate de regula U 21, ele fiind şi echipele care s-au îndreptat serios în ultimii ani spre creşterea juniorilor din pepiniera proprie.

Vineri, România U 21 s-a impus în Bosnia cu 3-1, un rezultat formidabil, pe care puţini l-ar fi anticipat.
În urma succesului, mulţi s-au aruncat să spună că e victoria regulii.
Aşa să fie?
Să privim jucătorii proveniţi din Liga 1 şi să vedem care sunt beneficiarii reali: Nedelcearu (DINAMO), Nedelcu (Viitorul, până la mijlocul lui august), Manea (CFR), Cicâldău (Viitorul), Costache (Dinamo), Coman (Viitorul, inclusiv august), Man (Steaua), Florin Ştefan (Juventus).

Aşadar, au evoluat 8 jucători selecţionaţi din L1 (5 titulari), dintre care 5 de la cele 2, Dinamo şi Viitorul, unul de la Juventus, echipă care a utilizat meci de meci cel puţin 2 tineri, nu doar pe Ştefan, plus Man şi Manea.
În loc să ne aruncăm după vorbele unora şi altora, zic să privim mai atenţi când apar astfel de laude, nu de alta, dar s-ar putea să ratăm informaţii interesante, iar una dintre ele ar fi că “6 tineri s-au impus în condiţii de concurenţă şi doar 2 au beneficiat de regulă (sper ca Man să rămână o soluţie şi după venirile lui Nedelcu şi Coman)”.

Nu sunt contra regulii, ba din contra, chiar cred că a produs mai multe efecte pozitive într-un termen scurt (a scăzut media de vârstă a Ligii 1; a scăzut mult numărul străinilor; în mod normal, a scăzut costurile). În schimb, nu pot trece victoria cu Bosnia drept “un succes notabil”, “#predictibilitate “, ci mai degrabă o pun pe baza faptului că avem (în sfârşit!) un antrenor. În trecut, Daniel Isăilă a construit o echipă (Astra), a ştiut să gestioneze momentele tensionate şi a dovedit cunoştinţe în domeniu (amintiţi-vă victoria cu Lyon, prima reuşită de o echipă din Ro pe pământ francez!).

Şi dacă nu credeţi, să ştiţi că anul trecut, în vremea când Bulgaria mătura cu noi la Tg Mureş, numărul jucătorilor eligibili U 21 prezenţi în campionatul 2016/17 (75 total U 21) era mai mare faţă de cel din acest sezon (58 prezenţi în primele 8 etape).

Morala e ca un #meme de pe net: Moș Crăciun te vede când te duci la curve! Și, dragă FRF, nu-i mai lua pe ziariștii bătrâni la mișto, poate că nu ținem noi la băutură, dar măcar gândim drept! Jos FRF! Că tot vi se strigă demisia și nu înțelegeți nimic!

Comments are closed.