OPINIE / Marian Burlacu scrie despre finala la 100 m: Ce actor ar fi potrivit să joace rolul lui Bolt?

mar, 08 august 2017

Spre deosebire de film, sportul nu urmează un scenariu, o desfășurare dinainte stabilită. Chiar și în cazul unui mare campion există varianta ca el să fie înfrânt. Usain Bolt a ocupat ”doar” locul 3 în finala la 100 de metri din cadrul Campionatului Mondial de atletism de la Londra. ”Fulgerul”, cel mai rapid om al planetei Pământ, campionul-campionilor a fost depășit de americanii Gatlin și Coleman. Văzînd cursa m-am întrebat cum ar fi ea transpusă într-un film despre viața, despre cariera jamaicanului. Într-un film artistic, nu documentar. Ce actor ar fi potrivit să interpreteze rolul lui Usain Bolt?

Ar exista, desigur, un scenariu, unul care să respecte în totalitate ce s-a întâmplat sâmbăta trecută, pe Stadionul Olimpic din Londra. Iar cu tehnicile actuale, interpretul lui Bolt ar ”câștiga” și fizionomia, mușchii acestuia. O problemă ar fi că respectivul actor, și nimeni altul din câți există acum, n-ar putea să alerge la fel de repede precum jamaicanul. N-ar fi nici aceasta o mare problemă. S-ar filma pe bucăți. S-ar trage o grămadă de duble. S-ar monta totul, iar cei care ar privi pelicula ar avea senzația că respectivul chiar este la fel de rapid ca Bolt.

Dincolo de toate aceste detalii tehnice, orice actor distribuit în rolul marelui campion, actor mai valoros sau mai puțin valoros, ar fi tentat să adauge ”ceva din el” personajului respectiv. Fiindcă așa se întâmplă, de obicei, chiar și la peliculele ce transpun realitatea. Fiecare actor, orice om ar interpreta rolul în felul său. Altfel el, ca actor, ar fi o copie a lui Bolt, deși, cum spuneam, e greu, dacă nu imposibil, de făcut o clonă a lui. În plan sportiv, cel puțin. Și Amza Pellea, de pildă, l-a interpretat pe Mihai Viteazu. I-a dat, poate, un plus de măreție, de grandoare. Mai cu seamă că, în acest caz, informațiile despre domnitorul care a înfăptuit prima unire a celor trei principate erau și rămân puține.

Așadar, deși avem posibilitatea să vedem și să revedem finala de la Londra, la ”sută”, niciunul dintre noi nu vom fi capabili să o alergăm, vreodată, precum Bolt, Gatlin sau Coleman. Și atunci putem noi, ceilalți, privitorii, să-l criticăm pe Bolt? Să-i reproșăm, de pildă, că s-a plâns că block-start-urile sunt proaste… El, marele Bolt – dacă un atlet român spunea așa ceva, replica ar fi fost: ”Dar ceilalți sprinteri n-au plecat tot din aceleași block-start-uri?”.

Privim, deseori, competițiile sportive, din fața televizorului, așezați confortabil în fotoliu, cu o bere în față. Și criticăm mai apoi, verbal sau în scris, rezultatele, evoluțiile celor din arenă. Fără să ne gândim că noi, în locul lor, n-am putea realiza nici măcar jumătate din ceea ce fac ei. Altfel am fi cu toți, în arenă, alergând, sărind sau aruncând discul sau greutatea. Fără să acceptăm că fiecare atlet ”interpretează” o cursă în câteva secunde, fără să urmeze un scenariu dinainte stabilit, în condiții de stres maxim, având alături alți pretendenți la medalii, pe ploaie sau pe caniculă, cu dureri știute doar de ei.

Într-un film artistic, fiecare dintre noi ar putea fi, așadar, chiar mai valoros decât adevăratul Usain Bolt, desigur în rolul lui Bolt. Am putea chiar să câștigăm finala mondială din 2017. Fiindcă niciun film artistic nu trebuie să respecte în totalitate adevărul. La fel cum fiecare dintre noi ar putea să obțină rezultate mai bune decât atletții noștri. Tot într-un film artistic. În realitate, însă, noi suntem doar privitori. Și o facem fără să cunoaștem totul despre Bolt, despre sportivii români. La fel cum nici Amza Pellea nu știa totul despre Mihai Viteazul în filmul în care l-a interpretat magistral.

Comments are closed.