Opinie/ Ionel Pană scrie despre handbalul în 8: Arbitrii au ajuns să facă ce vor pe semicerc!

mie, 06 decembrie 2017

Incredibil, dar adevărat, în România s-a inventat handbalul în 8! Istoria spune că în țara noastră s-a jucat, mai întâi, handbalul în 11, fetele noastre obținând două titluri mondiale, în 1956 și 1960. Pe banca tehnică s-au aflat Constantin Pilică Popescu și Niculae Nedeff, cuplu care și-a demonstrat valoarea și la jocul în 7 (început în 1960), cu o nouă medalie de aur, la Mondialul din 1962. În cazul băieților, aceștia n-au punctat la handbalul în 11, în schimb s-au încoronat de patru ori, în 1961, 1964, 1970 și 1974, când sportul cu mingea mică avea doar 7 handbaliști în teren.

Aceasta ar fi istoria pe scurt a handbalului în România și, oricât de mult am căutat, nu există nicio atestare documentare, cum că s-ar fi încercat și handbalul în 8. Cu toate acestea, la meciul dintre echipele masculine CSM Focșani 2007 și Potaissa Turda, din 3 decembrie, 2017, echipa oaspete a jucat, la un moment dat, cu opt handbaliști în teren, Telekom Sport arătând imagini clare de la această gafă monumentală, comisă de cuplul de arbitri Belean/Călina, sub privirile observatorului Ioan Șerbu. (De altfel, acest cuplu a mai greșit odată pentru Turda, în martie 2015, iar pentru acele erori, care au influențat rezultatul dintre Potaissa și CSM București, cei doi au primist o suspendare de trei luni.)

Nu e de mirare, pentru că a existat un precedent, chiar la finalul campionatului anterior, un adevărat circ, la meciul dintre Dinamo și CSM București, în care regulamentele s-au încălcat, cu bună știință, spun unii,sub privirile nonșalante ale arbitrilor Georgescu și Moldoveanu, dar și prin neimplicarea observatorului Valter Dăncescu. A câștigat Dinamo, la limită, care și-a adjudecat și titlul de campioană națională. S-a contestat rezultatul, prin faptul că dinamoviștii ar fi evoluat în 6 jucători în ultimele secunde, deși din echipa lui Eliodor Voica fuseseră eliminați 2 handbaliști. Și cei doi arbitrii, și observatorul, cât și oficialii de la masa de înregistrare a scorului au fost sancționați drastic, dar numai de ochii lumii, pentru că, la puțină vreme, pedepsele le-au fost reduse substanțial.

Oameni din Federație, care au dorit să-și păstreze anonimatul, firește, spun că arbitrii de handbal fac ce vor pe semicerc, în funcție de tabăra din care fac parte, de groful pe care îl deservesc, de puterea acestuia de a-i ocroti. Și vă dau un exemplu: cuplul buzoian Georgian Băducu / Răzvan Voicu era, cu 3-4 ani în urmă, unul care nu dădea bătăi de cap, cu un comportament exemplar pe teren. Îmi aduc aminte că la un turneu final de Juniori 1, desfășurat la Călărași, i-am apărat pe cei doi, în fața unui antrenor brașovean, căruia nu prea i-a convenit maniera de arbitraj a celor doi. Nu-mi pare rău că le-am susținut nevinovăția, am crezut în ea, dar nu la fel aș face-o acum, când cei doi s-au transformat total (a prins mămăliga coajă, se spune!) – nu există meci în care să nu provoace nemulțumiri în ambele tabere, iar modul de adresare față de sportivi nu le face cinste, prea multe contre verbale cu cei din jur, pe un ton amenințător, chiar zeflemitor. Am dat acest exemplu pentru că i-am cunoscut pe cei doi și aveam o părere bună, dar acum… Nu știu cine este păpușarul lor șef (doar bănuim), dar le spun celor doi că nu vor rămâne în istoria arbitrajului românesc, că nu vor călca, nici pe departe, pe urmele cuplului bucureștean Dinu/Din, dar nu din lipsă de valoare, ci de voință, de conștiință, de moralitate.
Sigur, se spune că sunt mai multe perechi de arbitri arondați câte unui boier cu influență în handbalul românesc, dar mai grav este când sferele de influență se întâlnesc pe semicerc, iar slujbașii, adică fluierașii, trebuie să conducă o astfel de partidă.

Și nu mi s-a mai părut surprinzătoare vestea că delegările arbitrilor se fac cu acordul președinților de cluburi, care sunt sunați și întrebați care le sunt preferințele. Iată de ce handbalul nostru masculin a ajuns la pragul cel mai de jos, pentru că Federația, prin arbitrii săi, se ocupă de interesele mărunte ale cluburilor, fără să țină cont de deserviciile care și le face singură. Nu mai jucați handbal în 8, iar arbitrii nu mai trebuie împinși să se abată de la regulamente, altfel nu li se mai potrivește numele de ”cavaleri ai fluierului”!

Ionel Pană

Comments are closed.