Opinie/ Ionel Pană despre Sistemul Electronic de Înregistrare din handbal. Slăbiciuni și abuzuri, care pot fi reclamate la Uniunea Europeană…

Dum, 21 octombrie 2018

Din acest sezon, Federația Română de Handbal a trecut și la Sistemul Electronic de Înregistrare (SEI) a sportivilor, antrenorilor și oficialilor echipelor din ligile naționale, feminine și masculine, Sistem care funcționează la limita legilor europene, ce reglementează protecția datelor. Adică se merge pe muchie de cuțit, dacă aducem în discuție Directivele 679 și 680, din 2016, cât și Regulamentul General de Protecția Datelor, care a intrat în vigoare la 25 mai 2016, cu direct aplicabilitate începând cu 25 mai 2018. Și mergând pe firul documentelor europene, ce reglementează protecția datelor, trebuie să ne întoarcem în 1981, când la Strasbourg s-a semnat Convenția 108, ce aducea în atenția Europei, în premieră, Prelucrarea automatizată a datelor cu caracter personal și a drepturilor specific pe care le pot exercita.

Prin urmare, România a fost nevoită și ea să se alinieze la legislația europeană, în 12 mai 2005 înființându-se Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter personal, Autoritate (ANSPDCP) ce are ca scop ”apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor fizice, în special a dreptului la viață intima, familială și private, în legătură cu prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date”, (am citat din ANSPDCP).

Și ca să fie în trend cu cele câteva campionate unde nu mai există fizic acele carnete de legitimare, Federația a creat o Platformă, unde echipele din ligile naționale au fost obligate să înregistrate pe SEI toate datele personale ale sportivilor proprii, ale oficialilor de pe banca tahnică, cât și a conducătorilor clubului. Sigur, fiecare echipă a avut libertatea să-și aleagă un user și o parolă proprie, pentru locul ei din acea platformă mare, dar există un administrator care poate intra oricând în acel colt al cluburilor, considerat intim – adică este un fel de garsonieră cu chirie, în care primești un rând de chei, dar care poate fi oricând vizitată de proprietar, fie și în lipsa chiriașului.

Am făcut aceste completări, pentru că, iată, Comisia de Disciplină și-a găsit, deja, clienți pe care să-i sancționeze, din lipsă de documente, de pe acel SEI, mai ales că Federația a și introdus în Regulamentul Disciplinar un articol prin care se pot aduce aceste pedepse celor vinovați: Art. 60.1. Lipsa totală sau parțială a documentelor solicitate de F.R.H. pentru înregistrarea în S.E.I. se sancționează cu: a) avertisment; b) penalitate pecuniară între 1000 – 3000 lei; c) neînscrierea în campionat.

Și prima pedepsită este chiar campioana la masculin, Dinamo București – în urma atenționărilor de la două meciuri, ale observatorilor Zamfir Mezaroș, pe 18.09.2018, și ale lui Vlad Ionescu, pe 10.10.2018, s-a descoperit că Dinamo București are lipsă de date în SEI. Comisia de Disciplină a făcut apel în mai multe rânduri la oficialii dinamoviștii, mai precis i-a atenționat și pe Ovidiu Semen și pe Florin Vasiliu, să trimită Comisiei un punct de vedere justificativ, dar aceștia au ignorat aceste apeluri. Până la urmă, Comisia a dat o sancțiune pecuniară de 3000 de lei, data limită de plată fiind pe 15 noiembrie, 2018. Adică timp berechet ca Dinamo să strângă banii și să plătească, pentru că altă cale nu există – nici apel nu mai pot face, pentru că toate termenele regulamentare au fost depășite – iată ce se scrie pe site-ul FRH – *Nota: Partile interesate sa introduca Apel au nevoie de motivarea Hotararii Comisiei de Disciplina (conform regulamentului disciplinar art. 13.5) intra in posesia hotararii daca in termen de 3 (trei) zile de la data publicarii dispozitivului pe site, fac cerere de motivare si dovada platii solicitarii. Apelul se poate face in termen de 5 (cinci) zile de la momentul primirii hotararii motivate ( art. 15.4) in termen de 5 zile, respectand procedura introducerii Apelului – Dinamo n-a făcut nicio cerere în termen și nici Apel nu mai poate iontroduce, chiar dacă ar fi câștigat fără dubii, în această speță.

Am vrut să știu ce documente lipsesc de pe platforma dinamovistă și am aflat cu stupoare că nu lipsește niciun document ce ar fi trebuit scanat și încărcat pe SEI. Și atunci, care să fie baiul? Conform cerințelor Federației, iată ce documente au fost depuse la fiecare sportiv:
– Contractul între cele două părți este?, ESTE!
– Legitimația de sportiv cu foto este? ESTE!
– Viza anuală pe legitimație este? ESTE!
– Viza medicală este? ESTE!
– Fotografie sportiv tip pașaport este? ESTE!
Păi atunci ce lipsește? A, sigur, cei doi observatori au descoperit că pe pagina unde se încarcă viza medicală există, undeva mai jos, și două locuri unde trebuie scrise data de începere a valabilității acestei vize, cât și data când se încheie această valabilitate. Nici nu mai încape îndoială că atitudinea observatorilor Mezaroș și Ionescu a fost una răutăcioasă, pentru că fiecare sportiv de la Dinamo avea viza medical în legalitate, ea putând fi lesne verificată, existând scanată și depusă la lista de documente. Faptul că nu s-a și scris termenul de valabilitate, care se vedea clar pe documentul scanat, asta nu trebuie să intre în sfera penalizărilor, mai ales că și punctul din Regulamentul Disciplinar vorbește despre lipsa parțială sau totală a documentelor, nu a completării unor rubrici cu informații care există, deja.

Mai mult, această platformă este una administrată de o persoană din afara clubului Dinamo, o persoană pe care o plătește Federația și care are acces la conturile tuturor cluburilor. Dacă s-a întâmplat ceva cu aceste conturi, dacă s-a greșit undeva, dacă administratorul a umblat la vreo setare și datele acelea au fost șterse accidental? Întreb Federația, se poate întâmpla așa ceva, tehnic este posibil?

Oficialilor de la Clubul Dinamo le era foarte simplu să remedieze lipsurile de pe SEI, dacă răspundeau apelurilor formulate și de observatori, și de cei de la Comisia de Disciplină, dar se pare că la Secția de Handbal a alb-roșiiilor este un oarecare vid de putere și de organizare. Amenda va trebui plătită și poate asta îi va trezi din această lentoare.
Pe de altă parte, Federația trebuie să aibă mare grijă cum gestionează această platformă și acest domeniu al datelor personale, pentru că multe se pot întâmpla cu aceste date, dar nu tot mereu din pricina cluburilor. În plus, pentru că există o lege europeană de protecție a datelor, am aflat că Federația Română de Rugby a cerut acceptul scris tuturor sportivilor și oficialilor de administrare a datelor personale, ceea ce Federația de Handbal nu a făcut – așa că, mai ușor cu sancțiunile, pentru că și Federația se află în culpă!

Ionel Pană

Comments are closed.