Opinie/ Ionel Pană despre alegerile de la handbal: A câștigat Dedu, a pierdut Lecușanu, a-ncurcat Licu…

joi, 15 februarie 2018

Au trecut 24 de ore, de când s-a aflat numele noului președinte al Federației Române de Handbal, în urma unui scrutin nerecomandat celor slabi de inimă – Alexandru Dedu a rămas președinte, la un singur vot, o situație unică, în istoria handbalului românesc, spuneau cei mai în vârstă. La primul tur, Dedu a obținut 99 de voturi, Lecușanu 94, iar Licu 6 voturi! La balotaj, Dedu a mai primit un vot, din cele ale lui Licu, iar Narcisa a luat cinci: scor final, 100 la 99, în favoarea lui Dedu!

Frustrant pentru Narcisa, în primul rând, pentru că, așa cum se exprima, alegătorii au dorit-o în fruntea Federației, dar până la urne n-au mai vrut-o toți. Lecușanu a pierdut o mare oportunitate, pentru că venea după câteva reușite impresionante, în cariera ei: și Secretar de Stat, în MTS, și cu funcție în EHF, și cu alegere în Board-ul IHF! Mai mult, să spunem că în mandatul lui Dedu s-au făcut câteva greșeli impardonabile, dacă mă gândesc doar la încălcarea repetată a regulamentelor sau la calitatea unor arbitraje, care au inventat handbalul în opt, dacă este să dau numai un singur exemplu.

Lecușanu nu trebuia decât să se arate în lumina reflectoarelor, pentru ca lumina să-i dea strălucirea adevărată – trebuia să spună ce are de gând să facă, de unde vrea să pornească, să explice mai puțin tehnic ideile importante din programul său și cred că punctul cu scoaterea taliei nu i-a adus prea multe voturi, tehnicienii fiind conștienți că înălțimea la linia de 9 metri înseamnă goluri mai ușoare, de dincolo de semicerc. Din păcate, Narcisa a avut o campanie eminamente negativă, a spus tot mereu că nu s-a făcut nimic în Federație, în direcția handbalului juvenil, că nu s-a progresat la masculin, și câte și mai câte. Dar în federație sunt oameni care au muncit mult, iar dacă se pun pe hârtie plusurile și minusurile, nu știu în ce direcție ar înclina balanța. În toate expunerile ei, Dedu a fost personajul negativ, dar oamenii din familia handbalului nu asta așteptau, nici măcar acea ultimă emisiune pamflet, de la Digi, în care invitatul Dedu nu era prezent, dar contracandidații lui, Lecușanu și Licu, îi puneau întrebări unui laptop, în fața unui scaun gol, îndemnați de pseudomoderatorul lui Digi. S-a râs mult, în emisiune, dar a fost punctul cel mai de jos al prestației celor doi – Lecușanu și Licu.
Staff-ul de campanie al Narcisei Lecușanu a judecat greșit pașii, iar dacă toți se bucură pentru cele 99 de voturi, pot să spun că ar fi putut avea ei 100 de buletine vizate, nu Dedu, poate chiar mai multe. Uneori, în discursurile ei, Narcisa a arătat încrâncenare, o anumită răutate, nepermisă unei persoane atât de feminină ca ei. Chiar și înaintea alegerilor propriu-zise, Lecușanu a venit cu propunerea ca oamenii să nu intre cu telefoanele în cabină, ca să nu fotografieze buletinul, prin asta arătând că este suspicioasă, față de alegători – pe unii chiar i-a înfuriat și i-a determinat să-și schimbe opțiunile. Mă opresc aici, pentru că n-aș vrea să se spună că după alegeri mulți viteji se arată!

Referitor la Dedu, el a fost și mai șocat, de acest scor la limită – l-am văzut când s-au anunțat rezultatele, n-a exultat, chiar a zâmbit un pic amar, semn că nu se aștepta la o asemene diferență minimă. A câștigat Dedu sau a pierdut Lecușanu?

Dedu a promis că va continua proiectele și că va iniția și altele – dar cele mai important este ca noii șefi de comisii să-și facă treaba cu mai mare profesionalism, să nu mai încalce regulamentele, ca să dea naștere la discuții, la controverse, la scandaluri. Și mă refer la toate comisiile, pentru că nu este una care să nu fi călcat în străchini. I-am recomandat actualului președinte să organizeze concurs, pentru ocuparea funcțiilor în aceste comisii, să nu mai existe numiri pe criterii obscure. Fostul președinte trebuie să se reseteze și să devină noul președinte, să realizeze ce a promis – patru ani trec repede, iar electorii nu iartă!

Avem, însă, toată convingerea că lucrurile se vor petrece cu totul altfel, în noul mandat – cei doi vicepreședinți, Steluța Luca și Sorin Dinu, sunt doi oameni aproape perfecți, cu o moralitate imaculată, cu activități constructive și benefice pentru handbalul românesc, în ultimii ani – Steluța Luca a reconstruit, dacă vreți, Centrul de la Vâlcea, dându-i viață și strălucirea de altădată, dar l-a pus pe picioare pe cel de la Brașov, ca să nu mai spun de activitatea febrilă a loturilor de cadete și junioare. Sorin Dinu a format, alături de colegul său Constantin Din, un cuplu de arbitri de referință, atât în handbalul românesc, cât și în cel internațional. Luca și Dinu sunt garanții unor decizii și acțiuni care vor da o altă față handbalului românesc!

În privința actualului Consiliu de Administrație, ne bucurăm că votanții și-au dorit să-i reprezinte mai mulți tehnicieni, oameni care au legături permanente cu semicercul, acolo unde sunt problemele. Salutăm revenirea lui Petru Ghervan, de la Suceava, o personalitate în materie de handbal, a lui Claudiu Evi, cel mai suspendat antrenor de junioare din ultimii ani, a lui Alexandru Teuțan, un om care se ridică la înălțimea președintelui Dedu, cel puțin la propriu, a lui Veniamin Lupan, și el cu fapte bune pe la Iași. În privința lui Tadici, trebuie să spunem că a obținut cel mai mare număr de voturi, 124, din scrutinul pentru Consiliu de Administrație, semn că, în ciuda scandalurilor cu arbitrii, care sunt ilare pe sticla televizorului, omul este apreciat, pentru tăria opiniilor sale. Da, Tadici nu se sfiește să spună lucrurilor pe nume, însă este sprijinit de performanțele obținute, care îi dau o mare putere. Dedu chiar a recunoscut că Tadici l-a ținut cu picioarele pe pământ!

Din păcate, sunt câteva nume acolo, cărora nu le-ar mai fi trebuit încă un mandat, pentru că n-au știut să-l gestioneze nici pe cel anterior – n-o să dau nume, acum, pentru că se știu ei, însă voi fi pe-aproape.

În ceea ce mă privește, am auzit că unii oameni se întreabă de ce nu m-am implicat mai activ, în această campanie electorală? De ce nu l-am mai criticat pe Dedu și pe cei din Consiliul de Administrație, exact în această perioadă, când puteam să influențez electoratul, cu scrierile mele. Am două motive, unul mai puternic ca altul:

1. Nu m-a invitat nicio tabără să-mi propună vreun plan de subiecte de scris, să mă întrebe cum aș gândi eu strategia electorală. Mai mult, am trimis întrebări pentru câte un interviu și lui Robert Licu, și Narcisei Lecușanu, dar niciunul nu mi-a răspuns. După alegeri, Licu a spun pe un ton convingător că nu a primit nimic de la mine, făcându-mă să cred că am trimis chestionarele la o adresă greșită, ceea ce nu este adevărat. În privința Narcisei, am aflat că n-a avut timp să-mi răspundă la întrebări – no comment!

2. După cum se știe, subsemnatul a fost dat în judecată și de către Alexandru Dedu, dar și de către Federația Română de Handbal, cerându-mi-se o sumă imensă, ca daune morale și materiale. Din acel moment, am căutat sprijin printre ”prieteni” din handbal, măcar pentru un sfat, o vorbă bună, un avocat ceva mai ”ușor” la preț, dar…NIMIC! M-am trezit singur, sau aproape singur, în fața acestei judecăți – eu am scris despre necazurile unor sportive, despre problemele unor cluburi, ale unor oameni din handbal, le-am luat apărarea și m-am expus, cu convingerea că lupt pentru o cauză nobilă. Din păcate, doar cauza a rămas nobilă, pentru că oamenii din handbal, cu care am vrut să iau legătura, s-au dat loviți și au început să-mi evite privirea și vorba. Și așa se face că am decis ca alegerile din 14 februarie să se desfășoare fără mine și bine am făcut…

P.S. Nu pot să închei fără să spun că Robert Licu mai mult a-ncurcat, prin participarea sa la acest scrutin, pentru că votanții care l-au preferat pe el s-ar fi putut îndrepta direct spre Lecușanu, fără să mai facă un popas și în dreptul lui. Sincer, imi pare rău de Robert, pentru că programul lui este unul chiar bun, dar oamenii nu prea au timp să-l asculte. Așa s-a întâmplat și în decembrie 2009, la alegerile de acum două mandate, când Robert a venit cu un proiector ca să exemplifice și cu imagini, dar votanții nu i-au acordat decât 10 minute, poate și mai puțin. Chiar și-așa, în 2009 a obținut 30 de voturi, față de 6, ieri! Unde s-au pierdut cele 24 de sufragii?

Ionel Pană
IMG_4206 IMG_4212

IMG_4216 IMG_4224

IMG_4259 IMG_4261

IMG_4285 IMG_4289

IMG_4297 IMG_4303

IMG_4319 IMG_4327

IMG_4330 IMG_4333

IMG_4335 IMG_4342

IMG_4346

Comments are closed.