OPINIE / Daniel Nazare scrie despre vârsta jucătorului de Liga I: Dictatura fotbaliștilor 30+

lun, 22 iunie 2015

Bursa transferurilor în Liga 1 se învârte în jurul a două condiții esențiale: fotbalistul trebuie să fie liber de contract, adică să nu coste bani, și să aibă peste 30 de ani. Cu alte cuvinte, să mustească de experiență.

Adevărul e că în fotbalul românesc nu e nevoie decât de puțină organizare și de câțiva fotbaliști care să vină cu sute de meciuri oficiale bifate. Exemplul ASA Tg. Mureș e edificator:  au îmbinat liniștea de la club cu expriența lui Zicu, Sepsi sau N’Doye și au fost la un pas să-i sufle lui Gigi Becali mirajul Ligii Campionilor.  Oricum rămâne doar miraj fiindcă e din ce în ce mai greu să mergi la masa bogaților cu transferuri ca Tudorie, Muniru și Alcenat.

Moda 30+ pare să prindă contur în Liga 1. Uitați-vă ce se întâmplă: Viitorul i-a luat pe Cernat și pe Vasilache, ASA pe Maftei, Golanski, Brandan, Frăsinescu, Varga și Nicoliță, CFR Cluj pe Marc și Goian, Chiajna pe Constantinescu, Mamele și Cristescu, iar Astra pe Geraldo Alves și Lovin. Toți au în comun un element: au peste 30 de ani.

Acum 20 de ani, altul era trendul. Antrenorii umblau prin țară sau, mulți dintre cei cu nume, dispuneau de tot felul de persoane ărin județele patriei care le semnalau câte un jucător tânăr, 18-19 ani, care promite. Așa au apărut Adrian Ilie, Daniel Prodan, Dănciulescu. Mulți dintre ei care nu aveau treabă cu loturile de tineret, unde se mai amesteca un impresar sau altul.

Dincolo de dictatura fotbaliștilor peste 30 de ani, m-a surprins o altă știre. La finalul acestei săptămâni, echipa națională a jucătorilor liberi de contract din România, antrenată de trio-ul Țicleanu-Vlădoiu-Belodedici joacă un meci oficial, sub egida FIFPro, contra omologilor din Cehia. Și în acest lot regăsim nume care se apropie de 30 de ani, iar alții depășesc vârsta asta: Dolha, Marinescu, Lungu, Cristocea, Avram.

Așa cum cineva, somitate bineînțeles, semnala declinul populației în Europa din motivul simplu al scăderii natalității, așa s-ar putea întâmpla și cu fotbalul românesc. Nu produce tineri de perspectivă, ci doar uzează la nesfârșit fotbaliști care acum ar trebui să meargă la depou, unde să se pregătească de Licența Pro, de o afacere sau de o recalificare. Bineînțeles, dacă și-au luat bacalaureatul!

1 comentariu la "OPINIE / Daniel Nazare scrie despre vârsta jucătorului de Liga I: Dictatura fotbaliștilor 30+"
  1. marius spune:

    Felicitari pentru articol este in totalitate adevarat acesti fotbalisti nu fac decat sa se plimbe de la o echipa la alta luand bani foarte multi la semnatura si din contracte in timp ce tinerii se zbat in liga3. Analizati realizarile batranilor pe plan international si o sa vedeti ca sunt 0 ,dar aici sunt vazuti ca niste vedete din nefericire