Opinie / Daniel Nazare scrie despre Rapid: Istoria nu se cumpără, doar se citește

lun, 08 mai 2017

Voluntariul lui Pandele se pregătește să înghită Rapidul, care ba există, ba nu există, ba sunt două echipe, ba nu-i niciuna adevărată. Echipa are deja echipament vișiniu, câțiva fani înfocați în conducere, însă nu știu dacă e destul. Sau poate este, în viziunea unora.

Șumudică ar veni pe bancă, Țîră și Rodin Voinea beau cafele la stadion, ce mai, totul e aranjat, mai trebuie să auzim tobele regretatului Mincea și Giuleștiul e teleportat deja lângă fosta groapă de gunoi din Ilfovul devenit celebru cu familia Pandele, familie care am înțeles că iubește fotbalul și care transformă sportul-rege într-un talcioc în care se amestecă voturile cu iubirea pentru o echipă de fotbal. Ceea ce nu e totuna.

Locul Rapidului e în Giulești, cu stadionul vechi, cu trenurile pe care le auzi, cu oamenii care au venit acolo din tată în fiu, cu galeria inconfundabilă, cu înjurăturile din ce în ce mai agresive de la an la an, cu urina și cu scuipatul în capul antrenorilor, cu presiunea publicului. Nimic nu se poate negocia, precum niște posturi în anumite comisii sau în Executiv, totul trebuie păstrat și apreciat chiar dacă, momentan, nu mai există.

După aceeași logică, FCSB s-a muta la Berceni definitiv, Petrolul ar merge la Mizil, FC Argeș la Mioveni, Ceahlăul la Tîrgu Neamț, iar Progresul s-ar muta la Palatul Victoria lângă grădina lui Grindeanu în loc de cartierul Cotroceni. Transferul de identitate al unor grupări de tradiție nu face decît să scadă nivelul unui fotbal care și așa este la pămînt. Nu facem acum decât să-l îngropăm definitiv.

Peste toate astea, o altă echipă hibrid – CSU Craiova – anunță prin vocea președintelui că în ultimele două etape va evolua cu juniorii în fața unor echipe care se bat, totuși, la titlu. Vă imaginați că Juventus, deja campioană a Italiei, să nu vină cu titularii în ultimele etape de campionat, unde se mai bat unii pe niște locuri, pentru că se pregătește de finala Ligii Campionilor cu Real Madrid? Pînă la urmă aici e diferența dintre Allegri și Mulțescu. Inteligență, bun simț, corectitudine, vestimentație și respectul pentru fotbal.

Comments are closed.