OPINIE / Daniel Nazare scrie despre botezul arenei din Voluntari: Pe când stadionul Adrian Mutu și Gabi Tamaș?

lun, 08 iunie 2015

Consiliul Local al orașului Voluntari a decis, cu majoritate de voturi, oare o fi votat cineva împotrivă?, ca arena pe care va juca echipa din localitate să poarte numele selecționerului Anghel Iordănescu. Știrea m-a lovit puternic în moalele capului.

Prima oară m-am gândit că s-a prăpădit „antrenorul secolului XX”. Mi-am dat seama că n-are cum din moment ce navighez din oră în oră pe site-urile de sport din România și nu numai. Aș fi aflat, deci e clar că e vorba de lucruri românești, inconfundabile, chiar dacă, de cele mai multe ori și irespirabile.

După un scurt moment de uluială, m-am întrebat dacă vreun individ de la Voluntari l-a întrebat pe selecționer dacă e de acord. Mi-am zis că, mai mult ca sigur, nu. Tata Puiu i-ar fi tras o înjurătură celui care i-ar fi comunicat decizia, s-ar fi comportat civilizat doar dacă la celălalt capăt al firului s-ar fi aflat primarul Pandele. Atât.

Știu, din surse sigure și demne de toată încrederea cum ar spune jurnaliștii fără licență Pro în ale presei, ce criză de nervi a produs Generalul când câțiva apropiați l-au propus pe Edi Iordănescu înlocuitorul lui Mihai Teja la lotul Under 21. Au zburat ăia ca spicele din semănătoare din biroul lui, au lipsit, e adevărat, doar câteva șuturi în fund ca scena să semene cu un film de comedie cu Pierre Richard.

Așa că mă surpride această idee. Dumitru Sechelariu, tot prin Consiliul Local, a făcut același lucru la Bacău, la începutul anilor 2000, pe vremea când, de ziua lui, a dat un mic și o bere la tot orașul. Edilii din Constanța îl tot pețeau pe Hagi până i-au dat numele arenei de la malul mării, iar la Pitești, stadionul din Trivale purta numele lui Nicolae Dobrin, mulți ani înainte de decesul marelui fotbalist.

Și atunci, și acum, cred că numele unui stadion, instituții, parc, localități și așa mai departe, poate fi dat în cinstea unui om care nu mai este printre noi și care a făcut ceva pentru acea comunitate. Altfel, ne vom trezi că arena din Brașov poartă numele lui Gabi Tamaș, iar la Pitești se dă jos tăblia cu Dobrin pentru a fi pus Mutu, în cinstea calificării la Euro 2008.

Comments are closed.