OPINIE / Daniel Nazare despre situația tristă din sporutl rege de la noi: Fotbalul semi-amator, pasul spre normalitate

mar, 16 iunie 2015

Tot mai multe echipe se desființează, indiferent că este prima sau a patra ligă, tot mai multă lume vorbește despre iminentul faliment al fotbalului românesc. Nimeni nu vorbește de soluții, doar dă verdicte, unele dintre ele caraghioase.

Poate că primul eșalon are nevoie de profesionism, însă celelalte nivele trebuie să supraviețuiască. Cum? Austria, Irlanda, Irlanda de Nord, Olanda – lista poate continua – au jucători amatori în lot, iar asta nu înseamnă nicio rușine. Câți fotbaliști români s-au lăsat de meserie pentru a-și găsi un job bun tocmai din cauza problemelor financiare? Ce s-ar întâmpla ca, după programul de la serviciu, individul respectiv să vină la antrenament ori la meci și să fie recompensat cu o primă, nu cu un salariu?

Privim totul de parcă numai cu profesionalism se poate face performanță. Gândiți-vă la perioada de dinainte de 1989, evident fără Divizia A, cum se scoatea din producție fotbalistul pentru o perioadă de timp, iar în cealaltă perioadă erai obligat să treci alte câteva ore pe la muncă. Aveam ligi inferioare puternice, meciuri echilibrate și clasamente aproape complete.

Mai mult, țările enumerate mai sus se califică la turneele finale cam cum ne calificăm noi. Așa că ar trebui regândit statutul fotbalistului român. Pe mine mă amuză că există în Liga 3 fotbaliști profesioniști cu salariu de 850 lei pe lună. Ca să fii profesionist, trebuie să te întreții, să te alimentezi adecvat, să fii odihnit… Oare poți cu 28 lei pe zi, atât cât dă media?

3 de comentarii pentru "OPINIE / Daniel Nazare despre situația tristă din sporutl rege de la noi: Fotbalul semi-amator, pasul spre normalitate"
 1. Spetznast spune:

  Cred ca nu sunteti bine informat in perioada de trista amintire noi nu aveam sportivi profesionisti insa in realitate nu se ducea nimeni la servici scoaterea din productie fiind totala ,deci profesionisti,salariile fiind platite de sectiile unde sportivi erau angajati, credeti-ma nu se poate face performanta cu scoatere partiala din productie,iar in contextul actual,cine te plateste integral iar tu sa muncesti partial ,sa muncesti 8 ore si apoi sa alergi ca si profesionist credeti-ma ca nu se poate , iar in tarile de care amintiti,sportivi se duc la munca doar cu prezenta ,sunt in varsta de 50 de ani sunt fost sportiv de performanta si am trecut prin aceste situatii am jucat si inafara tarii,domnilor trebuie sa intelegeti ca sportul este un ambasador cum se putea desfasura pe vremea lui,,piticu ,,si acum nu….

  • Anonim spune:

   e vorba de ligile inferioare, acolo se muncea 4 ore + 4 ore fotbal. intr-adevar la liga 1 era scoatere totala din productie…

 2. Spetznast spune:

  Incepand din divizia ,,c,, si terminand cu divizia ,,a,, conditiile erau cele mentionate de mine nu exista scoatere partiala din productie nici la inceputurile fotbalului ,probabil pe hartie,dar realitatea era alta.