OPINIE / Daniel Nazare despre Liga I: Campionatul cu un singur stadion plin și alianța anti-Ilfov

mar, 02 iunie 2015

S-a tras cortina peste sezonul 2014-2015. Nimic notabil, nimic esențial. Steaua a luat cele trei trofee nu pentru că a fost cea mai bună, ci pentru că toate celălalte echipe și-au dat cu stângul în dreptul. Așa că bucuria roș-albaștrilor mi se pare puțin forțată.

Am avut 38 de schimbări de antrenori, mai mult de una pe etapă, și un record nedorit al fotbaliștilor străini, 220, adică un lucru absolut incredibil în primul nostru eșalon fotbalistic. Dintre cei 188 de debutanți, doar 62 au fost români. Doar Leo Grozavu și Costel Gâlcă au rezistat în cele 34 de etape pe băncile tehnice. Dinamo, echipa noastră de tradiție a avut 4 schimbări de antrenor, iar Rapidul nostru drag a folosit, atenție, nu e glumă, 45 de jucători.  Adică vreo 4 echipe.

Simpla enumerare a acestor cifre, plus faptul că doar finala Cupei României a umplut un mare stadion, mă face să cred că am regresat. Gabi Balint spunea, și nu o zice un aprozarist sau jurnalist de conjunctură, că e cel mai slab campionat de când el lovește mingea cu piciorul. Ce mai e de zis? Nimic și doar speranța că insolvențele vor dispărea, iar fotbalul se va juca mereu cu tribunele pline.

Rămân 14 formații, poate că e mai bine, banii și interesul să se concentreze la mai puține echipe, care să ofere calitatea așteptată. Prefer mai puține partide, dar mai bune, decât multe și slabe. Disperarea retrogradatelor de a rămâne în Liga 1 prin orice fel de mijloace mă scârbește la fel de mult ca părerile unora că fotbalul sătesc a ajuns în Liga 1, prin meciul Voluntari-Chiajna. Oare la fel gândesc și italienii după promovarea echipei Carpi în Serie A, o comună din regiunea Modena, cu 60.000 de locuitori și stadion de 4.500 de locuri?

Nu e vina nimănui că lipsa de interes, nu zic mai mult, a edililor din Oradea, Constanța, Brașov, Suceava, Bacău, Deva, Hunedoara, Brăila, Galați și Pitești este evidentă pentru fotbal. Dacă orașele astea se implicau și aveau o echipă serioasă de fotbal, sezonul viitor se juca un Voluntari-Chiajna în Liga 2. Înainte să vă plângeți că nu avem echipe cu tradiție, nu înjurați Ilfovul că s-a preocupat de fotbal, ci uitați-vă în propria grădină. E mai sănătos!

Comments are closed.