OPINIE / Alin Buzărin scrie despre viitorul echipei nationale: Pe ce criterii se pune selecționerul?

Dum, 17 septembrie 2017

După ce-a plecat Pițurcă la Al Ittihad, conducerea FRF l-a instalat imediat pe Anghel Iordănescu. Nu pentru experiența sa, nu pentru performanțele din trecut, ci pentru că era la îndemână, în bătătură, director tehnic în Federație, deja salariat al Instituției. La acea vreme, octombrie 2014, șefii de la Casa Fotbalului s-au gândit să rezolve problema cu minimum de mijloace financiare. Norocul lor a fost că Iordănescu, deși nu mai antrenase de peste un deceniu, s-a readaptat rapid, a definitivat calificarea începută de Pițurcă și a făcut, cu excepția ultimului meci cu Albania, un European onorabil. E greu de spus dacă un alt antrenor, român sau străin, ar fi reușit cu ce avea la dispoziție mai mult de o înfrângere la limită cu gazda Franța și de o remiză cu Elveția.

În alegerea lui Daum singurul criteriu a fost ca selecționerul să fie străin și să aibă o mare experiență. Neamțul întrunea ambele criterii, mai puțin acela de a avea continuitate. Dar dacă ne-am scos cu nea Puiu care făcuse o pauză de 10 ani, de ce nu ne-am fi scos și cu Christoph, care întrerupsese doar doi ani și ceva? Uite că nu ne-am scos!

Acum s-a bâjbâit și încă se mai bâjbâie. Numele lui Lucescu senior și Hagi s-au vehiculat mai mult de complezență. De la străinul experimentat s-a trecut la românul aflat în plină putere creatoare. Ba chiar tânăr și viguros. Pista Boloni (64 de ani) aproape că n-a existat. Alt pensionar la rând? Ba Olăroiu, ba Andone (foarte puțin), ba Dan Petrescu, ba Contra. Uneori Rednic, dar parcă de la Federație s-a enunțat că nu e nevoie de antrenori-impresari, ci doar de antrenori pur și simplu.

Toate profilurile de mai sus sunt complet diferite unul de celălalt. Niciunul dintre cei enumerați n-a mai fost în viața lui selecționer, deficiență care a fost recunoscută de FRF și în dreptul lui Daum. La Petrescu se pare că lucrurile s-au împotmolit în plan financiar, problemă ridicată și în cazul lui Contra. Se trece cu mare ușurință de la cei 64 de ani ai lui Christoph la cei doar 41 ai lui Cosmin. Pe care-l recomandă eventual agresivitatea pozitivă a lui Dinamo din primăvară decât echipa placidă și neputincioasă de acum.

E o totală entropie, o lipsă acută a unei ideologii clare, o zăpăceală care nu poate aduce nimic bun. Nu există criteriu, nu există prototip, nu există un plan. Se merge la ce-o fi, la cine-o accepta, la cum s-o putea.
Chiar și rezolvată problema selecționerului, problema echipei naționale n-are cum să se rezolve așa. Nu ajunge să iasă fum alb pe coșul Casei Fotbalului!

Comments are closed.