OPINIE / Alin Buzărin scrie despre tinerii din Liga I: U 21 facultativ

lun, 07 august 2017

Babby Steaua, The Kids, Copiii teribili și așa mai departe. Presa de luni abundă de astfel de efuziuni după golurile marcate de Benzar junior și de Denis Man la Chiajna. Goluri frumoase, însoțite de un mănunchi de epitete.

Îngemănarea vine de la Ilie Dumitrescu, fostul mare internațional spunând că Benzar a dat gol a la Del Piero. Într-adevăr, așa a dat!
Imediat, spuza se trage pe turta regulii U21, aplicată magistral de FRF în campionatul trecut și continuată luminos și în ediția aceasta. Salvarea fotbalului a venit și va mai veni din Tezele de la Casa Fotbalului, care au obligat echipele de primă ligă să folosească jucători tineri.

În parte adevărat. Cu un centru de juniori măcar numeric bine pus la punct, Chiajna a aliniat cu Steaua 5 titulari (Feussi, Bucurică, V. Gheorghe, Cristescu, Pena) peste 30 de ani, plus încă unul, Bălgrădean, care va împlini în curând această vârstă. Poate să ne oblige FRF la orice, noi tot cu veteranii ducem greul!

Multe dintre echipele de prima ligă procedează așa. De exemplu, Craiova, deși îl are pe Screciu, aflat pe toate buzele, și care rezolvă onorabil în campionat problema jucătorului sub vârstă, în Europa îl ignoră complet. Nu-i dă nici măcar un minut cu Milan, deși pe San Siro mangia putea să-i ofere un sfert de oră măcar. Dar rațiunea rezultatului cu orice preț taie aceste gesturi de efuziune. Băgăm tineri doar atunci când suntem obligați să-i băgăm!

Nu peste tot se întâmplă așa. Dacă tinerii au valoare, ei joacă automat în primul 11, nu pentru că așa impune regulamentul. E exemplul Viitorul, unde se regăsesc, în orice moment, 3-4 fotbaliști U21 printre titulari.

Iar exemplul Stelei din meciul cu Chiajna e ilustrativ. Dică a început cu doi U21, Grecu și Benzar, deși regulamentul îi impunea să bage doar unul. Tocmai Steaua, principala contestatară a regulii, face, iată, abuz de încredere în tineri!

La pauză Dică l-a scos pe Grecu și l-a băgat pe Man. Peste alte vreo 15-20 de minute, trebuia să intre Alibec. Cea mai logică mutare în acel moment ar fi fost scoaterea lui Benzar. Fotbalistul român al anului 2016 intra în teren în locul unui junior.

Dar Dică l-a lăsat pe Benzar în teren, în așteptarea golului ”a la Del Piero”. A terminat meciul așa cum îl începuse, cu doi fotbaliști sub vârstă.
Asta înseamnă că regula federală îi băga în teren pe Benzar și Man separat, când unul, când altul. Valoarea, care se află dincolo de canonul FRF, le-a dat voie să joace împreună.

Comments are closed.