OPINIE / Alin Buzărin scrie despre stadionul din Voluntari: Cum ”Niță Pintea” se încăpățânează să nu devină ”Anghel Iordănescu”

mie, 02 decembrie 2015

Trebuia să se inaugureze la meciul cu Chiajna, se anunțase apoi că panglica va fi tăiată la meciul cu Dinamo.

Dar Voluntariul a găzduit partida cu echipa lui Rednic chiar pe terenul oaspeților săi, care au dobândit strania calitate de a se afla în deplasare pe propriul lor teren. Unul dintre nesfârșitele paradoxuri ale fotbalului nostru, acela de a juca acasă pe terenul oaspeților tăi.

Promovând în prima ligă, echipa lui Pancu și Maftei a găsit cu cale să-și refacă stadionul. Să-l upgradeze, într-o exprimare milenaristă atât de uzitată în zilele noastre. Să-l mărească, de la 2.100 de locuri la 4.600, să-l împodobească, prevăzându-l cu nocturnă și cu o lojă vip și, nu în ultimul rând, să-l boteze, din comunul ”Niță Pintea” în extrem de pretențiosul ”Anghel Iordănescu”.

Despre Anghel Iordănescu știe toată lumea cine este. Dar Niță Pintea? Cine este, sau, în fine, cine a fost Niță Pintea? Pentru a afla, e nevoie de sprijinul nemijlocit al motoarelor de căutare. Ei bine, Niță Pintea n-a fost nici vreun mare fotbalist, nici măcar unul mic. Nici antrenor, nici președinte, nici arbitru, nimic care să aibă vreo legătură cu fotbalul. Niță Pintea a fost unul dintre miile de eroi români căzuți pe frontul Primului Război Mondial. Cu numele său a fost botezată o stradă din Voluntari, mai precis din Pipera. Exact strada care duce la stadion.

”Niță Pintea” era un stadion rezonabil pentru liga a doua. Acolo, echipa care a fost pe rând a lui Iencsi sau a lui Ilie Poenaru, avea fanii ei. Mutându-se pe Dinamo, i-a cam pierdut, clubul ilfovean înregistrând una dintre cele mai scăzute asistențe din prima ligă.

Esențial pentru vișiniii din Ilfov era să se mute cât mai repede acasă. O echipă nou promovată are nevoie de terenul propriu ca de aer, iar bejenia pe alte stadioane nu duce la nimic bun, cazurile Otopeni flotant la Ploiești, pe ”Astra” sau Brănești, bântuind pe la Buzău sau Chiajna fiind ilustrative.

Iată că mult anunțata inaugurare s-a tot amânat, de la o etapă la alta, apoi de la o lună la alta. ”Niță Pintea” se lasă destul de greu transformat în ”Anghel Iordănescu”, iar acest lucru se va petrece aproape sigur la primăvară, când va mai fi foarte puțin din sezonul regulat, nou-promovata având prilejul să-și folosească propria arenă mai degrabă pentru play-out. Adică va rata ocazia de a primi majoritatea echipelor importante din prima ligă, rămânând să le găzduiască mai ales pe cele care se vor lupta pentru supraviețuire.

Iar în cazul în care Voluntariul va pica (nu e deloc nepotrivit să se aducă vorba de retrogradare relativ la o echipă aflată pe loc retrogradant, atunci probabil că ”Anghel Iordănescu” va redeveni ”Niță Pintea”. Upgradat, firește!

Comments are closed.