OPINIE / Alin Buzărin scrie despre selecționerul României: Daum, undița și presa

lun, 28 august 2017

La conferința de presă de luni selecționerul a primit un cadou. O undiță. În principal semnificația gestului se referă la declarația lui în care a spus că Gazeta Sporturilor e un ziar bun doar să învelești peștele în el. Neigienică optică! Tocmai din partea lui, care vine dintr-o Germanie totalmente pasteurizată și integral aseptică!

Pe vremuri, celor care ieșeau la pensie li se ofereau bastoane și undițe. Parcă e de preferat această interpretare. Adică, tataie, de-acum înainte ai vreme berechet, du-te la pescuit și lasă-ne! E un mesaj mult mai consistent și evident mai potrivit!

În loc să fie în luptă cu Polonia, Danemarca și Muntenegru, Daum e în dispută cu presa. El cu ea, ea cu el nu.

Din cauza presei are el doar șase puncte, din cauza presei nu se (ne) va califica la Mondiale, din cauza presei are o singură victorie oficială până acum. El e bun, impecabil, apt să încaseze consistentul salariu, doar presa e cea care deformează această realitate!

Acum două-trei luni, înainte de meciul cu Polonia, spunea că-l opresc oamenii pe stradă să-i mulțumească pentru tot ce face în România. Pentru ce să-i mulțumească? Fiindcă într-un meci jucat acasă n-a avut nici măcar un corner?

După ce-a mai încasat vreo trei chenzine de peste 50.000 de euro bucata, spune că lumea continuă să-l oprească pe stradă, dar de data asta să-l înjure. Și că vinovată e presa, care-l critică. Dar la ce s-ar aștepta când el are, de fapt noi avem 6 puncte din 18, adică doar o treime?

Ca să nu mai fie bună doar la învelit peștele, Gazeta ar trebui să scrie nu că avem 6 puncte, ci 16, ca Polonia. Și să-și ceară scuze că de multe ori a citit tabelele invers, 0-3 în loc de 3-0! Și nu doar Gazeta, ci și celelalte site-uri, radiori și televiziuni care și-au permis să spună sau să scrie că n-am bătut, ci am pierdut.
Eventual, ar putea exista articole de nuanță. Că Daum e mai român decât românii, fiindcă doar el vede adevărata realitate. Că Daum n-a cunoscut adevărata stare de lucruri și că i-a trebuit un an și ceva s-o priceapă. Că în România nici Guardiola, nici Mourinho n-ar reuși nimic. Asta ar vrea el să se scrie pentru ca paginile tipărite să fie utile și la altceva, nu doar la învelirea peștelui.

Dacă îndrăznește cineva să-l întrebe pe Daum de ce-a venit să lucreze (și să fie plătit rodnic) într-un spațiu pe care-l cunoaște, și unde n-ar reuși nici Mourinho, nici Guardiola, nu e bine. Ar fi o tendință evidentă, o plasare într-o zonă ocultă care urmărește înlăturarea sa.

N-aveți nicio emoție! Daum va pleca din România peste două luni și ceva (să sperăm că Răzvan Burleanu nu se va compromite prelungindu-i contractul și va ști să se descotorosească de el, deși neamțul îl laudă uneori jenant și deșănțat!)) ca un martir care n-a reușit din cauza unei prese adverse, pusă în slujba unor interese care nu se știe ce vor.
Puncte și calificări, asta vor acele interese! Poate le pescuiește cu undița, deși peștii mari s-au dus, iar în baltă nu mai sunt decât niște peștișori leșinați și străvezii!

1 comentariu la "OPINIE / Alin Buzărin scrie despre selecționerul României: Daum, undița și presa"
 1. Mirel spune:

  Bravo Maestre!
  Daca iti arunca Daum 20 de lei sa iei si tu o „bautura fina” era altceva!
  Cu 20 de lei era mai tare ca Ilie Stan! Pai, se stie! Lasa ca ai tu de unde sa iei 20 de lei.
  La cate editoriale faci la comanda… Are balta peste. Balta de la Branesti, pai care alta?
  Te salut cu respect! Si nu uita, totul se plateste in viata! Si tu ai nota de plata cam mare!