OPINIE / Alin Buzărin scrie despre noul selecționer al României: Există cineva contra lui Contra?

lun, 25 septembrie 2017

Contra intră cu piciorul drept pe poarta echipei naționale în primul rând pentru că vine după Daum. La cât necaz a sădit neamțul în suflete, oricine i-ar fi urmat, ar fi fost primit cu ovații. Dacă succesorul e român, și mai bine. Dacă a fost și fotbalist, e chiar nemaipomenit!

Mișcarea e bună nu numai pentru suporteri, ci și pentru FRF, care prin scuturarea de Daum scapă de o povară, de un lest care ar fi tras-o în jos pe plan de imagine. E greu de spus însă dacă e și o mișcare bună pe plan electoral, fiindcă acolo e vorba de doar două sute și ceva de electori, contează mai puțin glasul opiniei publice.

În principiu n-are nimeni nimic împotriva lui Contra. Contra lui Contra, pentru că oricine are dreptul de a se juca puțin cu cuvintele după un an în care Daum s-a jucat cu noi cum a vrut, iar mulți l-am crezut, Sau, mai degrabă l-ați crezut, pentru că sub această semnătură a fost contestat din prima clipă, de la prima aberație, că vom ataca și când n-avem mingea.

Hagi îl încurajează pe Contra, ”e de-al nostru!”, Petrescu îl încurajează, Federația îl instalează și face filmulețe cu el pe bancă, alături de legendarul tricou galben. Vorbele bune vin din toate părțile și, indiferent de rezultatele pe care le va obține luna viitoare, adică, de fapt, peste o săptămână și un pic, cu Kazahstan și Danemarca, lumea va fi alături de el.

Dacă iese bine, înseamnă că a fost alegere de bun augur. Dacă iese mai puțin bine, ce era să facă într-un timp atât de scurt?! În vâltoarea îmbrățișărilor se va trece cu vederea și aducerea preparatorului fizic spaniol de la Dinamo, care Dinamo de vreo lună încoace, cam pică în cap după minutul 60….
De regulă, la echipa națională vii sau după ce predecesorul își termină contractul, sau, dar aceste situații sunt puține, dacă anteriorul pleacă la mai bine. Acestea au fost cazurile lui Hagi, urmașul lui Boloni mutat la Sporting, sau Iordănescu, soluție de avarie, după acordul dintre Pițurcă și saudiții de la Al Ittihad.

În restul cazurilor, vii când e rău, când cel dinainte a dat-o în bară și tu trebuie să repari. Iar orice meșter sosit în casă cu trusa de scule e așteptat cu nerăbdare. Îl chemi de urgență fie când curge robinetul, fie când picură țeaza, fie când miroase a gaze, iar el are rolul de a repara neajunsurile. Nu poți fi țâfnos, neprietenos, rece cu un om care vine să te scoată din impas. Pe moment, el e salvatorul, el e singura soluție.

N-ai cum să fii contra lui Contra nici după ce meșterul pleacă și vezi că sub calorifer parcă tot mai e puțin umed. Deocamdată, de la meșterul drege-tot se așteaptă să ne spună cât de rău e spartă țeava. Reparațiile capitale se vor face abia de la primăvară încolo.

Comments are closed.