OPINIE / Alin Buzărin scrie despre meciul România – Polonia: Ne cam ia cu frig!

lun, 07 noiembrie 2016

Când degetele ating tastele pentru făurirea acestor rânduri, luni pe înserat, la București termometrul arată 16 grade. Tricolorii își pregătesc ghetele ca să intre pe terenul de la Mogoșoaia pentru primul antrenament al convocării, iar selecționerul își pregătește primul dintre discursurile motivaționale cu care ne va orna săptămâna. Încă ne e cald, încă ne e bine, în fine, cât de poate fi de bine cu 5 puncte din 9, când încă n-am jucat nici cu Polonia, nici cu Danemarca, ci doar cu Muntenegru, Armenia și Kazahstan. Adică doar cu geografia nouă a fotbalului, cu fragmente din civilizațiile dispărute ale Iugoslaviei și Uniunii Sovietice.

Apel la meteorologi. Frontul atmosferic va face, anticiclonul va drege. Vor fi ploi însemnate cantitativ, apoi vremea se va răci în cea mai mare parte a țării, temperaturile urmând să se situeze sub cele normale pentru această perioadă a anului. Vineri, 11 noiembrie 2016, între orele 21.45 și 23.30, la București temperatura aerului se va situa în jurul valorii de 3 grade Celsius, iar presiunea atmosferică…….

Brrrr! Ne cam ia cu frig! Dar nu neapărat dinspre Romica Jurca, mai mult dinspre polonezi, și mai mult dinspre noi. Polonezii sună bine ca echipă citită cu intonație, la microfon, dar au și ei problemele lor. I-a egalat Kazahstanul, după ce au condus cu 2-0 la Astana. Cu Armenia s-au chinuit, au dat golul victoriei în prelungiri. L-au pierdut pe Milik, vedeta lui Napoli. În plus, se aude și de niște beții, și de niște orgii.Cine a petrecut nopți înstelate pe litoralul românesc al anilor optzeci, știe că polonezilor le place vodca băută lângă păr lung și blond…

Da, dar Lewandowski marchează mereu! Aici e problema noastră. Cine ia pe piept un atacant care nu demult dădea 5 goluri într-un sfert de oră contra lui Wolfsburg? Sau care a câștigat aproape de unul singur meciul Bayernului de la Eindhoven? Chiricheș? Grigore? Moți? Chiar așa, va mai juca Grigore, cu banderolă cu tot? Vorbim despre un fundaș central care a prins ultimele meciuri ale lui Napoli, și de încă unul care bifează prezență după prezență în Champions League, chit că uneori mai alunecă prin fața lui Ozil precum Surya Bonnaly pe gheață…
De aici ne ia frigul, de la apărarea noastră. Cu Lewandowski ți-e frig până și pe caniculă! Și ți-e și mai frig când știi că dacă pierzi meciul ăsta, aproape că nu mai are rost să vorbești despre Mondial! Parcă asta doream noi, nu? Să ne calificăm pentru Rusia 2018! Sau nu doream asta? Doream doar să ni se schimbe mentalitatea, să ni se zugrăvească zidurile Mogoșoaiei cu citate din Air Jordan? Să ne perfecționăm frazele despre unitatea grupului? Dacă asta doream, să ni se spună, să știm!

Cum biletele s-au dat ca pâinea caldă, e de presupus că oamenii dispuși să scoată din buzunar, în medie, cam 150 de lei și să stea câteva ceasuri în mângâietoarea tempreatură de 3 grade, vor mai ales victorie și calificare, mentalitatea urmând să și-o schimbe singuri, cu o țuică fiartă, după ce ajung acasă. Hai România!

Comments are closed.