OPINIE / Alin Buzărin scrie despre jucătorii transferaţi din Liga I: Un campionat slab care vinde de milioane

mie, 25 ianuarie 2017

Ne-am obișnuit să chemăm bocitoarele să jelească pe năsălia campionatului românesc, să-l plângă și să-l căineze cât e de slab, de sărac, de neajutorat, de lipsit de valoare, de plictisitor. S-ar putea să fie plictisitor, prin unele meciuri e clar că e câteodată neinteresant, dar slab nu e sub nicio formă.

Nu poate fi slab un campionat care vinde pe bandă rulantă și încasează bani frumoși în schimbul valorilor sale exportate. Din acest campionat amărât au plecat Chiricheș și Gardoș, tot de aici și-au luat zborul Stanciu și Chipciu. Faceți socoteala, e vorba de aproape 30 de milioane de euro!

Dar să nu mai vorbim de alte timpuri (oare în august, când s-a transferat Stanciu la Anderlecht pe aproape zece milioane, chiar erau alte timpuri?) și să ne referim strict la această iarnă, la ultima lună sau măcar la ultimele săptămâni.

Pleacă Toșca la Betis pe un milion. Scepticii ar zice că e cam puțin pentru un titular al echipei naționale în cele mai recente meciuri. Oare? Parcă prin vară se făceau glume destul de nereușite cu trecerea sa la Dinamo pentru sume mult mai mici. E un milion, dar e și Betis! Adică Primera! Acolo nu contează că ești pe locul 13, cum sunt ”verzii” andaluzi, important e că joci cu 30-40 de mii de oameni fiecare meci acasă, că respiri același aer cu Ronaldo, Messi și Griezmann, adică podiumul ultimului Balon de Aur ( cine a spus că Premier League e peste Primera n-are dect să caute ”stelele” cluburilor britanice ceva mai jos în ierarhia lui 2016), și, teoretic, chiar dacă nu ești mereu titular, n-ai cum să nu crești. Ca să nu mai vorbim că și acum vreo două luni Reghe îl cam ținea rezervă pe Toșca la Steaua, și nu contra Barcelonei, ci împotriva Chiajnei sau a cui o fi fost!

Mai pleacă și Răzvan Marin pe 2,4 milioane, plus Vătăjelu pe 1,4. Dacă de Răzvan s-a vorbit mai mult, observați că Vătăjelu s-a dus la Sparta Praga doar prin meciurile de campionat ale Craiovei. Nu Cupe Europene, nu echipă națională, unde Daum îl prefera pe ”sevillianul” Toșca. Drept dovadă a inspirației neamțului, Vătăjelu, neconvocatul, a fost mai bine vândut decât titularul atoateștiutorului nibelung. Și nu în Spania, unde milionul de euro nu-i cine știe ce, ci în Cehia, unde oamenii nu sunt așa bogați și cântăresc în palmă fiecare Coroană înainte de a o cheltui pe un fundaș din România.

Și, ca să vedem în cele din urmă cât de slab și de costeliv e campionatul nostru, Sânmărtean, care n-a avut o toamnă grozavă într-o echipă leșinată precum Pandurii și pe care noi îl tot trimitem de câțiva ani la pensie, semnează cu saudiții antrenați de Costel Gâlcă pe un salariu de 700.000 de euro pe an! Adică aproape 60.000 pe lună! Bani, nu glumă! La noi, la echipele din a doua jumătate a primei ligi, dacă apare vreun african și cere trei mii de euro pe lună, îl trimitem la plimbare și ne peticim cu un amărăștean de-al nostru, pe 15-20 de milioane vechi, pe care oricum nu-i plătim, n-are decât să-i ceară la Comisie!

1 comentariu la "OPINIE / Alin Buzărin scrie despre jucătorii transferaţi din Liga I: Un campionat slab care vinde de milioane"
  1. Ursus spune:

    Si tu mai nou atarni pe la Targu Mures pe o masa calda si o palinca,ce sa mai zici….,Pomana e buna.