OPINIE / Alin Buzărin scrie despre FRF și Liga a II-a: Marea performanță începe așa: în arșiță și fără bani

mar, 01 august 2017

Nu căutați în programele tv! Deși liga a doua ia startul în week-end, nicio fracțiune de secundă de la acest nivel nu se va prelinge pe micile ecrane.

Caietul de sarcini e în lucru, FRF, stăpâna materială și spirituală a acestui eșalon vrea licitație, Digi, singura televiziune interesată de nesărata competiție își dorește încredințare directă. Și probabil că așa va fi, cum vrea Digi, pentru că altfel cluburile rămân și fără mizilicul de 400.000 de euro, cât vrea Digi să ofere pentru niște meciuri fabuloase, derbyuri tip Miroslava-Afumați sau Snagov-Foresta.

Sigur că 400.000 de euro nu pot însemna niciodată mizilic, dar în comparație cu peste 30 de milioane, cât înseamnă televizările anuale din prima ligă, e foarte puțin. În medie, cam 20.000 de euro de club, ceea ce înseamnă cheltuielile de organizare la vreo 10 meciuri pe teren propriu. Dar joci acasă de 19 ori, așa că pentru celelalte dăți în care ești gazdă, trebuie să te descurci. Și mai sunt și cheltuielile de deplasare, Brăila trebuie să meargă la Oradea, Olimpia Satu Mare să vină la Clinceni.

Ideală la banii despre care se vorbește e oferta turistică tip pachet de acasă, consumat prin parcări.

Stăpâna FRF ocrotește acest eșalon printr-un slogan mobilizator. ”Marea performanță începe aici!”. Adică aici, la Miroslava, la Afumați, printre ruinele de stadion de la Brăila sau în plin Bărăgan, la Călărași. Și începe la 11 dimineața. În prima etapă, cu excepția meciului de la Târgu Mureș, programat vineri după-amiază de la șase, celelalte confruntări se joacă la acest ceas imposibil.

Într-o țară cu jumătatea estică în galben și cu cea vestică intens portocalie (week-end-ul anunță această cromatică a codurilor, emisă de INMH), fotbalul aducător de mare performanță care zice-se că începe aici, se va juca având soarele strict deasupra, la temperaturi între 34 și 38 de grade, dacă nu și mai fierbinți.

Nu i-a dat nimănui prin cap să schimbe acest ceas imposibil, măcar pentru luna august, până când soarele se va duce către umbrele mai lungi ale toamnei. Slab în esență, plictisitor prin definiție, sărac prin ofertă și nivel, fotbalul ligii secunde va deveni de-acum și periculos. Să faci sprinturi la patruzeci de grade e mai mult decât un slogan scris cu alb pe albastru, așa cum îl etalează stăpânii!

Sigur că nu există nocturne, dar ora 19, când vipia se mai înmoaie, putea fi folosită. La 20.45 încă nu e noapte, se vede de la o poartă la alta, iar marea performanță, dacă tot e să înceapă, pare mai realizabilă în amurg, decât cu soarele deasupra.

Dacă nu e clar, invităm observatorii Federației nu să joace fotbal, ci să se plimbe pe terenuri, de la o poartă la alta, sâmbătă la prânz, la unu fără un sfert. Defibrilatoare există, doar le-a dat Federația în schimbul voturilor!

Comments are closed.