OPINIE / Alin Buzărin scrie despre Final Four-ul de la Budapesta: CSM București, bronz de maidan

lun, 08 mai 2017

Cine e siderat și pătruns de strălucirea bronzului european al lui CSM București colectat la Budapesta înseamnă că nu se pricepe nu doar la handbal, ci și la sport în general.

Lăsăm la o parte modalitatea de finanțare, bugetul pantagruelic, salariile astronomice plătite din bani publici. Subiectul l-am abordat anul trecut, când bucuria câștigării trofeului a fost contrabalansată de sorgintea bugetară a clubului Primăriei. Spre deosebire de anul trecut, pe tricouri au apărut niște sponsori importanți, atrași probabil de vizibilitatea europeană a brandului.

Am observat că în handbalul feminin de club, pe lângă nemuritoarea echipă din Gyor își fac loc doar colțuri pitorești de Europă. Nordul a dispărut, Germania și Franța au dispărut și ele, Rusia nu mai e ce-a fost. În schimb, au înflorit colțurile cele mai paupere din fosta Iugoslavie (Muntenegru și Macedonia), care nu sunt membre UE și probabil că se mai pot juca de-a bugetele, plus capitala României, dispusă să investească oricât într-o poveste pe care nații potente, francezii, nemții, n-o prea mai găsesc interesantă.

Dar să trecem în plan strict sportiv. Se încearcă să se dea străluciri de aur acestui bronz cam coclit. S-a făcut o poză de triumf după meciul pentru locul 3, câștigat în fața lui Buducnost.

Cu alte cuvinte, s-a tratat în mod triumfalist eșecul. Se va spune că e vorba despre o medalie europeană în fața căreia trebuie să ne scoatem nu doar pălăria, ci și banii din buzunare, pentru a-i direcționa grabnic către DITL (ghișeul unde suntem cu toții datori să achităm taxele și impozitele locale, pentru case, mașini, terenuri și ce-om mai avea).

În drum spre acest bronz, campioana României a trecut prin momente penibile. Nu luați doar rezultatul final al semifinalei cu Vardar, 33-38, care e destul de decent. La această tabelă cumva rezonabilă s-a ajuns doar după ce echipa din Skopje a oprit motoarele, sigură de accesul în finală. Amintiți-vă că la un moment dat rezultatul a fost 19-8 sau 20-9. Asta înseamnă în limbajul argotic al handbalului, SCOR DE MAIDAN! La asemenea diferențe, dacă n-ar fi vorba de o competiție feminină, s-ar lua tricourile! Cum să fie 19-8 sau 20-9 într-o semifinală europeană? Ecartul ilustrează un dezechilibru nepermis la asemenea nivel, înfruntarea dintre o echipă profesionistă și niște pleziriști.

N-ai cum să te lauzi cu mentalități europene, să angajezi antrenori de rang internațional, să plătești salarii de 30.000 de euro pe lună și tu să fii condus cu 10-11 goluri diferență! Sau, poți să faci asta atunci când e vorba de-o investiție privată, nu de una publică, de clubul fanion al unei țări din Uniunea Europeană, tăvălită de campioana unei țări cu populație cât Bucureștiul. Gândiți-vă că fiecare dintre noi contribuim măcar cu vreo 10-15 lei pe an la aceste înfrângeri pe care specialiștii tocării banului public se străduiesc să ni le prezinte drept victorii!

1 comentariu la "OPINIE / Alin Buzărin scrie despre Final Four-ul de la Budapesta: CSM București, bronz de maidan"
  1. FRH/ Handbalul- furt national ! spune:

    Da! Pentru acea placheta primita si de Buducnost dealtfel,asa zisa de bronz,se spala bani la greu,dezinformand la greu de catre Petrache & camarila lui ,drept pt care nu serveste decat 15000 de euro lunar dl petrache trening.. Rusine!