OPINIE / Alin Buzărin scrie despre echipele de tradiție care renasc: Ziua de azi și de mâine a echipelor de ieri

lun, 26 iunie 2017

Petrolul, Farul, Oțelul, U Cluj și Progresul au urcat în liga a treia, în efuziunea unor tribune pline, pe care prima ligă, prin terminațiile ei periferice, Chiajna, Voluntari, Juventus, încă le caută. E frumos să vezi legendele renăscând, după ce acum un an-doi aceste nume glorioase zăceau pe năsălie, în aștepharea slujbei Prohodului.

Ce va fi cu aceste branduri legendare? Unele sunt urmașele juridice ale vechilor cluburi, altele sunt descendenții acestora doar pe cale morală și afectivă. Cu excepția Petrolului, unde probabil că succesul de casă și de imagine al meciului de baraj va determina importantul finanțator multinațional să zică DA în privința preluării clubului, în celelalte locuri, Cluj, Galați, Constanța vorbim despre echipe ale suporterilor, susținute din cotizațiile acestora. La liga a patra e ușor, distanțele sunt mici, cheltuielile de organizare pe teren probriu nu sunt exorbitante, fotbaliștii n-au contracte, sau, dacă le au, prestează pe sume modice.

Din liga a treia încolo cheltuielile cresc. E nevoie de contracte, apar deplasări mai lungi, poate și cazări. Sigur că aceste cluburi pot vinde individual drepturile tv, adică meciurile de acasă. Oricând o televiziune se va arăta interesantă să transmită un meci al Petrolului sau al Clujului din liga a treia, eventual în nocturnă, decât o prestație plictisitoare a Baloteștiului sau Clinceniului din liga a doua. Dar nici acești bani nu vor fi suficienți.

Suporterii, care dețin echipele la Cluj, la Constanța sau la Galați au varianta de a cere sprijinul autorităților locale. Condorm noilor reglementări, Consiliile pot aloca până la 5 la sută din buget, iar în cele trei cazuri vorbim de orașe mari, cu peste un sfert de milion de locuitori fiecare, așa că sumele pot fi importante. Dar există pericolul pierderii controlului suporterilor asupra clubului, autoritățile, principalii finanțatori, urmând să numească decidenții.

Pericolul și mai mare ar fi punerea de către suporteri a respectivelor branduri în mâinile unor finanțatori privați, dornici de imaginea făcută pe numele unor echipe de tradiție. Riscurile , în acest caz, sunt enorme. Poate că un an, doi, trei, lucrurile ar funcționa, dar pe termen lung perspectivele nu sunt foarte încurajatoare. Nu e exclus ca la un moment dat să reapară insolvența, falimentul. Și-atunci ce se va întâmpla? Echipele istorice se vor întoarce în liga a patra și vor fi preluate de entuziaștii lor suporteri. În mâna lor stă impiedicarea repetării istoriei!

Comments are closed.