OPINIE / Alin Buzărin scrie despre dezastrul de la Chiajna: Mai scapă o dată experții în salvări miraculoase?

mar, 11 aprilie 2017

De șapte ani încoace, Chiajna evită retrogradarea în ultima etapă a campionatului, sau chiar dincolo de ea, așa cum a fost în povestea pierderii barajului cu Rapid, când băieții din marginea apuseană a Bucureștiului s-au pomenit readuși în prima ligă după ce toată lumea disputase deja două etape din noul, adică din următorul sezon.

Au devenit un fel de experți ai ultimului meci, ai ultimei reprize, alultimei secunde, ai jocului rezultatelor. O emoție, oricât de puternică, atunci când se petrece în fiecare zi, încetează să mai fie atât de puternică. Se banalizează. Dacă sari cu parașuta zilnic, totul devine banal, ca și cum ți-ai face cafeaua de dimineață. Gesturi de rutină.

Ceva spune însă că de data va fi mai greu. Până și în basme a șaptea încercare e cea mai dificilă. Concordia a pornit cât se poate de prost în play-out, cu trei infrângeri, meciul acela pierdut neașteptat acasă cu Pandurii a tras-o mult în jos, iar acum, de când a început să nu mai piardă, înșiră remizele ca Spaski cu Korcinoi la interzonalele de șah de altădată.

Oamenii spun că joacă binișor și că la meciul cu Gazul au avut ceva ocazii. Au avut, dar nu foarte multe. Parcă mai clare au fost cele de la Timișoara, din debut de meci, iar cele cu Mediașul parcă au așteptat prea mult fazele fixe în careul advers. A te baza excesiv pe cornere și pe lovituri libere ca să dai gol e o formă de sărăcie fotbalistică, de exploatare la maximum a unor conjuncturi care te aduc în apropierea porții adverse unde ție altfel, adică prin construcție, îți e destul de greu să ajungi.

Două ar fi concluziile.

Prima, că echipei lui Dan Alexa nu-i convine să aibă inițiativa, preferă să fie dominată și să se exprime pe contraatac. Dacă acest lucru ți-a reușit cu Steaua și cu Dinamo (astfel s-au adunat trei victorii în sezonul regulat), cu Iașiul, cu Pandurii, cu Timișoara, e mai greu să te exprimi în aceeași manieră. Aceste echipe nu se reped peste tine, nu consideră remiza cu Chiajna o pată neagră în biografie și de aceea și ocaziile vin mai greu.

A doua constatare e aceea că dacă se va trăi cu aura acelor victorii cu Steaua și cu Dinamo, nu se va proceda bine. Punctele acelea nu mai sunt 9, s-au înjumătățit demult, iar istoria afectivă contează mai puțin. Importante sunt punctele de-acum, pentru că experții în salvarea la potou au o șansă doar dacă ajung la finiș o dată cu plutonul. Dacă sunt mult în urmă, nu mai care nicio importanță sprintul final.

Comments are closed.