OPINIE / Alin Buzărin scrie despre ciudatul caz de la ASA: Târgu Mureș, locul de unde dispar antrenorii

joi, 07 septembrie 2017

Laszlo Balint a plecat de la ASA, împreună cu întreg staff-ul și cu rutinatul președinte Dinu Gheorghe după doar 6 meciuri, din care câștigase 4, pierduse unul și făcuse o remiză. 13 puncte, loc 3, deci în obiectivul de promovare care se convenise la semnarea contractului. Deci nu lipsa rezultatelor e motivul despărțirii. Mai alescă ultimul meci fusese câștigat.

Nedezvăluit nici de club, nici de antrenorul demisionar, motivul despărțirii a fost enunțat, totuși, pe surse. Tânărul Carlos Cherteș (18 ani), fiul unui conducător din club, nu juca atât cât trebuia. Dar oare cât trebuia?

În martie, Ilie Stan pleca de la ASA (tot după o victorie) pentru că nu băga în teren alt fiu, pe Tiberiu Petriș, băiatul unui influent sponsor și impresar local. Venea Ionuț Chirilă, pentru doar câteva săptămâni, apoi sezonul îl termina Ionel Ganea. Făcând socotelile, mureșenii au avut în ultimele opt luni patru antrenori. În medie, două luni mandatul.

Speranța de viață la naștere. E o noțiune demografică des folosită, care exprimă cât ai șansa să trăiești în condițiile normale ale țării tale. Ține de structura genetică a populației, dar și de alți factori, cum ar fi stabilitatea socială, eficiența sistemului medical și așa mai departe. Conform ultimelor statistici, în România speranța de viață la naștere e de aproape 80 de ani. Adică atât ai șanse s-o cam duci, în medie, dacă nu contactezi vreo boală incurabilă, dacă nu ți se întâmplă vreun accident fatal. În alte țări (în Nordul sau în Vestul dezvoltat al Europei, în Japonia) cifra e mai ridicată, spre 85 de ani, în vreme ce în unele în unele zone africane ea coboară până către 40 de ani, fiind influențată de sărăcie, de mizerie, de războaie.

Iată, prin comparație, că la Târgu Mureș speranța de viață la instalarea antrenorilor este de doar două luni. Așa arată ultimele statistici. Atâta speri să rămâi în funcție atunci când semnezi contractul. Pentru a sta mai mult, pe lângă rezultate, e nevoie să bagi în teren pe cine îți spun șefii că trebuie să bagi. Pe fiul unuia sau al altuia. Dacă nu-i bagi, poți să iei și Liga Campionilor, că tot te mătrășesc. Găsesc ei motiv s-o facă sau măcar să te determine să pleci tu, ca antrenor, oripilat de insistențele tăticilor. Dar cum să ai rezultate când în locul unui jucător care dă randament șefii te obligă să le folosești favoriții? Jucând în zece, fotbalul e greu!

Pentru ca Târgu Mureș să nu mai fie un adevărat Triunghi al Bermudelor de unde antrenorii dispar în cele mai ciudate împrejurări, ar fi utilă o clauză în contractul antrenorilor. La punctul cutare să se scrie că ești obligat să-i bagi în teren pe băieții domnilor din conducere. Dacă nu i-ai băgat, e încălcarea înțelegerii, deci poți fi dat afară. Nu e glumă, în contracte se poate trece orice, ideea e ca prevederile să fie acceptate sub semnătură privată de ambele părți.

Ba e glumă, totuși. O glumă proastă, care ține cam de multă vreme.

1 comentariu la "OPINIE / Alin Buzărin scrie despre ciudatul caz de la ASA: Târgu Mureș, locul de unde dispar antrenorii"
  1. gipsy spune:

    Cum TU (ca dumneavoastra ar fi prea mult ) esti avocatul lui ILIE STAN -BRAN din perioada Branesti ( de unde nu ti -ai mai recuperat cauciucurile reesapate lasate intrun depozit ) incerci sa speli putina si sa lasi de inteles ca toti antrenorii au muncit in conditii grele din cauza presedintilor si investitorilor de la tg mures si ca ILIE BRAN ar un antrenor bun : retrogradare cu Chiajna; 2 etape la Vaslui si vreo 3 etape la Brasov aaaa si sa nu uitam 6 etape si un gol marcat la tg mures….mai bine te faceai avocatul si prelui cazul elodia ca ILIE BRAN e un fel de ELODIA hahaha