OPINIE / Alin Buzărin despre Liga I: Luați-le banii pe care nu-i au!

lun, 09 ianuarie 2017

Orice clasamente din lumea asta ați parcurge, din Madagascar până-n Groenlanda, nicăieri nu veți găsi atâtea asteriscuri ca la noi. Cutare, minus atâtea puncte, altcineva minus alt număr de puncte și așa mai departe. Se pleacă de la minus, se trece uneori prin zero, se ajunge la plus.

Ca să fie matematica și mai complicată, în playoff se împarte la doi, prin rotunjire cu adaos. Dar se mai depunctează și pe parcurs, între tur și retur, ba chiar între două etape. Până azi la ora x aveai atâtea puncte, după ce minutarul trece prin dreptul orei h sau după ce iese cucul din pendulă și cântă, gata, ai mai puține!

E enervantă, într-adevăr toată această algebră. Și bine ar fi să fie eliminată, dar cum? Că nu se prea poate. Sau se poate? Liga zice că da. Și, apărându-și cluburile precum o cloșcă puii – ceea ce până la urmă e normal să se întâmple – propune Federației să nu se mai apeleze la depunctări, ci la amenzi. Adică în loc să te alegi cu trei puncte penalizare, să iei o amendă.

Cam cât să fie amenda? Păi, dacă ne uităm pe grila drepturilor tv, diferența de la un loc la altul e cam de 150.000 de euro. Acele trei puncte ar putea însemna un loc în plus sau în jos, de regulă, deci în loc să-ți ia trei puncte, să-ți ardă o amendă de 150.000 de euro. Am avea mai puțină lume depunctată prin peisaj, mai puține asteriscuri în dreptul cifrelor din clasament.

Bun, dar de ce se tot dau acele depunctări care strică estetica aritmeticii campionatelor? De cele mai multe ori, DIN CAUZA NEÎNDEPLINIRII UNOR OBLIGAȚII FINANCIARE. Cutare club n-a plătit o datorie la Stat, sau n-a rezolvat la timp un litigiu (cazul Gaz Metan) sau n-a achitat comisionul cutărui impresar, sau a avut restanțe la jucători. Dacă n-a făcut aceste lucruri legate de bani, înseamnă, cu mici excepții, CĂ N-A AVUT BANI SĂ LE FACĂ! Iar dacă n-a avut bani, tu ce faci? Vii și amendezi clubul că n-a avut bani? Treci amenda în catastif și aștepți să ți-o plătească?

Dar dacă nu ți-o plătește până la sfârșitul campionatului, ce faci? Îl depunctezi? Nu, că ai zis că nu mai aplici depunctări, ci doar dai amenzi. Și-l mai amendezi o dată că n-a plătit amenda pe care i-ai dat-o că n-a avut bani. Și tot așa, până când o s-o luăm cu toții razna. Nu râdeți, că nu-i de râs!

Comments are closed.