Olivia Cimpian, o lecție usturătoare pentru Nicolae Forminte!

Dum, 29 octombrie 2017

În luna iulie a acestui an, una din cele mai bune gimnaste din noul val, Olivia Cimpian părăsea Centrul Național de la Deva, coordonat de Nicolae Forminte, luînd calea exilului și îndreptându-se spre țara vecină, Ungaria. Am spus exil, pentru că micuța gimnastă a făcut acest gest forțată fiind de NIMICUL care se petrecea la Deva, de lipsa de perspectivă, de atmosfera total neprofesionistă din sala de gimnastică, dar și din afara ei.

N-a plâns nimeni după Olivia – nici Forminte, pentru că știa cât de puțin s-a ocupat de fată, nici fostul președinte al Federației, Adrian Stoica, preocupat de procesul de 100.000 de euro, ce-l are cu Silvana Peng, și nimeni altcineva din cadrul Federației sau din fostele mari sportive, care formează marea familie a gimnasticii românești. N-a zis pâs nici președintele COSR, Mihai Covaliu, și nici ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca. Pentru toți aceștia, românca Olivia Cimpian era o oarecare, chiar dacă sportiva avea aproape 10 ani în spate de gimnastică, din care mai bine de șase la Deva (fata este din Arad), iar din 2013 fusese cooptată la lotul național de junioare.

În toți acești ani, Olivia s-a zbătut să iasă în față, să câștige premii, să cucerească medalii, să fie lăudată, țintele oricărei sportive, până la urmă. Dacă a reușit, vă rog să apreciați dumneavoastră (informații luate de pe site-ul puzzlegym.ro):

Rezultate 2010
– La Naționalele Școlare, locul 2 cu echipa, locul 3 la individual compus, locul 1 la paralele, locul 2 la sol
– Cupa Novi Sad, locul 2 la individual compus, la sărituri, la paralele, bârnă și sol
Rezultate 2011
– La Naționalele Școlare, locul 2 cu echipa; la Naționalele Mica Gimnastă, locul 3 cu echipa, locul 2 la bârnă, locul 2 la sol;
– Cupa Novi Sad, locul 2 la individual compus, locul 1 la sol
Rezultate 2012
– La Naționalele Școlare, locul 1 cu echipa, locul 3 la individual compus, locul 1 la sol, locul 1 la paralele, locul 3 la bârnă
– Gymnova Cup, Keerbergen, locul 1 cu echipa CNS Cetate Deva, locul 3 individual compus (categoria Youngster)
– CN Echipe Junioare – locul 2 cu echipa CNS Cetate Deva
– CN Individual Junioare – locul 4 individual compus, locul 3 sol, locul 4 sărituri, locul 7 bârnă (categoria III, nivel 3)
– Alpen Adria Cup, Klagenfurt – locul 1 individual compus
Rezultate 2013
– CN Scolar, locul 1 individual compus, locul 1 paralele și sol, locul 2 bârnă, locul 3 sărituri (categoria III, nivel 4)
– CN Echipe Junioare – locul 1 cu echipa CNS Cetate Deva, primul punctaj individual (categoria III, nivel 4)
– CN Individual Junioare – locul 2 individual compus, locul 3 sol, locul 4 sărituri, locul 5 paralele (categoria III, nivel 4)
– Alpen Adria Cup, Klagenfurt – locul 2 individual compus
Rezultate 2014
– Nadia Comaneci International Invitational, Oklahoma – locul 3 cu echipa Romaniei, locul 3 individual compus
– CN Scolar – locul 1 cu echipa CNS Cetate Deva, locul 2 individual compus, locul 1 paralele, locul 2 sarituri si sol, locul 3 barna (categoria II, nivel 4)
– CN Echipe Junioare – locul 2 cu echipa CNS Cetate Deva, primul punctaj individual (categoria II, nivel 4)
– CN Indiviudal Junioare – locul 2 individual compus, locul 2 sarituri, paralele, barna, locul 7 sol (categoria II, nivel 4); CN Echipe – locul 2 cu echipa CNS Cetate Deva I
– Master Marssilia, Marseille – locul 9 cu echipa Romaniei; locul 24 individual compus, locul 2 sol
– Top Gym, Charleroi – locul 10 individual compus, locul 1 sol, locul 11 paralele, locul 4 cu echipa Romania-Israel
Rezultate 2015
– Nadia Comăneci International Invitational, Oklahoma – locul 1 cu echipa României, locul 1 individual compus și sol, locul 2 sărituri, locul 3 paralele
– CN Echipe Junioare – locul 1 cu echipa CNS Cetate Deva II, al 2-lea punctaj individual (categoria I, nivel 5)
– Festivalul Olimpic al Tineretului European, Tbilisi – locul 4 cu echipa României
– CN Maestre – locul 3 cu echipa CNS Cetate Deva II, locul 5 individual compus, locul 3 sărituri și paralele, locul 5 sol
– CN Individual Junioare – locul 1 individual compus, sarituri, paralele, barna si sol (categoria I, nivel 5)

Cât timp a fost junioară, a urcat an de an, fiind considerată o gimnastă capabilă pentru 4 aparate, ce promitea mari performanțe. În ultimul an de juniorat, Cimpian a cucerit medalia de bronz cu echipa, la Europenele de junioare din Elveția, și a mai evoluat și în finale la sărituri și sol, dar n-a urcat pe podium. Era, totuși, o bucurie, în imensul ocean al dezamăgirii necalificării senioarelor la Rio. În acest context cenușiu, când Stoica era negru de supărare, dar nu că echipele de gimnastică nu s-au calificat pentru Rio, ci pentru faptul că președintele COSR de atunci, Alin Petrache, nu l-a luat și pe el să se plimbe la Olimpiadă, Nicolae Forminte se răzbuna și el pe Federație, spunând un adevăr crunt – ”…lumea așteaptă performanțe de la un mecanism aflat în comă”.

Din păcate, Olivia Cimpian, ca și celelalte gimnaste de perspectivă de la Deva, au continuat să se pregătească în cadrul acestui mecanism bolnav și în comă, condus de însuși Forminte, care n-a reușit cu niciun chip să-l trezească. După Europenele de senioare de la Cluj, când Olivia era, deja, senioară, arădeanca a luat hotărârea să meargă în Ungaria, să ceară cetățenie și să facă gimnastică adevărată. Cu câteva zile în urmă, Federația Internațională i-a aprobat cererea de schimbare a naționalității, având drept imediat de reprezentare.

Mințile luminate de la noi s-au arătat indignate că Olivia n-a fost suspendată un an, conform regulamentului internațional, și că poate să evolueze pentru Ungaria, cu prima ocazie. Asta este supărarea lor, dar eu cred că Olivia ne-a dat o lecție amară, arătându-ne că nimic bun nu se petrece în gimnastica românească. Ar trebui ca noii aleși ai Federației Române de Gimnastică să meargă la Deva, să vorbească cu sportivele, cu părinții acestora, ar afla multe – și gimnastele, și părinții acestora știu multe din neregulile ce se petrec la Deva. Dar nu cred că Andreea Răducan are timp să stea la povești cu micuțele gimnaste, ba mai mult, nu cred că are forța să schimbe ceva în acest sistem, pe care Forminte l-a catalogat, într-un moment de sinceritate, ca fiind în comă.

Cât timp Stoica este la aceeași masă cu Răducan, noua președintă nu poate respira aer proaspăt, de libertate, oricât ar vrea!

Iată ce se vorbește și pe facebook:

BREAKING NEWS! Decizie impotriva Federatiei de Gimnastica. De azi, Olivia Cimpian nu va mai concura pentru Romania . Forul international i-a validat nationalitatea maghiara, dar gimnasta va putea participa in competitii de-abia dupa un an, fiind suspendata in virtutea articolului 37 din statutul Federatiei Internationale de Gimnastica.
La 3 luni dupa ce a parasit lotul olimpic al Romaniei, nemultumita de progresul tehnic si lipsa rezultatelor de la europenele de la Cluj, Oliviei Cimpian i s-a confirmat astazi de catre Comiteteul executiv al FIG, schimbarea nationalitatii.Originara din Arad, gimnasta se antreneaza deja in Ungaria.
Alina Alexoi: Trist…. in mod regulamentar trebuie sa fie suspendata 1 an. Apoi poate concura. Federatia Ungara a dezinformat FIG-ul spunind ca ea a concurat la Europenele de ” juniori” de la Cluj?!?

Lorena Diana Succes! Am observat ca a progresat mult in cele cateva luni de cand a plecat. Asta spune multe despre antrenori si sistem….

Nana Crisan Chivuta Nan totdeauna gimnastele sunt de vina sau părinții care dacă isi spun nemultumirea sau isi spun parerea sau dau idei sau….nu neapărat să faca cum zicem dar măcar sa analizeze ideile si sa găsească o solutie referitor la respectiva idee sau nemultumirea adusa lacunostintă dar din contra pentru ei noi nu suntem buni la nimic !!!

Chelaru Angela Cu siguranta Oli doreste sa ajunga o gimnasta foarte buna,de prestigiu! Vrea sa devina Campioana! Daca in Romania nu se poate,a ales alta tara ptr a urma visul ei! Succes Oli! De ce sa ramina in Romania? sa plinga mereu in urma ratarilor si a esecurilor? Bravo ei! Ma voi bucura pentru fiecare performanta a ei! Oare nici acum nu este clar ca Nu sportivele sint de vina? Daca nu isi dorea si nu muncea,raminea aici! Dar ea vrea mai mult si a plecat acolo unde sint oameni care chear vor performantaaaaa! Am vazut un filmulet cu un antrenament la birna..in Ungaria….salt intins cu 360…salt grupat cu 360…ceea ce in lotul de la Deva nu cred ca ar fi incercat macar….Succes Oli!

Ionel Pană

Comments are closed.