O finală, două dezamăgiri!

sâm, 13 aprilie 2019

Campionatele Europene de gimnastică artistică din Polonia continuă să ne provoace dezamăgiri pe bandă rulantă – după dezastrul de la masculin, din prima zi, când niciunul din cei cinci gimnaști participanți n-a prins vreo finală pe aparate, și nici pe cea de la individual compus, după ratările gimnastelor Ivănuș și Ghiciuc, care au repetat scenariul negativ al celor cinci băieți, așteptam ca, în sfârșit, să ridicăm și noi privirea din pământ și să ne bucurăm de succesul singurei noastre reprezentante, Denisa Golgotă, în prima finală, la compuse, din cele patru pe care le-a prins. Și chiar dacă în lupta pentru medalii de la sărituri, bârnă și sol a intrat în extremis, adică de pe ultimul loc al calificărilor, nu ne pasă, vrem să credem că fata noastră are și un dram de noroc, absolut necesar, fie și în sportul de mare performanță.

Din păcate, prima finală, cea a gimnasticii absolute, care cuprinde toate cele patru aparate, ne-a adus două dezamăgiri – în concursul masculin, pentru supremația europeană, am căutat, printre cele 24 de nume de pe listă, și un român, dar în zadar, a trebuit doar să privesc neputincios la reușitele rușilor Nagornyy și Dalaloyan, cât și la saltul valoric surprinzător al cipriotului Marius Georgiou, cel care a completat podiumul, în urma unor evoluții constant bune. Detașat de zecimile și sutimile care au stabilit medaliile pentru fiecare, mi-am adus aminte de antrenorul nostru coordonator, Marius Urzică, și m-am întrebat dacă nu cumva se rușinează și el de contraperformanța echipei sale, dacă s-a uitat în oglindă după concurs, să-și vadă chipul ”mulțumit” de ceea ce a făcut, de când pregătește acest lot. Mă gândesc că o avea și omul un dram de bun simț, așa mi s-a părut, de pe vremea când era sportiv, și nu poate suporta atâta umilință. De altfel, nu este nicio rușine să ridici mâinile și să-ți recunoști neputința, incompetența, chiar neștiința, în a manageria un lot de gimnastică și să-l duci spre marea performanță. Știu că Urzică avea, la un moment dat, o trupă de circ, parcă, în fine, ceva în genul de sărituri și mișcări în duo sau trio spectaculoase, care să surprindă plăcut spectatorul, dar de aici și până la un lot național, e distanță mare.

În concursul feminin al aparatelor, Denisa Golgotă a ocupat locul 17, cu un total de 50,499: a luat 14,26 la sărituri, apoi 11,80 la paralele inegale, 11,70 la bârnă și 12,73 la sol. Sigur, probabil că Denisa era conștientă că n-are șanse la podium, dar ar fi trebuit măcar să se concentreze și să considere concursul un antrenament cu public, mai ales că în următoarele zile, adică sâmbătă și duminică, urmează finalele pe aparate, la care a reușit calificarea. Nici măcar regizorul de transmisie nu ne-a dat vreo satisfacție, s-o arate pe Denisa măcar în fuga camerei de filmat – s-a prăfuit de tot, gimnastica românească, sunt ani de zile de când străinii n-au mai auzit de noi! Singura noastră bucurie a fost la sărituri, unde Golgotă a primit 14,26, notă cu care gimnasta noastră s-a aflat printre cele mai bune patru sportive, din finala de la compuse. Și dacă își păstrează concentrarea și optimismul, poate că astăzi, în lupta finală de la sărituri, Denisa să prindă chiar vreo medalie! Ar merita-o și ea, dar și noi!

Ionel Pană

Niciun comentariu

adauga un comentariu