Nu toți cei ce au fluier și ecuson sunt arbitri!

lun, 24 decembrie 2018

”Am comis-o … nicidecum! Sa primesc Cartonaș galben,am avut destule (ca antrenoare pot număra pe degetul de la o mâna ). Am fost periculoasa azi, le-am obținut pe toate – galben-roșu și albastru! De ce galben, în prima repriză? Jucătoarea mea pe contraatac,,adversa scoate mingea din dribling și o dă în afara terenului, dar se dictează aut de la portar, în loc de corner… M-am luat de cap, si ia-ți cartonul! Bine, imi asum, dar nu am jignit pe nimeni! Apoi final de meci, vestitul pasiv 30″ de joc – apare pasivul, de 3 ori 9 m pentru fetele mele, cele 6 pase, eu mai consideram inca 3 pase! Apoi salut pierzi mingea… mai grav, eu eram cam jumate de metru in teren si iar m-am luat de cap! Cică am fost periculoasa (nu stiu cu ce??),am luat-o si pe cea roșie plus albastra si 7 m cu care ne-a egalat adversarul! Chiar nu analizez pe nimeni, pe mine nici atât ! Se mai adaugă o dezamagire! O sa trag consecințele, seara buna! Nici nu am câștigat , nici n-am pierdut, sunt acolo unde mă stiu, locul meu nu mi-l poate lua nimeni”!

Aceasta este postarea de pe Facebook, pe care Mori Duca Torok a pus-o cu ceva vreme în urmă șI care mi-a atras atenția – mi s-a părut că ceva s-a întâmplat, că doamna în cauză are ceva nemulțumiri și atunci am decis să o iau pe fir înapoi. Și bine am făcut, pentru că am descoperit niște fluierași (nu pot să-i numesc arbitri…) fără prea mari scrupule, ba chiar și fără o minimă cultură sportivă.

”S-a întâmplat la meciul de Junioare III dintre Universitatea FEFS Craiova și Chimia din Vâlcea, una mai puțin importantă, zic eu, pentru că se cunosc, deja, echipele calificate în Turneul Valoare. Am plecat cu un punct de la Craiova, puteam să plec cu trei, dar credeți-mă că mă așteptam să și pierd, nu puneam mare preț pe această victorie. Doar că portarii mei au fost în zi de grație și n-au lăsat prea multe găuri, pe unde gazdele să strecoare mingea. Înainte de a vorbi despre arbitraj și despre întâmplările de la final, vreau să spun că n-am avut de-a face niciodată cu Comisia de Disciplină, de când sunt antrenoare, iar avertismentele primite le pot număra pe degetele de la o mână. Eu am o anumită educație și-i respect pe toți care muncesc în handbal, însă pretind și eu același tratament”, ne spunea doamna Torok.

Fluierașii Cruceru și Rădulescu au făcut raport, firește, iar Comisia de Disciplină a luat decizii drastice, doar pe baza a ceea ce au relatat aceștia. Iată și ceva spicuiri, din raportul celor doi:
”În minutul 59.59 la scorul de 35-36 pentru Chimia Rm Vâlcea (n.n. greșită exprimarea, era 36-35 pe Chimia), pe o fază de contraatac a echipei HC Univ. FRFS Craiova, ce se desfășura pe partea cu banca de reserve a echipei din Vâlcea, antrenoarea Duca Maria, a intrat în teren (wow, ce eroare uriașă de gramatică, au pus virgulă între subiect și predicat!!!) împiedicând desfășurarea jocului inclusive deplasarea mea în teren (Rădulescu Florin). Menționăm că era o fază clară de gol a echipei HC Univ. FEFS Craiova”…

Așadar, când mai era o secundă de joc, Maria Duca a întrat în teren și a împiedicat un contraatac al gazdelor, ba l-a oprit chiar și pe Rădulescu să alerge spre semircecul oaspetelor. Cele două acțiuni s-au petrecut în dreptul băncii Chimiei, aproximăm cam la 20-25 de metri de poarta unde Craiova dorea să înscrie. O secundă și 20 de metri, oare se putea înscrie de la distanța aceea, mai ales că poarta oaspetelor era păzită de un goal-keeper? Dar cine să calculeze, pentru că membrii Comisiei de Disciplină nu se pricep la așa ceva, ba aș putea să spun că aceasta este cea mai slab pregătită comisie, cu membrii care n-au habar de regulamente, care nu-și dau silința să aprofundeze cazurile și să dea soluțiile corecte. Mai mult, nici minima cultură sportivă nu o au, altfel cred că și-ar fi dat seama că acești arbitri, Cruceru și Rădulescu, niște anonimi, de altfel, au umflat prea mult abaterile antrenoarei incriminate, o personalitate a handbalului românesc, abateri sancționate cu 1000 de lei amendă și cu 5 etape suspendare!

Nu știm ce va urma, nu știm dacă doamna în cauză va face apel (ar fi în zadar, după cum cunosc eu opacitatea și acestei comisii!), cert este faptul că ar trebui să avem mai mare respect față de cei care au scris Istoria handbalului românesc, nu poate oricine, mai ales un arbitru mediocru ca Rădulescu, să-și arate mușchii și să facă ce vrea pe teren, doar prin simplu fapt că cineva i-a dat un fluier și un ecuson. În plus, este încă un semnal de alarmă că handbalul juvenil este în mare pericol – competițiile nu sunt urmărite de oficialii Federației, arbitrajele lasă mult de dorit, iar copiii noștri cresc într-un mediu deloc propice marii performanțe. Poate n-ar fi rău ca cei ce răspund de aceste comisii federale să se intereseze mai mult despre activitatea lor – ar avea multe surprize neplăcute…

Din curiozitate, am intrat in mediul online și am dat căutare la două nume – Florin Rădulescu, apoi Maria Duca Torok. La Rădulescu n-am găsit nimic, dar absolul nicio realizare, pentru Wikipedia acesta nu există. Știu că s-a apucat de arbitraj de 10 ani, timp în care a urcat o treaptă, a coborât două și tot așa. În schimb, la Mori Torok pagina este plină:

Maria Török-Duca a făcut parte din selecționatele României care au participat la Campionatele Mondiale din 1978 (locul 7), 1982 (locul 8) și 1986 (locul 5). Alături de naționala României, Török-Duca a câștigat, în 1987, Balcaniada de senioare.

Perioadă Lotul național Meciuri jucate Goluri înscrise
1974-1976 Junioare 38 119
1976-1977 Tineret 32 143
1977-1987 Senioare 226 626
1974-1987 Total 296 888

Palmares
Club (jucătoare)
• Liga Națională:
• Câștigătoare: 1979, 1980, 1982, 1989, 1990, 1994
• Locul 2: 1981, 1983, 1985
• Locul 3: 1984, 1986, 1988
• Cupa României:
• Câștigătoare: 1980, 1982, 1984, 1990, 1994
• Campionatul Spaniei:
• Câștigătoare: 1990, 1991
• Cupa Spaniei:
• Câștigătoare: 1990, 1991
• Cupa IHF:
• Câștigătoare: 1984, 1989
• Supercupa Europei:
• Câștigătoare: 1984
Club (antrenoare)] • Campionatul Național de Junioare I:
• Câștigătoare: 1998, 2001, 2003, 2004
• Medalie de argint: 2002
• Medalie de bronz: 1997
• Campionatul Național de Junioare II:
• Medalie de argint: 1999
• Campionatul Național de Junioare III:
• Medalie de argint: 1996
Echipa națională
• Balcaniada:
• Câștigătoare: 1987
Premii și aprecieri
• În anul 1999 a primit titlul de „Maestru Emerit al Sportului”;
• În noiembrie 2010, Consiliul Local al municipiului Râmnicu Vâlcea i-a conferit în unanimitate titlul de Cetățean de onoare al orașului.
• Constantin Pilică Popescu, cel mai titrat antrenor român de handbal feminin, a declarat despre Maria Török-Duca: „Maria Török Verigeanu Duca a fost feblețea mea. […] Mori Török a fost un fenomen, nu știu când se va mai naște o handbalistă ca ea”.
• Ion Gavrilescu, longevivul președinte al Oltchim, o consideră pe Török drept cea mai valoroasă handbalistă care a jucat vreodată la Râmnicu Vâlcea: „Primul loc, detașat, Maria Török Duca. Ar trebui făcută o statuie pentru ea.

Ionel Pană

4 de comentarii pentru "Nu toți cei ce au fluier și ecuson sunt arbitri!"
 1. horatiu spune:

  Stimate expert in (bi)ciclo(turism)!
  Constat ca, nefiind nicio competitie (nici de gimnastica, nici de handbal si mai ales de biciclete sau triciclete) dezgropi mortii ba mai si pui sare pe rana lui Mori!. In postarea ei, la care am si comentat la vremea respectiva, critica si mai ales autocritica, serioasa si totusi hazlie, Mori comenta si deciziile unor arbitri si isi si recunostea greselile. Si eu am crezut ca la CCD (pe care tu o ridici in slavi ori de cate ori ai ocazia, de parca acolo ar activa tatal sau fiul tau) se va tine cont de circumstantele atenuante si sanctiunea, pentru greseala marturisita, recunoscuta si regretata va fi mica. Atat de sigur eram incat nu am urmarit cazul si acum vad, la tine, ca e vorba de o sanctiune drastica. Ceea ce insa ma face sa cred ca au mai fost si alte elemente care au influentat decizia CCD (pe care repet nu o critici, ci te apuci sa-i critici pe unii „purtatori de fluier si ecuson”, pe care tu nu ii consideri arbitri). Dar cine esti tu, sau ma rog daca preferi „Cine esti dumneata domnule Pana?” – aluzie la filmul „Cine esti dumneata domnule Zorge?” si daca nu stiai Zorge asta a fost spion sovietic, sa hotarasti cine e si cine nu e arbitru. In primul rand nu ai nicio calitate sa hotarasti daca cineva e sau nu e arbitru. Apoi eu cred ca habar nu ai de arbitraj pentru ca nu ai urmat niciodata un curs de arbitru. Tu, in cel mai rau caz, poti scrie despre un arbitru astfel: …dupa umila mea parere, eu Ion Pana, care nu am urmat niciun curs de arbitru, cred ca arbitrul ….. (respectiv) a facut unele greseli. Atat si punct sau punkt!, cum vrei. Apoi, hai sa revenim la lucruri serioase. A patra putere in stat (din care te lauzi ca faci si tu parte, cu tot cu postarile tale de la gazeta de perete este de vina pentru ca nu retine, nici la jocurile de echipa, nici la cele individuale, numele arbitrilor. Te legi de Radulescu, dar repede cine poate spune numele si nationalitatea arbitrului care a bagat titlul mondial la fotbal in 1966 in buzunarul Angliei, sau cine a fost tusierul in cauza? Sau mai stii cum ii cheama pe arbitrii care la handbal au inventat tehnologia arbitrajului de pe linia de poarta? Sau ce nationalitate aveau? Sportul retine numele sportivilor – si asa e si normal, ei sunt eroii principali, ei sunt cei care transpira mai mult, cei care se sacrifica mai mult si nu-i mentioneaza pe arbitri decat atunci cand fac fie o treaba extraordinara fie o greseala fenomenala. Deci de unde draq vrei sa stie Wikipedia ta despre Radulescu daca voi, niste scarta scarta pe hartie, a patra putere in stat, nu scrieti despre arbitrii care au arbitrat un joc. De cate ori tu, ai scris ca jocul a fost arbitrat de Cruceru si Radulescu (MH)? Si apoi mai ai nas sa intrebi de cand e Radulescu arbitru! Si sa-l mai si porcesti. Tu, membru nesemnificativ in cea de-a patra putere in stat, formator de opinie, indraznesti sa compari cariera extraordinara a lui Mori cu cariera unui arbitru mediu ca vechime. Poi este in primul rand o impietate la adresa marii jucatoare, la sportivitatea si fair-play – ul de care a dat dovada recunoscandu-si vina si punandu-si cenusa in cap. Sa-ti fie rusine!
  Toti ne purtam greselile si acestea ne apasa, pe unii mai mult, pe altii mai putin, si pe Florin Radulescu si pe mine, dar te asigur si pe tine iar la judecata de apoi ni se va aduce aminte despre o pilda: “Cel ce este fara de pacat sa arunce primul cu piatra”. Deci ciocul mic, mai biciclizdule (nu e o aluzie la ochelari) ca la noapte vom sarbatori nasterea celui care ne-a invatat asta!

  • Laurentiu Sirbu spune:

   Dl Horațiu, n-aveti cu cine, el e in lumea lui săracu om,nu mai are mult si se duce si el,ca de…toti trebuie sa urmam calea Domnului…ignorati-l ca e prea bătrân pentru lumea Sportului Românesc…Apropo poate ma cauti si pe mine Nea Panica…:)) o sa mi se rupă sufletul de ce scrie tu oriunde …Esti pe lângă rau …somn!

 2. Florentina spune:

  D-le ziarist daca antrenoarea spune ca a intrat o jumatate de metru in teren, dumneta cunosti regulamentul jocului de handbal asa ca nu-i discrimina pe arbitri pt ca eu ai cunosc sint printre cei mai buni si corecti din cuplurile de arbitraj ;; sa auzim de bine La multi ani!

 3. Bogdan Nicula spune:

  Florentina, spune că a intrat, dar meciul era oprit dintr-o eroare a acelorași arbitrii. Marele tehnician de la Craiova a vrut să ceară al treilea time out(!!!)de repriza, iar masa oficială a dat drumul sirenei, însă și-au dat seama că Fmurescu a premeditat totul și nu au acceptat cartonașul. Fetele de la Chimia erau în atac, iar măscăricii ăia doi, ce-și spun arbitrii au fluierat pasiv după 5 pase. Cum naiba să fie fază clară de gol, când mingea a fost dată de arbitrii gazdelor in urma unui pasiv pe atacul echipei din Vâlcea? A fost o mizerie nemaiîntâlnită, ceva de nedescris.