Nicușor Glonț: ”Avem juniori buni și în Campionatul Ilfovului, ne batem cu Capitala”…

mie, 02 ianuarie 2019

Când ne-am transferat de la Municipiu București în Campionatul Ilfovului, am crezut că vom avea și un oarecare recul valoric, că jocurile din campionat vor fi mai slabe și progresul juniorilor republicani va fi unul mai greu de perceput. Dar aveam să mă înșel total – după 11 runde jucate la județ pot să spun că meciurile din campionatul juniorilor, Seria A1, sun de un nivel tehnic foarte bun, mai toate echipele caută mingea, ca s-o joace, nicidecum picioarele adversarilor. Poate nu toate terenurile sunt atât de competitive, pe cât ne-am dori, dar atmosfera este una entuziastă, domină fair play-ul și nu am remarcat probleme de arbitraj, poate doar mici greșeli, dar nimic tendențios.

Într-o astfel de stare sportivă, juniorii de la ACS Unirea Dobroești au crescut mult, față de campionatul precedent. Și nu ne lăudăm, dar acum jucăm cu orice adversar de la egal, la egal, și nu există partidă să n-o abordăm cu gândul la victorie. Recunosc, faza de atac o facem cel mai bine, avem 55 de goluri marcate, în 11 etape, cu patru goluri mai multe decât ocupanta locului doi în clasament. Este adevărat, am și primit 24 de goluri, pentru că la capitolul portari nu excelem, în plus, am pierdut câteva întîlniri din pricina fazelor fixe, n-am ieșit la momentul potrivit, n-am ținut adversarii și am primit goluri ușoare. Dar lucrăm intens și aici, trebuie să îmbunătățim și poarta, ca să zic așa.

Și pentru că tot am vorbit de poartă, să spunem că jocul nostru este bine gândit, nu mai degajăm mingea și ne aruncăm după ea, plecăm cu pase de la goalkeeper-ul nostru, lucrăm diferite faze, pentru că mijlocul nostru este creativ și știe să ne pună în valoare. Avem, dacă vreți, și un pic de patriotism în echipă, pentru că fotbaliștii noștri sunt din Fundeni, Colentina, Pantelimon și Dobroești, bineînțeles. Suntem pe făgașul pe care ni l-am propus, le-am spus tinerilor că aici, la echipa de juniori, este un fel de laborator, în care se creează talentele, după care le promovăm – fie la echipa noastră de seniori, care este în Liga a IV-a, fie la o altă formație, din orice ligă, care îl vede și-i apreciază calitățile.

Pentru sezonul viitor, îi nominalizez pe Berbec, pe Lepădatovici, acesta din urmă putând fi folosit și ca vârf, și ca mijlocaș, dar și ca fundaș; apoi mă gândesc la Bodea, un fotbalist de rasă, la Albert, un copil cu o tehnică excepțională, sportivi care și-au făcut, deja, debutul la seniori. Acesta este scopul nostru, să creștem adolescenți și să-i promovăm, orice antrenor va fi extrem de mulțumit, dacă fostul său elev va ajunge într-o echipă valoroasă.

La Dobroești n-am avut niciodată probleme de disciplină, am eu un fel de-a fi, care îi dezarmează pe copii. Mai mult, eu le spun de fiecare dată că trebuie să joace de plăcere, să nu fie stresați, să strige pe teren sau să adreseze cuvinte urâte adversarilor sau colegilor de echipă. Da, avem și ceva de furcă cu prezența la antrenamente, sunt mulți care ies seara târziu de la școală și le este mai greu să ajungă la teren. Din acest motiv am pierdut puncte importante în campionat, n-am jucat tot mereu ca o echipă unită. Și mă mai supără și faptul că pe Radu Valentin am fost nevoit să-l exclud din vestiar, pe motiv de sănătate – s-a îngrășat prea tare și are și ceva probleme cu inima, iar eu nu risc să-l mai folosesc, în asemenea condiții.

Pentru 2019 avem ținte înalte – le-am pregătit seniorilor câteva surprize, vreau să jucăm cu ei și să le-arătăm ce-am învățat, care este forța noastră, a întregului grup. Nu facem promovări la echipa mare, doar ca să fie la număr, pe banca de rezerve, eu vreau ca juniorii mei să joace, să fie utili în teren, să fie remarcați de toată lumea. După o jumătate de campionat în Campionatul Ilfovului, lumea fotbalistică a județului și-a dat seamă ce salt valoric am făcut, deja suntem tratați cu mult respect. Am făcut, cum se zice, simbioza perfectă între copiii pe care îi aveam, și care au crescut în valoare, și noile transferuri făcute în vara lui 2018. Unirea face puterea!

Nicușor Glonț,
Antrenor Juniori Republicani ACS Unirea Dobroești

IMG_4481 IMG_4530

IMG_4553 IMG_4559

IMG_4982

Comments are closed.