Nadia Comăneci aprobă dezastrul din gimnastica românească! La alegeri votează și morții?

joi, 13 iulie 2017

Neîmplinirile din ultimii ani, din gimnastica românească, au fost puse în cârca președintelui Adrian Stoica, a secretarului Mircea Apolzan și a antrenoarei federale Anca Grigoraș. ”Genocidul” petrecut la Izvorani, în ciclul olimpic 2013-2016, în urma căruia au fost trecute pe linie moartă cele mai bune 19 gimnaste ale României, chiar dacă poartă marca Bellu-Bitang, l-am trecut tot în dreptul trio-ului Stoica-Apolzan-Grigoraș, pentru că aceste personaje aveau autoritatea necesară să oprească declinul și să repare corabia, ca să nu mai ia apă.
Dar, pentru că există un dar!, trebuie să fim conștienți că neimplicarea lui Stoica, Apolzan și Grigoraș, în viața lotului de la Izvorani, s-a petrecut cu acordul Comitetului Executiv, forul principal de conducere, care trebuia să traseze toate liniile de dezvoltare ale gimnasticii. Faptul că nimic bun nu se petrecea la Izvorani, că fetele băteau pasul pe loc, sub comanda antrenorilor Adela Popa, Ioan Coroiu și Lucian Sandu, trebuia știut și de cei 14 sau 15 membrii, care ar fi putut propune și măsuri de îmbunătățire a activității.

Mă uit pe lista cu membrii Comitetului Executiv, de pe site-ul federației, și găsesc acolo mulți angajați ai Federației, sub o formă sau alta, foști mari sportivi sau președinți de cluburi, dar nici un om de afaceri, un manager care să se priceapă la afaceri, pentru că și gimnastica a devenit, ca toate celelalte sporturi, o activitate ce trebuie condusă de persoane cu multe cunoștințe, mai ales din latura economică. În postura de vicepreședintă este Simona Amânar, iar ca reprezentantă a sportivilor este Sandra Izbașa – și-atunci de ce gimnastica a ajuns ca un cortegiu funerar?

Cel mai tare mă necăjește faptul că marea noastră campioană, cea mai faimoasă sportivă româncă din toate timpurile, vorbesc de Nadia Comăneci, este și ea pe post de președinte de onoare a Federației, girând cu numele și notorietatea toate greșelile trio-ului Stoica-Apolzan-Grigoraș, ba chiar participând cu seninătate la ”funeraliile” lui Orzu, Tudorache, Iridon, Peng, Blendea, Stoica, Munteanu și lista continuă…

Din păcate, Nadia a venit în țară și în 2015, și în 2016, și în 2017, ca să vorbesc doar de ultimii trei ani, dar niciodată, ABSOLUT NICIODATĂ, nu și-a dat cu părerea despre declinul gimnastici, chiar să nominalizeze persoanele pe care ea le consideră vinovate. În 2015, la Mondialele de la Glasgow, ar fi trebuit să întrebe de dubla campioană europeană Andreea Munteanu, în ca stadiu se află, de ce nu urcă pe aparate, să ajute la calificarea la Rio. După ratarea de la Mondiale, Nadia s-ar fi putut interesa, în 2016, despre turneul de calificare din Brazilia, ultima șansă de a participa la Olimpiadă, cine participă, unde sunt valorile pe care ea le-a invitat la Oklahoma, în anii anteriori, și despre care avea păreri foarte bune. Iar Nadia nu s-a oprit aici – în 2017, la Europenele de la Cluj, a a venit din nou în țară, ajutând Federația, cu prezența sa foarte importantă, la bunul mers al Europenelor. În toți acești trei ani, Nadia n-a suflat o vorbă despre dezastrul petrecut și nici n-a dat vreo direcție pe care să se meargă, iar cu simpla ei prezență, alături de cei trei federali, ori de Bellu și Bitang, Nadia Comăneci le-a aprobat metodele de lucru și rezultatele proaste din ultimii ani. Ar fi putut măcar să întrebe ce se petrece acum la Deva, de ce gimnastele fug de Forminte și de acel Centru, ca să reprezinte Spania sau Ungaria, sau chiar să renunțe definitiv la performanță. Păcat, mare păcat! (Ionel Pană)

P.S. Pe site-ul Federației găsim, în funcția de președinte de onoare, și numele regretatului Nicolae Vieru. Este o lipsă de respect pentru defunct, care a decedat în septembrie, 2016, dar și o imagine cât se poată de clară a celor ce se ocupă de acest site, de actualizarea datelor. Sau poate că la alegerile din august votează și morții, s-a mai întâmplat în România!

3 de comentarii pentru "Nadia Comăneci aprobă dezastrul din gimnastica românească! La alegeri votează și morții?"
 1. Violeta Stanila spune:

  Sa va fie clar pentru totdeauna,pana Bitang,Forminte,Cosma și toți torționarii gimnasticii românești nu vor dispărea din fenomen,NU VOM MAI AVEA NICIODATĂ performanța ! Metode de acum 30 de ani,umilințe,batjocoreala,discriminare etc… Apropo,acest mare proiect PETROM nu este decât o sursa de finanțare pentru Bitang & company!! Va fii cea mai mare teapa data unei firme private!! Ne mai auzim noi!!

 2. thenakedtruth spune:

  Urmaresc fenomenul de cativa ani, destul de mult din interior. Nu ma pot abtine sa nu comentez aici, mai ales ca pareti singurii interesati real. Adevarul este ca nimenui nu ii pasa, cel putin nu suficient de mult, nici macar tabloidelor si presei sportive care stie de ani de zile cum stau lucrurile. Proiectul de relansare e doar un mare fiasco unde s-au retras doi antrenori incapabili sa accepte ca lumea gimnasticii nu mai functioneaza ca atunci cand ei ridicau 5 gimnaste in lot pe spinarea a alte 500 umilite batjocorite si traumatizate pe viata. Cele care au razbit, in afara de Olaru si alte cateva nu mai rascolesc trecutul, au facut „pace” cu abuzatorii lor, pentru ca in cazul lor aparent a meritat.
  Oameni buni, deschideti ochii, intrebati gimnastele care nu au facut „fata”, accidentatele, cele care nu mai „pot”, pe Vrabie, pe Butuc, chiar si pe Bulimar, mai noile matrasite (puse pe post de carne de tun si apoi inlaturate) Stanila, Munteanu chiar si Cimpian banuiesc. Vor spune toate cat de umilite au fost, indoctrinate ca ele sunt de vina ca nu pot, abuzate in diferite feluri, apoi inlaturate cand nu au mai corespuns. Intotdeauna copilul e de vina. Oamenii astia ar trebui sa aiba inainte salilor de gimnastica un cimitir cu suflete batjocorite si cu mesajul catre parinti: fugiti, voi, cat mai puteti!
  Eu am copil doritor de sport, care inca mai face ori de cate ori intalneste o bara si isi imagineaza ca este la paralele. Am amanat cat am putut sa faca acest sport pentru ca stiam si pana la urma am acceptat sa faca parte din fabulosul proiect. Si a inceput asa nestiutoare si noi la fel de naivi cum ca lucrurile stau altfel si am renuntat scarbiti cand ea si-a dat seama cat de incorect si de absurd e totul. Copil cu calitati, cu forta, cu gratie si mobilitate, doar ca prea destept sa fie incolonat si anihilat sufleteste. Eu le multumesc antrenorilor pentru ca au fost groaznici asa cum sunt ei pentru ca ne-am luminat si nu i-am ratat copilului viitorul. Insa alti copii inca spera, inca ei cred ca intr-o zi vor fi unii dintre cei 1-2-3 care rezista distrugerii din generatia lor. Cat de trist! In loc sa fie despre autodepasire si dragoste fata de sport este despre cu totul altceva. Se lucreaza doar cu varfuri in acest proiect, copii care oricum se antrenau la club de ani de zile inainte sa apar proiectul. Multi dintre cei luati de la 0 sunt acum inapoi la ei acasa, daca mai sunt 1-2 la cluburile unde cunosc eu. Restul sunt copii antrenati dinainte, cu reale calitati insa nici pe departe produsul proiectului.
  Iar cele care rezista, rezista de fapt la suturi, suprasolicitari care vor duce la viitoare accidentari, abuz cat cuprinde. Poate nu in toate centrele insa cu siguranta in majoritate.
  Cu asta vor ei sa ajunga in 2024? Unde? Cui ii pasa?

 3. Laurentiu Puica spune:

  Nu stiu ce asteptati de la Nadia. Ea este cetatean american acum, de ce s-ar zbate sa faca concurenta fetelor pe care ea le pregateste in USA? Pe langa asta, este doar presedinte de onoare, nu are atributii executive. Nu Nadia trebuie sa aiba grija de gimnastele romance, ci insusi romanii. Romanii de rand trebuie sa trimita copii la gimnastica, sa ii pregateasca asa cum se pregateau gimnastele acum 30 de ani cand era performanta, si sa nu le mai cumere i-pad-uri, celulare, computere si tot felul de gadgeturi care nu se potrivesc cu varsta lor. De acolo pleaca performanta, de la fetitele de care parintii lor au grija. NU MAI PUNETI VINA PE ALTII. EA VA APARTINE